Rumlar kefaletle serbest bırakıldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-14-2011 (23:56)   Son Mesaj: 03-14-2011 (23:56)    Cevap: 0    Gösterim: 755  

    03-14-2011

    Rumlar kefaletle serbest bırakıldı

    Rumlar kefaletle serbest  bırakıldı


    Rum Kesimi'nden KKTC'ye turist olarak gelen ve izinsiz olarak kapalı Maraş bölgesine girdikleri için geçen gün gözaltına alınan 2 Rum vatandaşı, bugün çıkarıldıkları mahkemece 200'er TL para cezasına çarptırıldı.

    Kesilen cezaları Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkeme Mukayyitliği'ne ödeyen Afksentiu ve Matsis, öğleden sonra serbest kaldılar. Mahkemeye KKTC, Rum ve Türkiye basını yoğun ilgi gösterdi. Davayı Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Bürosu Başkanı Tassos Georgiu ile Afksentiu ve Matsis'in yakınları da izledi. Saat 14.15'te başlayan davada Savcı Mustafa Arsal, önce Afksentiu ve Matsis'i 12 Mart tarihinde Birinci Derece'de Askeri Yasak Bölge'ye "izinsiz" ve "yetkili makamlardan izin almadan girmek" suçlarından itham etti. Sanıklar bu suçlara itiraz etmediler.
    Olayın gelişimini anlatan Savcı Arsal, sanıkların gönüllü ifadelerini, yazılı dava tebliğlerini, olay yerinin krokisini ve sanıklara ait doktor raporlarını mahkemeye emare olarak takdim etti. Daha sonra söz alan Öner Şerifoğlu ise Afksentiu'nun Matsis'le birlikte yanlarında bulunan Polonya uyruklu 2 Avrupa Parlamentosu üyesine Maraş'ta bulunan evlerini göstermek için bölgeye gittiğini söyledi. Evi telin gerisinde göstermelerine rağmen birlikte oldukları 2 AP milletvekilinin "Biz AB milletvekiliyiz.

    Kıbrıs da AB üyesidir. Bizim giremeyeceğimiz yer yoktur" diyerek telden atlayıp bölgeye girdiklerini, Afksentiu ve Matsis'in söz konusu AP milletvekillerini geri dönmeleri konusunda uyardıklarını anlatan Şerifoğlu, bu çağrıya kulak vermeyip ilerleyen iki parlamenterin gözden kaybolması üzerine Afksentiu ve Matsis'nin ne olduklarını merak ettikleri için bölgeye girerek suçu işlemek zorunda kaldıklarını anlattı. Şerifoğlu, suçun işlenmesinde kötü niyet, askeri ve siyasi bir amaç bulunmadığını belirterek takdiri mahkeme heyetine bıraktı.

    İddia ve savunmanın ardından Kıdemli Yargıç Fügen Ulutekin kararını açıkladı. Sanıkları itham edildikleri 1. ve 2. suçtan suçlu bularak mahkum ettiğini açıklayan Ulutekin, buna karşın suçun işleniş biçimi, ailevi durumları ve tüm hafifletici nedenleri dikkate alarak sanıklara hürriyetlerini kısıtlayıcı bir ceza vermeyi uygun bulmadığını vurguladı. Ulutekin, her iki sanığı da 200'er TL para cezasına mahkum ettiğini, bu cezanın derhal ödenmesi gerektiğini, ödenmemesi durumunda her iki sanığın da 1 ay hapis cezasına çarptırılacağını belirtti. Kararın ardından Askeri Mahkeme Mukayyitliği'ne giderek cezalarını ödeyen Afksentiu ve Matsis serbest kaldılar.

    Söz konusu iki Rum'la izinsiz olarak kapalı Maraş bölgesine giren diplomatik statüye sahip Polonyalı Avrupa Parlamenterleri Jaroslaw Leszek Walesa ile Artur Zasada ise, uluslararası hukuk kuralları dikkate alınarak Cumartesi günü serbest bırakılmışlardı. Konuyla ilgili ülkelerinin Kıbrıs'taki büyükelçiliklerine ve Avrupa Parlamentosu'na da bilgi verilmişti.




    Rumlar kefaletle serbest bırakıldı Yorumları