'Mühimmatları kimden aldığımı mahkemeye söylerim'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (10:57)   Son Mesaj: 03-18-2011 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 761  

    03-18-2011

    'Mühimmatları kimden aldığımı mahkemeye söylerim'

    'Mühimmatları kimden aldığımı mahkemeye söylerim'


    Alevî-Sünnî çatışması için dağıtıldığı belirtilen silahlarla ilgili Ortatepe köyünün muhtarı Turgut Kuruçaylı, mühimmatları doğruladı ancak nereden temin ettiğini sadece mahkemeye çıkarsa söyleyeceğini belirtti.

    Selim Karahan'ın haberi
    Alevî-Sünnî çatışması için 1993 yılında Erzincan'da köylülere dağıtılan silahlarla ilgili Zaman'ın dün manşetten duyurduğu haber, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

    Zaman'a konuşan Kuruçaylı, silahları köyünü savunmak için aldığını ileri sürdü. Bunun Alevî-Sünnî meselesi ile alakalı olmadığını söyleyen Kuruçaylı, "Köyümüz Tunceli-Sivas güzergâhındadır. Köyümüzü savunmak için bu silahları bir şekilde temin ettim. Şu an nasıl aldığımı açıklayamam. Mahkemeye hâlâ çağrılmadık, mahkemeye çıkarsak nasıl temin ettiğimizi de söyleyeceğiz." dedi.

    İliç Savcılığı'nın konuyla ilgili hazırladığı fezlekede 1993'te İliç'e bağlı Bağıştaş istasyonuna bir askerin çuvallarla mühimmat getirdiği belirtilerek, bunların Alevi-Sünni çatışmasında köylülerin kendilerini korumaları için gönderildiği ifade ediliyor. Mühimmatın, fezlekede adı şüpheli olarak geçen Ortatepe köyünde oturan Ömer Kuruçaylı tarafından koruculara dağıtıldığına dikkat çekilerek, daha sonra başka bir şüpheli tarafından köye yakın bir mağaraya saklandığı belirtiliyor. Şüphelilerin hepsinin mühimmatın Erzincan'ın Tercan ilçesinde görevli astsubay N.Ö. tarafından gönderildiğini söylediği vurgulanırken, Kemaliye'ye bağlı Karakoçlu köyünde ikamet eden Bedir Büyüközkan da mühimmatın evinin altında iki çuval içinde saklandığını itiraf ettiği ve evdeki aramada 3 LAW, 3 tüfek bombası, iki el bombası, 27 mavzer mermisi ele geçirildiği ifadelerine yer veriliyor.

    Soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede mühimmatları köylülere gönderen ve Kırklareli'nde ikamet eden astsubay N.Ö. soruşturma kapsamında 15 Şubat 2010'da Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ortatepe köyü, satılığa çıkarıldığı haberleriyle de gündeme gelmişti. Muhtar Kuruçaylı, köyde tek başına yaşadığını ifade ederek şunları dile getirdi: "Bir yol sorunu vardı. 5 aya yakın köyümüzün yolu Erzincan Valiliği tarafından trafiğe kapatıldı. Önce öğrenci vekilleri çekti gitti. Devletin tüm kademeleri köyleri ve sağırları oynadı. Şu an köyümüzde kimse kalmadı."

    Ergenekon sanığı eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in 1993'te Sivas katliamının ardından Alevi-Sünni çatışması için köylülere dağıtılan silahlara ilişkin soruşturmayı, terör suçu yerine Ateşli Silahlar Yasası kapsamına aldığı ortaya çıkmıştı.

    ZAMAN




    'Mühimmatları kimden aldığımı mahkemeye söylerim' Yorumları