CHP'nin askerlik önerisinde neler var?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-15-2011 (15:57)   Son Mesaj: 03-15-2011 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 456  

    03-15-2011

    CHP'nin askerlik önerisinde neler var?

    CHP'nin askerlik önerisinde neler var?


    'Bedelli askerlik' uygulamasıyla ilgili öneride sona gelindi. Cumhuriyet Halk Parti'li Akif Hamzaçebi, öneriyi bugün ya da en geç yarın TBMM'ye sunacağını söyleyerek. Uygulamanın sadece 35 yaş üstünü kapsayacağı açıklandı.

    Bedelli askerlik 35 yaş üstü için
    ANKARA - CHP, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun geçtiğimiz hafta sonu yaptığı konuşmada dillendirdiği bir defaya mahsus "bedelli askerlik" teklifini gündeme taşıyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlik ile ilgili kanun teklifinin bugün ya da en geç yarın TBMM Başkanlığı"na verileceğini söyledi. Teklifte yer alacak düzenlemenin bir defaya mahsus olacağını belirten Hamzaçebi, "Teklif birikimi eritmeye yönelik olacak.

    Yaş sınırlaması olacak. Belirli bir yaşın üzerindekiler yararlanacak" dedi. CHP"nin yürüttüğü çalışmanın, 35 yaşın üstündeki yükümlülere bir defalık bedelli uygulaması öngördüğü belirtiliyor. Geçen yıl hükümet ile Genelkurmay arasındaki görüşmelerde de bedelli askerliğin bütün yükümlüleri kapsayacak şekilde gündeme gelmesinin kapısı kapanmış ancak 35 yaş üstündekileri kapsayacak bir düzenlemeye yeşil ışık yakılmıştı. CHP"nin de teklifini bu çerçeveye oturtmayı planladığı konuşuluyor.

    Parası olmayana kredi

    Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Öncelikli amacımız, zengin fakir ayrımını ortadan kaldıran mevcut birikimi eritmek amacıyla, bedelsiz kısa dönem askerlik uygulaması. İkincisi, Hükümet yok, paraya ihtiyacımız var der ise ona da varız. Bu kez bedelli askerlik. Amaç askerliğini yapmayan önemli bir kitlenin bu sorununu çözmek. Bedelli askerlik olsa bile, bu sadece zenginler için değil, dar gelirlilerin de mevcut işini kaybetmemelerine ve de aile düzenlerini korumaya yönelik bir uygulama olacak. İnsanlar işini ve gelirini kaybetmeden askerlik sorununu çözecek. Parası olmayanlara da finans kuruluşlarından sağlanacak kaynaklarla bedelli askerlik yapılmasına imkân sağlanacak."

    Lobi devrede

    CHP"nin teklif çalışması bedelli askerlik yasasını bekleyen binlerce kişiyi de heyecanlandırdı. "Bedelli askerlik" uygulamasının genel seçim öncesinde çıkması için forumlar aracılığıyla örgütlenen yükümlülerin, bu hafta içinde TBMM"de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmeye hazırlandığı öğrenildi. Nisan celp döneminde askere gitmeye hazırlanan yaklaşık 30 bin yükümlü de "bedelli askerlik" uygulamasının kendi celp dönemlerinden önce çıkması için siyasi partilere baskı yapmaya hazırlanıyor. Görüşmelerde bedelli askerlik uygulamasının belirli bir yaş grubu ile sınırlandırılmamasının talep edilmesi de bekleniyor. Bedelli askerlik bekleyen gençler, bu hafta içinde siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşebilmek için randevu almaya hazırlanıyor.

    DİPNOT:

    Bedelli askerlik 1987, 1992 ve 1999"da olmak üzere daha önce 3 kez uygulandı. 1987"de 18 bin 433, 1992"de 35 bin 111 ve 1999"da 72 bin 290 kişi bedelliden yararlandı.

    Vatan




    CHP'nin askerlik önerisinde neler var? Yorumları