AK Parti'de aday patlaması yaşanıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-14-2011 (18:38)   Son Mesaj: 03-14-2011 (18:38)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    03-14-2011

    AK Parti'de aday patlaması yaşanıyor

    AK Parti'de aday patlaması yaşanıyor


    AKP Genel Merkezi'nde Milletvekili aday adaylığı için belirlenen sürenin bugün sona ermesi nedeniyle talep yoğunluğu yaşanıyor. Adaylık için şu ana kadar 3 binin üzerinde başvurunun yapıldığı belirtildi.

    AKP Genel Merkezi'nde yaklaşık bir haftadan bu yana süren aday adaylığı başvuruları bugün sona eriyor. Saat 17.00'de son bulması beklenen aday adaylığı başvuruları için parti önünde ve adaylığın kabul edildiği salonda yoğunluk yaşanıyor. Aday adaylığı için başvuruya gelen adaylar aday kabul salonunun önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Saat 17.00'yi geçtikten sonra bankaya parasını yatırmış olup da kuyrukta beklemeye devam eden aday adaylarının başvurularının da kabul edileceği bildirildi. Ancak parti yetkilileri belirlenen seçim takvimi çerçevesinde adaylık kabul süresinin uzatılamayacağını açıkladı.
    -EN FAZLA BAŞVURU İSTANBUL VE ŞANLIURFA'DAN-

    Başvuruların son gününde öğlen saatlerinde açıklanan rakamlara göre 3 bin 200 kişi milletvekili aday adaylığı için AKP Genel Merkezi'ne geldi. Bu sayının 4 bini aşacağı tahmin edilirken, en fazla başvurunun 450 ile İstanbul ilinden yapıldığı kaydedildi. İstanbul'u 160 başvuru ile Şanlıurfa'nın takip ettiği de ifade edildi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan parlamentoda daha fazla kadın milletvekiline yer vereceklerini açıklamış, hatta aday adaylığı için belirlenen ücretlerde kadınlardan erkeklerin ödediği miktarın yarısı istenmişti. AKP'ye başvuruların başladığı tarihten itibaren 400 civarında kadının milletvekili adaylığı için başvuru yaptığı kaydedildi. Bunun yanında engelli vatandaşların da adaylığa ilgisi büyük oldu. Şu ana kadar 195 engellinin başvuru yaptığı belirtilirken, bu sayının 200'ü aşmasının beklendiği kaydedildi. Hemen her kesimden insanın başvuru yaptığı adaylar arasında ev hanımlarının ve emeklilerin de bulunduğu ifade edildi.

    -ADAYLAR ÖNCE HALKA SORULACAK SONRA 4 AŞAMALI ELEMEDEN GEÇECEK-

    Aday adaylarının milletvekilliğine aday gösterilmesi öncelikle her aday adayının durumu kendi ilinde yapılacak anket çalışması ile de şekillenecek. Halkın adayla ilgili kanaat ve eğilimleri bu anketlerle belirlenecek. Bunun dışında adayların 4 aşamalı bir eleme sürecinden de geçmeleri gerekiyor. Vekillik için başvuran aday adayları, 'temayül yoklaması'nı andıran bir yolla teşkilata sorulacak. İl, ilçe belediye başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin de içinde olacağı 200 bine yakın AKP'li, illerinde kimleri listede görmek istediklerini işaretleyecek. Parti teşkilatı, o ildeki tüm aday adaylarının isimlerinin bulunduğu formdan, ilin çıkarabileceği milletvekili sayısı kadar ismi işaretleyecek. Temayül araştırması, iki gün içinde tüm illerde eşzamanlı olarak tamamlanacak. Adaylık için istifa eden 39 il başkanı ile mevcut milletvekilleri temayül yoklamasına girmeyecek. Temayül yoklamasının ardından aday adaylarını 'mülakat' bekliyor. 25-31 Mart tarihleri arasında MKYK üyelerinden oluşacak komisyonlar, yüz yüze görüşmeler yapacak. Aday adaylarının konuşmalarından bilgi düzeylerine, parti politikalarından davranışlarına kadar bilgi ve deneyimleri, uzman siyasetçiler tarafından gözlenecek. Üçüncü aşamada genel başkan yardımcılarından oluşan komisyon devreye girecek. Aday adaylarıyla ilgili temayül yoklamaları, mülakat komisyonlarının değerlendirmeleri, elde edilen bilgiler bu komisyonda sıkı bir incelemeden geçirilecek. Son aşamada ise Başbakan Erdoğan kurmaylarıyla birlikte listeleri masaya yatıracak ve hem değerlendirmeleri alacak hem de kendi görüşlerini yöneticilerle paylaşacak. Böylece listelere son şekli verilecek




    AK Parti'de aday patlaması yaşanıyor Yorumları