Bakan Yıldız: Depremden ders çıkarmalıyız   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-13-2011 (18:56)   Son Mesaj: 03-13-2011 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 514  

    03-13-2011

    Bakan Yıldız: Depremden ders çıkarmalıyız

    Bakan Yıldız: Depremden ders çıkarmalıyız


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Japonya’daki depremden dünyadaki bütün ülkelerin, nükleer güç santrali çalıştıran ve çalıştırmayan bütün ülkelerin çıkartacağı dersler vardır.” dedi

    Bakan Yıldız, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında, Vali Şükrü Kocatepe"yi makamında ziyaret etti. Valilik makamında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yıldız, Japonya"daki deprem ve Türkiye"de kurulması planlanan nükleer güç santrali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
    Japonya"daki depremin Meteoroloji Ajansı tarafından 9 - 9.1 arasında revize edildiğini hatırlatan Yıldız, bu depremin, dünyada tespit edilmiş 5 büyük depremden biri olduğunu kaydetti. Yıldız, şöyle dedi:
    "Son derece önemli bir afet. Bunun, nükleer güç santrallerine olan yansımalarını, özellikle Japonya ziyaretimizde de gördük. Şu anda Fukuşima Santrali'nde de bir sıkıntıdan bahsettiler. Tabi ki bunlar teyidi alınmış bilgiler çerçevesinde bizim denetimlerimiz ve bilgilendirmelerimiz olacak. Sabah da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kriz Merkezi"nde arkadaşlarımızı topladık. Orada Japonya"dan gelen arkadaşlarımız da vardı. Onlarla da bir görüşme yaptık. Oradaki yetkililer depremden daha çok tsunaminin verdiği bir zarardan bahsediyor. Özellikle soğutma jeneratörlerinin çalışmadığı bir ortam içerisinde nükleer santralin kalbi dediğimiz asıl o kor tabakanın soğutulma işi var. Bu çok önemli. Yine Uluslararası Atom Enerji Ajansı"ndan aldığımız bilgilere göre, şu anda korkulacak bir şeyin olmadığı, ancak gelişmelerin takip edilmesi gerektiği söyleniyor. Birebir, sıcağı sıcağına, bunlar takip ediliyor. Türkiye"ye yansımaları var mıdır diye bakıldığında da böyle bir yansımanın olmadığını gördük kesin bir dille. 99 ölçüm noktasında, herhangi bir radyoaktif serpintinin olmadığını, radyoaktif seviyenin yükselmediğine dair çok net bilgiler var. Herhangi bir sıkıntı yok. Fakat biz Japonya"dan gelen ve müzakereleri yürüttüğümüz arkadaşlarımıza da değerli misafirlerimize de herhangi bir konuda yardımcı olabileceksek buna hazır olduğumuzu söyledik."

    Açıklamasında, Türkiye"de kurulacak nükleer güç santrallerinin çok önemli iki yanı olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, güvenlik sistemleri ile yapılan donanımların kırk yıl önce kurulan santrallerden çok farklı olduğunu kaydetti.

    Yıldız, "Neredeyse nükleer güç santrallerine harcanan para kadar, bunların güvenlik sistemlerine para harcanıyor. Bu Fukuşima"daki nükleer güç santrali 1971 yılında kurulan bir santral. Ve birinci versiyonu. Biz şu an bunun 3"üncü versiyonunu kuruyoruz. Son kullanılan sistemini kurmak için bu müzakereleri yürütüyoruz. Tabi ki tsunaminin tesiri Pasifik okyanusunda çok büyük olmuş. Tekrar depremle ilgili buradaki üniversitedeki akademik çevredeki profesörlerle görüşmelerimiz oldu. Arkadaşlarımızın tahlillerini tekrar ortaya koyduk. Tabi, bizde böyle bir tsunami tehlikesi söz konusu değil. Allah vermesin depremin de bu denli bir şiddet büyüklüğünde olmasını da beklemiyoruz. İnşallah bu şekilde deprem olmaz ülkemizde. Çünkü çok tahrip edici oluyor.

    Biz nükleer güç santralleri ile ilgili hem Rusya Federasyonu"yla hem de Japonya"yla ilgili yürüttüğümüz müzakerelerde, güvenlik sistemlerinin bu santrallerden çok farklı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama yine de bu depremden dünyadaki bütün ülkelerin, nükleer güç santrali çalıştıran ve çalıştırmayan bütün ülkelerin çıkartacağı dersler vardır. Mutlaka Türkiye"nin de bu müzakere sürecinde dikkate alacağı konuların olacağını söylemem doğru olur."

    Bakan Yıldız, yeni bir platformla da Karadeniz"de doğalgaz ve petrol aramalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi. Açıklamalarının ardından Bakan Yıldız"a Vali Kocatepe tarafından ceviz oyma sandık hediye edildi.





    Bakan Yıldız: Depremden ders çıkarmalıyız Yorumları