Tarih yazan toplar çürümeye terkedildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (10:58)   Son Mesaj: 03-18-2011 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    03-18-2011

    Tarih yazan toplar çürümeye terkedildi

    Tarih yazan toplar çürümeye terkedildi


    Çanakkale Savaşlarında kullanılan ve Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük pay sahibi olan Dardanos Bataryasındaki topların, çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dardanos Tepesi'nde bulunan topların bazılarında oksitlenmeler ve çürümelerin meydana geldiğini belirterek, topların etrafının da çöp ve otlarla kaplı olduğunu söyledi.
    Dardanos Bataryası'nın, Çanakkale Savaları'nda büyük bir öneme sahip olduğunu anımsatan Erat, 18 Mart 1915'te Deniz Zaferi'nin elde edilmesinde burada görevli kahraman subay ve erlerin büyük katkısının olduğunu bildirdi.

    O tarihte, Hasan Bey ve Mevsuf bey ile erlerin şehit düştüğünü, bazı kaynakların o gün oraya 4 bin adet merminin atıldığını yazdığını kaydeden Erat, ''Binlerce mermi diyebiliriz. Çünkü orası Kepez Burnu olduğu için merkez tahkimatından önceki en önemli hedef. Yani boğaza giren itilaf donanması, müttefik donanmasının en önce isabet ettireceği yer, Dardanos Bataryası'' dedi.

    Burasının büyük tahribata uğramasına rağmen orada bulunan asker ve subayların büyük özveri ve fedakarlıkla savaşa katkı sunduklarını, daha sonra da şehit olduklarını anlatan Erat, şöyle konuştu:

    ''Mevki müstahkem komutanı Cevat Paşa, 18 Mart günü Dardanos Bataryası'na geliyor ve Hasan Bey ile Mevsuf Beyin şehit olduğunu görüyor. Onların o günkü kahramanlıklarını da biliyor. Ertesi gün Genelkurmay Başkanlığı'na bir yazı gönderiyor ve Dardanos Bataryası'nın isminin Hasan Mevsuf Bataryası olarak değiştirilmesini teklif ediyor ve isim değiştiriliyor. Hasan Mevsuf Şehitliği bugün de o isimle yad ediliyor.''

    -ABİDELERE GÖSTERİLEN İLGİ ANADOLU YAKASINA GÖSTERİLMİYOR-

    Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanlarına, şehitliklere ve abidelere gösterilen ilginin, Anadolu yakasındaki savaş alanları ile şehitlikliklerine gösterilmediğini iddia etti.

    Özellikle Hasan Mevsuf Şehitliği ve oradaki bataryada mevcut olan topların bakımsızlığının giderilmesi gerektiğini dile getiren Erat, Anadolu yakasındaki Mesudiye, Topçam, İntepe ve Kumkale'deki batarya ve topların da benzer şekilde olduklarını, bunların toprağın içerisinde kaldıklarını söyledi.

    Çınarlı köyü muhtarı Seyfullah Aydın da, köy sınırları içinde yer alan topların bulunduğu alanın kötü bir görünüm içinde olmasından dolayı büyük üzüntü yaşadığını dile getirdi.

    Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklere ve savaş malzemelerine yapılan hizmetlerin yüzde 10'nun Anadolu yakasına yapılmadığını savunan Aydın, ''1915 Çanakkale Geçilmez'in, 'Geçilmez' kelimesini yazdıran bu tepe ve tepede mevcut olan bu toplar, bu şekilde olmamalıydı'' dedi.

    Topların bulunduğu tepenin istimlakinin yapılarak, derlenip toparlanmasını, turistlerin bu bölgeyi de ziyaret etmelerinin sağlanmasını istediklerini belirten Aydın, ''Toplar pas içinde ve etrafı da kötü durumda. Bu tepelerde 5 top var ve bunlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arşivinde de yer alıyor'' diye konuştu.




    Tarih yazan toplar çürümeye terkedildi Yorumları