Erzincan'da 19 yıl önceki depremde ölenler anıldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-13-2011 (16:55)   Son Mesaj: 03-13-2011 (16:55)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    03-13-2011

    Erzincan'da 19 yıl önceki depremde ölenler anıldı

    Erzincan'da 19 yıl önceki depremde ölenler anıldı


    Erzincan'da 13 Mart 1992’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem felaketinin üzerinden 19 yıl geçti. Depremde hayatlarını kaybeden 653 kişiyi unutmayan Erzincanlılar, Terzibaba Mezarlığı'nda anma programı düzenledi,

    Akabe Camisi İmamı Davut Kızılkaya tarafından okunan Kur"an-ı Kerim"in ardından konuşan İl Müftüsü Burhan İşliyen, depremde hayatını kaybedenlerin şehit olduklarını ifade etti. İşliyen, "Dinimizde şehitlik kavramı 3 başlık altında ele alınır.
    Birisi, sıcak savaşta hayatını kaybeden, aldığı silah, kılıç veya başka bir darbe ile hem dünya hem de ahiret şehididirler. Bir de niyeti Allah rızası olmadan hayatını kaybedenler vardır. Bunlar dünyada şehit muamelesi görürler ama ahirette şehit muamelesi görmezler.

    Bir de dünyada deprem, sel felaketi, yangın, dermanı olmayan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedip de, ahirette Efendimizin haber verdiklerine göre şehit olarak haşredilecekler vardır. İşte depremde çaresiz kalarak hayatını kaybedenler ahiret şehididirler ve Allah katında inşallah şehit muamelesi göreceklerdir. Allah bizi deprem ve musibetlerden korusun." diye konuştu.

    Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise depremlerin bir afet; ancak afet olduğu kadar da doğal bir olay olduğunu vurguladı. Başkan Çakır, "Depremlerin yıl dönümleri, ağıt ve yas günleri olmamalı, bu günleri hatırlayarak kendimize çeki düzen vermemiz için birer vesile olmalıdır.

    Gelişmiş teknolojilere hükmeden medeniyetler, bizim yaşadıklarımızdan kat kat fazla şiddetlerdeki depremlerden, nasıl daha az can kaybı ve hasarla çıkıyor?

    Ülke ekonomileri nasıl bu işten etkilenmiyor?

    Bütün bunlar gözlemlenmeli ve tedbirler alınmalıdır. Dün için ağıt yakıp dövünmek cehalettin ve acziyetin emaresidir. Biz depremle yaşamaya mahkûm bir coğrafyanın evlatlarıyız. Bu gerçeği bilinçli bir vatandaş olarak beynimize kazımalıyız.

    Belediyemizin ve diğer yapı kontrolünde yetkili kamu organlarının yaptıkları kontrollerde gözden kaçan hususları kendinize kar saymayınız. Bu hatalar sizin canınıza en azından malınıza zarar vererek size geri dönecektir. Bu şehri bir daha yerle bir görmek istemiyoruz." dedi.

    Törene Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Müftü Burhan İşliyen ile kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

    Erzincan'da 13 Mart 1992"de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 653 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bin 850 kişi enkazların altında kalarak yaralanmıştı. Depremde, 4 bin 421 konut ve 972 iş yeri yıkılmış ya da ağır hasar görmüştü.




    Erzincan'da 19 yıl önceki depremde ölenler anıldı Yorumları