Japonya’ya dua ve ev, Türkiye’ye tedbir isteği   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-13-2011 (13:54)   Son Mesaj: 03-13-2011 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 749  

    03-13-2011

    Japonya’ya dua ve ev, Türkiye’ye tedbir isteği

    Japonya’ya dua ve ev, Türkiye’ye tedbir isteği


    Japonya’da büyük yıkıma neden olan ve dünya tarihinin en büyük depremlerinden biri olan yer sarsıntısı ve tusunami Ordu’nun Fatsa ilçesinde de endişe ile izleniyor.

    Japonya"da hem Türk hem de Japon akrabaları olan Ekrem-Akiyo Morita Özdeniz çifti, gelişmeleri kaygı ile izleyenler arasında. Akiyo Morita Özdeniz, Japonya"ya dua edilmesi ve prefabrik ev yapılması çağrısı yaparken, Türkiye"de de çok az gördüğü deprem tedbirlerinin artırılmasını istedi.
    Türk ve Japon pek çok çiftin bulunduğu Fatsa"da halen bir çok kişinin Türk ve Japon akrabaları Japonya"da bulunuyor. Onlardan biri de Özdeniz ailesi. Aslı Morita, Ergün Morita ve Yonca Morita isimli 3 çocuk sahibi Ekrem-Akiyo Morita Özdeniz, internet üzerinden görüntülü görüşerek irtibat sağlıyor. Diğer yandan, uydudan yayın yapan Japon kanalları yakından takip ediliyor.

    Akiyo Morita Özdeniz"in akrabalarının yanı sıra Ekrem Özdeniz"in kardeşi Olcay Özdeniz ve eşi Yasuko Tsutsumi Özdeniz de Japonya"da bulunuyor. Nagoya kentinde bulunan Olcay Özdeniz"in eşi de Japon asıllı. Ekrem Özdeniz ile internet üzerinden görüntülü görüşen Olcay Özdeniz, deprem anında araç kullandığını ve kamyonun kafasının bir tarafa kasasının bir başka tarafa gittiğini söyledi. Olcay Özdeniz, deprem ve ardından gelen dev dalgalardan uzakta olsalar da gelişmeleri izlediklerini, Türklerden, başına kötü bir şey gelen hiç kimse duymadığını belirtti.

    Yasuko Tsutsumi Özdeniz ise kendilerinin iyi olduğunu, ancak ülkelerinin durumunun kötü olduğunu belirtti. Yasuko Tsutsumi Özdeniz, iki gündür daha önce çekilmiş felaket filmlerinin sahneleri gibi Japon televizyonlarından yaşananları izlediğini, bunun çok üzücü bir şey olduğunu aktardı. Olcay Özdeniz ve eşi Yasuko Tsutsumi Özdeniz, Türkiye"nin kurtarma çalışmalarına katılmasının ve deprem sonrası yardımda bulunmasının yaraların sarılmasına yardım edeceğini aktardı.

    Olcay Özdeniz"in, Fatsa"daki yakınları ile görüşmesi sırasında da biri çok şiddetli olmak üzere sık sık depremler meydana geldi. Ekrem Özdeniz"in eşi Akiyo Morita Özdeniz de Japonya"da halen depremlerin devam ettiğini, bunun, kurtarma çalışmalarını önlediğini belirterek, "Ben herkesin dua etmesini istiyorum, herkes Yaratıcı"ya, depremlerin durması için dua edebilir. Bir de orada insanlar evlerini kaybetti, açıkta kaldılar. Orada şu anda kış ve soğuk hava var. Bunlara depremler durduktan sonra prefabrik evler yapılırsa çok iyi olur. Japonya zengin bir ülke olarak biliniyor ama herkes öyle değil." dedi.

    Türkiye"de iki yıldır yaşadığını aktaran Akiyo Morita Özdeniz, "Ben burada hiç tatbikat yapıldığını görmedim. Japonya"da ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar depremde ne yapılacağı eğitimi verildiği gibi bir insan bir evden başka bir eve taşınsa, belediye, ona depremde nereye sığınması gerektiğini gösteren bir kağıt verir. Türkiye"de bu yok. Türkiye daha iyi tedbirler almalı. Türkiye"de de çok büyük depremler oluyor. Eğer bu kadar büyük bir deprem Türkiye"de olsa, ben neler olacağını hayal bile edemiyorum." diye konuştu.

    Japonya"daki depreme çok üzüldüklerini, ancak hem eşinin hem de kardeşi ve diğer tanıdığı Türklerin bir zarar görmemesinin bir teselli olduğunu aktaran Ekrem Özdeniz de şunları ifade etti: "Ben, hayatta sahip olduğu her şeyi Japonya"ya borçlu bir insanım. Bana göre Türkiye bir yardım kampanyası başlatırsa çok iyi olur. Başbakanımız böyle bir yardıma öncülük yapabilir. Ayrıca benim oradaki işim ev yıkmaktı. Eğer bana bir imkan verilirse ben Fatsa"dan bir ekip de toplar orada enkazın kaldırılması için gönüllü olarak çalışırım. Çünkü biz tecrübeliyiz."

    Ekrem Özdeniz"in eşi Akiyo Morita Özdeniz çiftinin en büyük çocukları Aslı Morita Özdeniz de "Depreme çok üzüldüm, ama yakınlarımın, arkadaşlarımın, anneanemin iyi olması biraz beni sakinleştirdi. Ben Türkiye"den herkesin bir lira dahi olsa oraya yardım etmesini çok isterim. Bence herkes böyle bir yardım yapmalı, bundan gere durmamalı." diye konuştu.




    Japonya’ya dua ve ev, Türkiye’ye tedbir isteği Yorumları