Öğrencilerden oy kullanma makinesi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-15-2011 (16:56)   Son Mesaj: 03-15-2011 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    03-15-2011

    Öğrencilerden oy kullanma makinesi

    Öğrencilerden oy kullanma makinesi


    Giresun 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, elektronik ortamda oy kullanılmasını sağlayacak bir makine geliştirdi. Öğrenciler, geliştirdikleri makineye ''reymatik'' adını verdi.

    Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu'nda, 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda 8 ilde dereceye giren 40 proje sergilendi.
    Karadeniz Bölgesi birincisinin seçileceği sergide, Giresun 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencileri Ebru Küçükaydın ve Mustafa Dizdar'ın hazırladığı ve ''Reymatik'' adını verdikleri proje dikkat çekti.

    Proje hakkında bilgi veren Ebru Küçükaydın, genel ve yerel seçimlerde oy kullanımını elektronik ortama taşımak amacıyla böyle bir cihaz geliştirdiklerini söyledi.

    Türkiye'de elektronik kimlik kartlarına geçiş yapılması için çalışmalar yapılıyor. Bolu pilot il seçildi ve bu ilde kimlikler elektronik olarak hazırlanıyor'' diyen Küçükaydın, şöyle devam etti:

    ''Biz de bu kimlik kartlarından yola çıkarak 'Reymatik'i elektronik kimlik kartına uygun bir şekilde tasarladık. İnsanlar bu cihaz sayesinde üç parmak hareketi ile oylarını rahatlıkla kullanabilecekler. Bu cihazı tamamen sandık yerine kullanılması amacıyla düşündük. 'Reymatik' kullanımı ile birlikte oy pusulalarının ve parmak boyalarının getirdiği ekstra maliyet yarı yarıya azalmış olacak. Ayrıca tahta sandıklar da tarihe karışacak.''

    Sandıklarda yaşanan karmaşayı sona erdirmek için makineyi geliştirdiklerini vurgulayan Mustafa Dizdar da ''Reymatik sayesinde oylar güvenli bir şekilde kullanılacak. Projemizin mekanik aksanında dışarıdan hiçbir giriş bulunmamakla birlikte ağ ve internet bağlantısı yok. Oylar tamamen güvenli bir şekilde sisteme kayıt ediliyor'' dedi.

    Bilişim Teknolojileri öğretmeni Cuma Kesme, öğrencilerin hazırladığı projeyi Yüksek Seçim Kurulu ile istişare yaparak hazırladıklarını kaydetti.

    Okulun atölyesinde yapılan ''Reymatik'' cihazının 400 TL'ye mal olduğunu söyleyen Kesme, ''Seri üretime geçilmesi halinde bu fiyat çok daha aşağıya düşecektir. Ayrıca, bu cihazı bir kez üretmek yeterli. Yıllarca kullanılabilir. Uygulanabilirliği açısından önümüzdeki ay Yüksek Seçim Kurulu ile görüşmeler yapacağız'' diye konuştu.

    Yarışmada 8 ilden 40 okulun farklı projeleri yer alırken Genel Seçim öncesi ''Reymatik'' projesinin yarışmasın favorileri arasında olduğu belirtildi.




    Öğrencilerden oy kullanma makinesi Yorumları