Öztürk: Nükleer santralden vazgeçsinler   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-14-2011 (15:36)   Son Mesaj: 03-14-2011 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 391  

    03-14-2011

    Öztürk: Nükleer santralden vazgeçsinler

    Öztürk: Nükleer santralden vazgeçsinler


    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ''Mahkeme kararıyla Rusya'da kurdurulmayan VVER tipi nükleer santral teknolojisinin, Mersin Akkuyu'da uygulanmak istendiğini'' iddia ederek, Hükümet'i bu ''inadından'' vazgeçmeye çağırdı.

    Öztürk, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami sonrasındaki nükleer tehlike ile Akkuyu'da kurulması düşünülen nükleer santral hakkında düşüncelerini açıkladı.
    ABD'de yaşayan nükleer uzmanı bir profesörün kendisine gönderdiği ve nükleer tehlikeye dikkati çektiği elektronik postayı okuyarak sözlerine başlayan Öztürk, Japonya Hükümeti'nin, meydana gelen deprem sonrasında ilk kez ''nükleer acil durum'' ilan ettiğini söyledi.

    Öztürk, Japonya'da yaşanan bu felaketin, nükleer santral savunucularının, güvenlik kriterlerine ilişkin bugüne kadar dile getirdikleri savların, gerçek doğal felaket karşısında geçersiz kaldığını gözler önüne serdiğini ifade etti.

    Bu felaketin Akkuyu'da kurulması düşünülen nükleer santral için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını belirten Öztürk, nükleer santral yapılması planlanan yerin, Ecemiş Fay Hattı'na 25-30 kilometre, Doğu Anadolu Fay Hattı'na 150 kilometre ve Kaş-Adana arasında denizin içinden geçen dalma-batma kuşağına 30 kilometre uzaklıkta olduğunu bildirdi.

    CHP'li Öztürk, 1976'da Akkuyu'ya yer lisansı veren Prof. Dr. Tolga Yarman'ın şimdi, ''yer lisansı verilirken, Ecemiş Fay Hattı bilinmiyordu ve santralin turizme ve tarıma etkisi dikkate alınmamıştı'' dediğini kaydetti.

    -''DEPREM OLMAYACAĞINA DAİR ELİNDE SENET Mİ VAR?''-

    Konuyla ilgili olarak daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri sunduğunu ifade eden Öztürk, son soru önergesinde ise ''Japonya'da meydana gelen nükleer felaket sonrasında Türkiye'de nükleer santral kurmakta ısrarlı mısınız ve bu kararı gözden geçirecek misiniz?'' sorularına cevap aradığını bildirdi.

    Yıldız'a, ''Akkuyu için deprem tecrübesi olmayan Rusya'nın tercih edilmesini nasıl açıklıyorsunuz. Bakan'ın, Akkuyu'da deprem olmayacağına dair elinde Allah tarafından verilmiş bir senet mi vardır?'' sorularını da yönelttiğini ifade eden Öztürk, Bakan Yıldız'ın, bu sorularına da önceki cevaplarında olduğu gibi ''kaçamak ve doğru olmayan yanıtlar'' vermemesini istedi.

    Ali Rıza Öztürk, Yıldız'a yönelttiği soruların uzman kişilerce hazırlandığını ve cevapların da incelendiğini dile getirdi.

    Yıldız'ın, ''Türk denizlerinde tsunami tehlikesi yoktur'' açıklamasının kendisini hayretler içerisinde bıraktığını ifade eden Öztürk, Sinop yakınlarında ve Akdeniz'de tsunami tehlikesinin olacağının açıklandığını söyledi. Ali Rıza Öztürk, Akkuyu'da kurulması düşünülen nükleer santralin tipinin VVER tipi reaktör olduğunu anımsatarak, ''Sayın Bakan'a bu santralin uygulandığı bir ülke var mı diye sordum. Sayın Bakan da bu tip santralin işletimde olduğu bir ülke bulunmadığını söyledi'' dedi.

    Öztürk, şöyle konuştu:

    ''Mahkeme kararıyla Rusya'da kurdurulmayan bir nükleer santral teknolojisi, Akkuyu'da uygulanmak isteniyor. Umut ediyorum ve diliyorum ki Japonya'da meydana gelen bu nükleer felaket ışığında Sayın Bakan ve Hükümet akıllarına başlarına toplarlar ve bu nükleer santral inatlarından vazgeçerler ve gerçekleri açıklarlar. Onlar açıklamazsa biz açıklamaya devam edeceğiz. Sayın Bakan'ın yaptığı açıklamalar bilimsel gerçeklerden uzaktır. Akkuyu'da kurulmak istenen VVER tipi nükleer santralin güvenli olmadığı mahkeme kararıyla açıktır. O bölgeden de fay hattı geçmektedir ve tsunami tehlikesi de vardır. Akkuyu'da nükleer santraldan vazgeçmeliler.''




    Öztürk: Nükleer santralden vazgeçsinler Yorumları