CHP'den 'namus indirimi'ne karşı teklif   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-16-2011 (15:34)   Son Mesaj: 03-16-2011 (15:34)    Cevap: 0    Gösterim: 615  

    03-16-2011

    CHP'den 'namus indirimi'ne karşı teklif

    CHP'den 'namus indirimi'ne karşı teklif


    CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, kadın cinayetlerinde “namus” gerekçesiyle ceza indirimi yapılmasının önlenmesi için kanun teklifi verdi.

    Erbatur, Türk Ceza Kanunu"nun 29 ve 82. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı"na sundu. Değişiklik gerekçesinde günden güne artan kadın cinayetlerinin, artık kaygı verici boyutu çoktan aşmış durumda olduğunu belirten Erbatur, mevcut yasaların kadın cinayetlerinin önüne geçme noktasında ne kadar yetersiz olduğunun, işlenen cinayetlerin sayısının giderek artmasından da görüldüğünü ifade etti. Erbatur, kadın cinayetlerinde verilen cezalara başka hiçbir cinayet türünde verilmediği kadar fazla ceza indirimi uygulanmasının, cezaların caydırıcı niteliğini ortadan kaldırdığına dikkat çekerek kadına yönelik cinayetlerin önlenmesi için TCK"da değişiklik yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
    Erbatur, TCK"nın 29. maddesinde yer alan "Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hâllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir" hükmüne "Bu kanunun 82. maddesi ile düzenlenen namus saikiyle işlenen kasten öldürme suçları, kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle işlenen kasten öldürme suçları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı nedeniyle işlenen kasten öldürme suçlarında bu madde uygulanmaz" ifadelerinin eklenmesini istedi.

    Erbatur, TCK"nın 82. maddesinde sayılan ve işleyen kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasının öngörüldüğü "nitelikli cinayet" suçlarına "namus saikiyle, kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı nedeniyle" işlenen cinayetlerin de eklenmesini talep etti.(




    CHP'den 'namus indirimi'ne karşı teklif Yorumları