Çanakkale şehiştler New York'da anıldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (09:56)   Son Mesaj: 03-18-2011 (09:56)    Cevap: 0    Gösterim: 460  

    03-18-2011

    Çanakkale şehiştler New York'da anıldı

    Çanakkale şehiştler New York'da anıldı


    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından anma programı düzenlendi.

    Türkevi'nde düzenlenen tören, şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Cahit Oktay'ın sunduğu programda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan bir konuşma yaptı.
    Konuşmasında, Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihinde özel bir yeri ve önemi bulunduğunu belirten Apakan, Çanakkale Savaşı'nın, Türk askerinin vatanı uğruna canını feda ettiği, Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir savaş olduğunu söyledi. ''Şehitler Günü'' için, kendisine (taaruzu değil ölmeyi emreden) Atatürk'ü kalben dinleyerek seve seve ölüme giden Türk askerinin cesaret ve fedakarlığını sembolize eden 18 Mart'dan daha uygun bir tarih bulunamayacağını kaydeden Apakan, Şehitler Günü kapsamında, Türkiye'yi yurtdışında temsil ederken çeşitli çevrelerin menfur saldırıları sonucunda şehit olan Dışişleri Bakanlığı mensupları ile diğer kamu görevlilerini ve aile fertlerini minnetle andıklarını ifade etti.

    1973 yılından bu yana, yurtdışında 28 terörist saldırıda 39 Dışişleri mensubunun ve aile üyelerinin hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Apakan, ''Dünyada bu kadar çok diplomatı saldırıya uğrayan ve şehit edilen bir başka ülke bulunmamaktadır. Ancak ASALA terörü başta olmak üzere bütün bu terör saldırıları bizi korkutmamış ve hedeflerimizden yıldırmamıştır'' dedi.

    New York Başkonsolos Yardımcısı Ayşe Uzer de yaptığı konuşmada, 18 Mart'ın Türk milletinin varoluş ve yeniden diriliş mücadelesinin sembolü olduğunu vurguladı. Terör saldırıları sonucunda 39 şehit veren Dışişleri Bakanlığı'nın mensupları olduklarını belirten Uzer, ''Nasıl ki Atalarımız dün Çanakkale'de, Conkbayırı'nda, Sakarya'da, İnönü'de şehit olacağını bile bile mücadele vermişlerse bizler de şehit olan büyüklerimiz gibi bayrağı bize teslim edildiği yerden alarak, ileri götürme mücadelesindeyiz'' dedi.

    BM Daimi Temsilciliği Askeri Ataşesi Albay Savaş Celepoğlu da yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin, Kurtuluş Savaşı ateşinin yüreklerde yakıldığı ve milletçe yeniden doğuşun başlangıcı olduğunu söyledi.

    Çanakkale dışında Türk milletinin Kurtuluş Savaşında, Kore'de, Kıbrıs'ta ve teröre karşı mücadelede çok şehit verdiğini belirten Celepoğlu, konuşmasının sonunda başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla andıklarını söyledi.

    Başkonsolosluk Din İşleri ve Sosyal Hizmetler Ataşesi Süleyman Duman da törende yaptığı konuşmada şehitliğin çok yüksek bir mertebe olduğunu belirtti. Anma programında ''Son Kale Çanakkale'' belgeselinden de bölümler gösterildi.




    Çanakkale şehiştler New York'da anıldı Yorumları