Sağlık Bakanı Akdağ'ın sigara sevinci   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-14-2011 (22:34)   Son Mesaj: 03-14-2011 (22:34)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    03-14-2011

    Sağlık Bakanı Akdağ'ın sigara sevinci

    Sağlık Bakanı Akdağ'ın sigara sevinci


    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Türkiye'de artık hiç kimse ikinci el sigara dumanından zarar görmüyor. Zaman zaman işlerin nasıl gittiğini tespit için araştırma yaptırıyoruz. Sigara kullanımı kısa zamanda hızlı şekilde azaldı'' dedi.

    Akdağ, 1980'li yıllardan bu yana Güney Doğu Asya bölgesinde ve dünyadaki tütünle mücadele çalışmalarına önemli katkılarda bulunan Dr. Hatai Chitanondh başkanlığındaki 12 kişilik Tayland heyetini makamında kabul etti.
    Kabulün başlangıcında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dr. Chitanondh, Tayland'da tütün ürünlerinden elde edilen gelirin bir kısmının ''sağlık geliştirme fonu'' adı altında oluşturulan özerk kuruluşa ayrıldığını ve bu fona yılda 300 milyon dolarlık kaynak aktarıldığını anlattı. Ülkesinde tütün ürünleri kayıt dışılığının önüne geçilmesi için ulusal plan hazırladıklarını ve Başbakanlarının talimatıyla bu alanda başarılı ülkelere ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Dr. Chitanondh, bu kapsamda Türkiye'nin ziyaret ettikleri üçüncü ülke olduğunu ve tütün ürünleri kayıt dışılığının önlenmesi konusunda çok başarılı olduğunu söyledi.

    Sağlık Bakanı Akdağ, Dr. Chitanondh'un tütün ürünleriyle mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptığını belirterek, kendisini tebrik etti.

    Türkiye'nin tütünle mücadele konusunda Dr. Chitanondh'un söz ettiği 300 milyon doların 20'de birini bile kullanmadan önemli başarılara imza attığını ifade eden Akdağ, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi konusunda 3 yıl içinde hızlı ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

    Dünya Sağlık Örgütünün bu alandaki 6 politikasından 4'ünde Türkiye'yi en üst seviyede kabul ettiğini kaydeden Akdağ, diğer 2 politikada da bundan sonraki dönemde en süt seviyeye çıkmak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

    Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bu işin lideri olmaya kararlıyız. Sayın Başbakanımız bize inanılmaz destek veriyor. Türkiye'de bu programın asıl lideri Sayın Başbakanımız'dır. Onun için siz de Başbakanınızın desteğini alırsanız işiniz çok kolay. Bizim halkımız da bu işin arkasında çok güçlü şekilde durdu. Türkiye'de artık hiç kimse ikinci el sigara dumanından zarar görmüyor. Zaman zaman işlerin nasıl gittiğini tespit için araştırma yaptırıyoruz. Sigara kullanımı kısa zamanda hızlı şekilde azaldı. Sigara içmek Türkiye'de statü sembolü olmaktan çıktı.''

    Türkiye'de tütün ürünlerinde hatırı sayılır seviyede vergi bulunduğunu da ifade eden Akdağ, tütün ürünlerindeki doğrudan ve dolaylı vergilerin yüzde 80'e yaklaştığını belirtti.

    Sigara kaçakçılığının önüne geçilmesine yönelik Maliye Bakanlığının başarılı çalışmalara imza attığını dile getiren Akdağ, küçük miktarlardaki kaçakçılığın genel durumu etkilemediğine dikkati çekti.

    Türkiye'de tütün ürünlerinin reklamının yapılamadığını, bu ürünlerle sponsorluğa da izin verilmediğini anlatan Akdağ, ''Halkımızı korumak için bunları yapmak zorundaydık. Bunun için mutluyuz'' diye konuştu.

    Akdağ, Tayland ile tütün ürünleri kayıt dışılığının önlenmesi ve diğer konularda işbirliğine hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

    Dr. Chitanondh, Bakan Akdağ'a plaket sundu.




    Sağlık Bakanı Akdağ'ın sigara sevinci Yorumları