TBMM Başkanı Şahin'den Hırvatistan'a övgü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-14-2011 (17:36)   Son Mesaj: 03-14-2011 (17:36)    Cevap: 0    Gösterim: 460  

    03-14-2011

    TBMM Başkanı Şahin'den Hırvatistan'a övgü

    TBMM Başkanı Şahin'den Hırvatistan'a övgü


    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Hırvatistan'ın AB sürecinde almış olduğu mesafenin takdire şayan olduğunu ifade etti.

    Şahin, Ankara'da resmi temaslarda bulunan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç ile yaptığı görüşmedeki konuşmasında, yakın zamana kadar Balkanlarda gerginlikler yaşandığına, barış ve huzurun tesisinin hem dünyada hem de bölgede önem taşıdığına işaret etti.
    Hırvatistan'ın Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın temini için önemli bir ortak olduğunu belirten Şahin, Türkiye, Bosna Hersek ve Hırvatistan arasındaki üçlü danışma mekanizmasının Bosna Hersek'in sorunlarının aşılmasında önemli bir işlev yerine getireceğine inancını dile getirdi. Şahin, ''Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün korunarak tüm etnik gruplara saygı içerisinde refaha kavuşulması temel arzumuzdur. Bosna-Hersek'in sorunlarının aşılmasında, Cumhurbaşkanı seçilmenizden sonra işbirliğimiz daha da artmıştır'' dedi.

    Hırvatistan'ın AB sürecinde almış olduğu mesafenin takdire şayan olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

    ''Aynı tarihte biz de AB'den müzakere tarihi almıştık. Aldığım bilgiye göre, tüm fasıllar açılmış ve 28 fasıl geçici olarak kapatılmış. Bu çok önemli bir başarıdır. Bu başarıdan dolayı sizi kutluyorum. Tıpkı Hırvatistan gibi Türkiye, AB üyeliğine çok önem veriyor. Maalesef Türkiye ile ilgili müzakere süreci, bizden kaynaklanmayan, bazı üye ülkelerin iç siyasi nedenlerle bazı fasılların açılmasına ambargo koyması nedeniyle arzu edildiği şekilde ilerlemiyor. Türkiye olarak şu ana kadar üzerimize düşen neyse yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Hırvatistan'ın AB üyeliğini destekliyoruz. Çünkü AB'nin genişleme sürecinin bütün Balkanlara barış ve istikrar açısından önemli katkıları olacaktır.''

    Şahin, ikili ve bölgesel ilişkilerin geliştirilmesi için parlamentolar arasındaki ilişkilerin de önem taşıdığını belirterek, her iki ülke parlamentosunda bu işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulmuş dostluk grupları bulunduğunu hatırlattı. Ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler sevindirici şekilde gelişirken, bunun ekonomik ilişkilere de olumlu olarak yansımasını istediklerini belirten Şahin, ticaret hacminde bir miktar artış olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.

    -''TÜRK DİZİLERİ HIRVATİSTAN'DA ÇOK POPÜLER OLDU''-

    Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç de konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye ve Hırvatistan arasında tek bir sorun bile yoktur. Türkiye ile Hırvatistan arasında tarihe dayanan ilişkiler gelecekteki güzel ilişkilerin temelini oluşturacaktır'' dedi.

    Türkiye'nin NATO üyeliği sürecinde kendilerini desteklediğini, iki ülkenin AB görüşmelerine de beraber başladığını hatırlatan Josipoviç, ''Bazı siyasi nedenlerden dolayı Hırvatistan bu süreçte biraz daha önde. Yakın zamanda Hırvatistan, AB üyesi olacaktır. O zaman AB'de dostunuz olan bir ülke daha olacaktır'' diye konuştu.

    Güneydoğu Avrupa ve Balkanların hala istikrarın tam olarak sağlanmadığı bölgeler olduğuna işaret eden Josipoviç, bu konuda ortak çalışarak kesin sonuçlar elde edebileceklerini söyledi. ''Türkiye bölgedeki istikrar için mücadele ediyor'' diyen Josipoviç, Türkiye'nin bölgelerde çok iyi ikili ilişkiler içinde olduğunu vurguladı. Josipoviç, Bosna-Hersek konusunda, Hırvatistan'ın izlediği tutumda, ülkenin bütünlüğünü korumak ve Bosna-Hersek'i AB üyeliği ve NATO üyeliği sürecinde desteklemek olduğuna işaret etti.

    Josipoviç, ''Tecrübelerimiz, siyaset ve dostluğun, siyaset dışında gelişebileceğini gösterdi. Türk dizileri, son zamanlarda Hırvatistan'da çok popüler oldu. Ülkemizden birçok insan, dizilerin çekildiği yerleri görmeye geliyor. ABD ve Çin, masa tenisi diplomasisini geliştirdi. Gördüğüm kadarıyla Türkiye de dizi diplomasisini çok güzel geliştiriyor. Ama bizi hem Türkiye ile hem de başka ülkelerle bağlayacak tekliflerimiz var. Her zaman bilim, kültür ve spor, bir çok ülke arasında ilişkiler geliştirecek unsurlardır'' diye konuştu.

    -''BİNBİR GECE, EZEL...''-

    TBMM Başkanı Şahin, yeniden söz alarak, sanat ve sporun insanlığın üzerinde anlaştığı ve diyalog kurduğu alanlar olduğuna dikkati çekerek, Türk dizilerinin Hırvatistan'da çok izlendiğini bilmediğini, bunu duymaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Şahin, basketbol ve futbol liglerinde başarılı Hırvat sporcular bulunduğunu söyledi.

    Basın mensuplarının sorusu olup olmadığını soran Şahin, gazetecilere, ''Ben sizin yerinizde olsaydım, Sayın Cumhurbaşkanı'na hangi Türk dizilerini sevdiğini sorardım'' dedi.

    Gazetecilerin aynı içerikli sorusuna Josipoviç'in, ''Diziler gün içinde verildiğinden ve biz Cumhurbaşkanları çok çalışmak zorunda kaldığımız için, izleme fırsatı yakalayamıyorum. Ama arkadaşlarımın ve çevremdeki insanların bazı isimleri sürekli sayıkladığını duyuyorum, 'Binbir Gece', 'Ezel' gibi...'' demesi üzerine Şahin, ''Tamam, arkadaşlar mesajı aldılar'' karşılığını verdi.

    Bu arada Şahin, Josipoviç onuruna yemek verdi.




    TBMM Başkanı Şahin'den Hırvatistan'a övgü Yorumları