768 dosya zırhın kalkmasını bekliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-16-2011 (13:35)   Son Mesaj: 03-16-2011 (13:35)    Cevap: 0    Gösterim: 446  

    03-16-2011

    768 dosya zırhın kalkmasını bekliyor

    768 dosya zırhın kalkmasını bekliyor


    12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri için partiler aday adayları ile dolup taşarken savcılıklar da dokunulmazlık zırhı nedeniyle Meclis’te bekleyen dosyaları işleme koymaya hazırlanıyor.

    Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Şubat ayında Başsavcılıklardan Meclis Başkanlığı"na sunulan 13 işlemle suç dosyası 768"e ulaştı. Dokunulmazlık dosyalarından büyük bölümü Barış ve Demokrasi Partisi'ne mensup 20 milletvekiline ait. Meclis"te bulunan milletvekili sayısını aşarak rekora koşan dokunulmazlık dosyaları arasında BDP, 522"yle ilk sırada yer alıyor. AKP"nin dosya sayısı ise 126. AKP"yi 83 dosya ile CHP, 35 dosya MHP izliyor. 2 dosya ise bağımsız milletvekillerine ait. Milletvekillerine ait 768 dosya hakkında suçlama; "Seçim Kanunu"na muhalefet, toplantı ve gösteri kanuna muhalefet, suçu ve suçluyu ve terör örgütünü övmek" hakkında oluşuyor.
    -SEÇİLEMEYENLER İÇİN YARGILAMA SÜRECİ BAŞLAYACAK-

    Liderler arasında en fazla dokunulmazlık dosyası ise 22 fezleke ile BDP eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında bulunuyor. Dokunulmazlık nedeniyle milletvekilleri haklarındaki suçlamaları rafa kaldıran savcılıkların gözü ise 12 Haziran"da yapılacak milletvekili seçimlerinde aday gösterilmeyen veya seçilemeyecek vekillerde olacak. Savcılıklar, dokunulmazlık zırhından çıkan vekillerin dosyalarını raflardan indirerek, haklarında dava açacak. 4 yıldır dokunulmazlıkla koruma altında olan vekillere savcılık ve mahkeme yolu görünecek.

    Dokunulmazlık dosyaları, TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ele alınıyor. Dokunulmazlığın kaldırılması ya da kaldırılmaması yolunda rapor hazırlanıyor. Kaldırılmama yönündeki raporlar, Genel Kurul'un bilgisine sunuluyor ve itiraz olmadığı taktirde dönem sonuna erteleniyor. TBMM`de bu dönem hiçbir milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmadı




    768 dosya zırhın kalkmasını bekliyor Yorumları