Başkentte, mum ışığında 'lüks hayat!'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-14-2011 (14:55)   Son Mesaj: 03-14-2011 (14:55)    Cevap: 0    Gösterim: 514  

    03-14-2011

    Başkentte, mum ışığında 'lüks hayat!'

    Başkentte, mum ışığında 'lüks hayat!'


    Başkentin göbeğinde yapımına 2008’de başlanan ve yapımı 10 ay önce tamamlanan sitenin elektriği bağlanamadığı için mülk sahipleri evlerine taşınamıyor, evine taşınanlar ise mum ışığında aydınlanma ihtiyacını gideriyor.

    Kenan Biter'in haberi

    Ankara"nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe"de 2006 yılının ağustos ayında kat karşılığı yapılan anlaşma çerçevesinde yapımına başlanan ve 5 yıl geçmesine rağmen teslim edilmeyen 102 konutluk Saral sitesinin sakinleri daha fazla dayanamayıp sonunda isyan bayrağını çekti. Site sakinleri sözleşme gereği 18 ayda teslim edilmesi gereken konutların 5 yıl geçmesine rağmen halen teslim edilmediğini, bunun üstüne bir de Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ( BEDAŞ) tarafından mağdur olduklarını iddia etti.
    Saral Sitesi'nde, 10 aydır elektrik hattı için gerekli trafonun bağlanmaması nedeniyle ev sahipleri evlerine yerleşemiyor. İmkanı olmadığı için evine girenler ise mum ışığında taşıma suyuyla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Taahhüt edilen zamanda evlerin teslim edilmemesi nedeniyle, ev sahiplerinin bir çoğu kira ödemeye devam ederken, bir çoğu da eşyalarını depolara kaldırıp akrabalarının yanında yaşamaya başladı.

    Kentsel dönüşümün kapsamında yer alan bölgede bulunan trafonun yetersizliğinden ötürü başlayan elektrik sıkıntısı ile ilgili Yeni Mahalle Belediyesi topu BEDAŞ"a atarken, BEDAŞ ise belediye tarafından gösterilen iki yerin trafo için uygun olmadığını son gösterilen yerin üzerinde ise gecekondu bulunduğunu ve bunun kamulaştırılıp yıkılması gerektiğini belirtiyor. Bu sürecin uzamasından sıkılan site sakinleri ise çözümü kendi arazilerinden belli bir kısmını feda etmekte bulmuş. Ancak ona rağmen halen trafonun yapımı ile ilgili her hangi bir çalışma başlatılmış değil. Site sakinleri de BEDAŞ"ın kendilerini oyaladığını düşünüyor ve yetkililerden konu ile alakalı yardım bekliyor.

    TOP HAVADA KALDI, VATANDAŞ MAĞDUR OLDU!

    2006 yılının ağustos ayında kat karşılığı yüklenici firma ile anlaşma yapıldığını ve yapılan anlaşmaya göre 18 ay içerisinde teslim edilecek konutların 5 yıl olmasına rağmen hala teslim edilmediğini söyleyen A.Y., ""Şimdi firmanın yaptığı oyalama yetmez gibi birde Başkent Elektrik trafo bağlamıyor. 2010 yazında belediyenin tahsis ettiği arsaya üzerinde gecekondu var diye trafo bağlamadılar. Başkent Elektrik, Yenimahalle Belediyesi"ni suçladı belediye de, topu Başkent Elektrik"e attı. Tabi bu arada olan yine biz vatandaşa oldu. Sonra şahsi girişimlerimiz sonucu müteahhitin arsadan Başkent Elektrik"e yer tahsisi yapmadığını öğrendik ve yer tahsisini gerçekleştirdik. Şimdi Başkent Elektrik '2011 ocak ayında tamam' dedi, söz verdi. Ancak ocak ayı geldi hiçbir şey yapılmadı. Sonra tekrar dediler ki şubat ayının içerisinde yapacağız. Şubat geldi yine ortada bir şey yok. Şimdi yüklenici firma elektriği bahane edip iskan almıyor suyu bağlatmıyor, dolayısıyla bitmiş olan evlerimize oturamıyoruz. Bizler kendi evlerinde oturan mütevazi hayatı olan insanlardık geldiler, "biz size lüks evler yapacağız bu alana site yapacağız ve size 18 ayda teslim edeceğiz. Teslim etmezsek kiralarınızı ödeyeceğiz' dediler. Ancak dediklerinin hiçbirini yapmadılar. Sonuç olarak ortada ne kira var nede teslim edilen evler"" diyor.

    MUM IŞIĞINDA, TAŞIMA SUYUYLA 'LÜKS HAYAT!'

    Başka bir evde kirada oturma imkanı olmadığı için, elektriği ve suyu olmayan siteye taşınan H.İ. ise bu çağda elektrik suyu olmayan her gün 9. kata su taşıyan bir insanın ailesinin dramını görmeyen ilgilenmeyenleri Allah'a havale ettiğini belirterek, ""Sitedeki dairemizi yaklaşık 2 sene önce 2 Ay'a kadar evi teslim ederiz dediler. Bende oturduğum evi sattım. Yüklenici firma evi teslim etmedi bahaneleri ise trafo oldu. Mecburen evi boşaltıp eşyalarımı taşıdım. 2007 yılından beri BEDAŞ belediyeye, belediye ise BEDAŞ"a topu atıyormuş. Müteahhit firmanın da bu trafo kurulmaması işine geliyormuş ki işi son derece ağırdan alıyor. 2006'da evleri boşalttık 18 Ayda teslim etmesi gereken evlerimizi hala teslim etmediler. Taşınmak zorunda kaldığım elektriksiz, susuz evde yaşamak zorunda kaldım ilk günler. Belli bir zaman mumla sonra seyyar lambayla idare ettik. Her gün 9.kata su taşıdım, koskoca sitede tek başımıza yaşıyorduk.Sitenin arsasından BEDAŞ"a yer verdik trafo kurması için 1 aya kadar trafoyu kurulur dediler. Aralık ayının başından beri bekliyoruz. Uzun bir süredir birçok şeyden mahrum burada yaşıyordum. Şu an havalar çok soğuk olduğundan ablamın evine misafir olarak sığındık'' dedi.

    TRAFO İÇİN İKİ FARKLI ZAMAN!

    BEDAŞ: Kar kalktığı zaman başlayacağız

    Konuyla alakalı Başkent Elektrik Kontrol Mühendisi Levent Yalçın, ''2010 yılı içersinde orayla alakalı yatırımımız oldu, ihaleyi yaptık, belediyenin bize transfer etmiş olduğu alan, trafonun konulacağı yer gecekonduya denk geldiği için gecekonduların yıkılması gerekiyor. Bunlarla alakalı işlerin uzun süreceğinden, bizde kendilerinden yeni bir yer tahsis etmelerini istedik. Kendileri de sitenin bahçesinde yeni bir yer verdiler, orayla ilgili çalışmalarımızı tamamladık, gerekli onayları ve kazı müsadesini aldık. Bu ay içerisinde kar kalktığı zaman çalışmalarımıza başlıyacağız'' dedi.

    Yüklenici firma: 1 Nisan itibariyle başlıyacağını öngörüyoruz

    Yüklenici firmanın Koordinatörü Veysel Gündaş ise, Saral Sitesi'nde yaşanan elektrik sıkıntısı ile ilgili, '' Bölge kentsel dönüşüm bölgesi olduğu için bize, bölgede yer alan trafo yaptığımız sitenin elektrik yükünü kaldıramayacağını ve yeni trafo konulması gerektiği söylendi. Bizde belediyeden trafo için bize yer tahsis etmelerini istedik. Bunun üzerine 3 yer tahsis edildi. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ilk yeri diğer trafoya yakın olduğu için, ikinci yeri ise okula yakın olduğu için kabul etmedi. Üçüncü yerde ise gecekondu vardı, bu yapının kamusallaştırılması gerekiyordu. Bizde sonunda sitemizin kendi alanından belli bir kısmını trafo için 99 yıllığına kiraladık. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu"na gidildi, şimdi yatırım için Altyapı Koordinasyon Merkezi"nden izin bekleniyor. 1 Nisan"da trafo ile ilgili işlemin başlayacağını öngörüyoruz'' dedi.

    Haber7




    Başkentte, mum ışığında 'lüks hayat!' Yorumları