TÜDEF: Bu bilgileri verirlen 40 kez düşünün   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-12-2011 (17:54)   Son Mesaj: 03-12-2011 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 444  

    03-12-2011

    TÜDEF: Bu bilgileri verirlen 40 kez düşünün

    TÜDEF: Bu bilgileri verirlen 40 kez düşünün


    Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicileri, kredi kartının kart ve güvenlik numarası ile son kullanma tarihini telefonla satıcı ve sağlayıcılara verirken ''kırk kez düşünmeleri'' konusunda uyardı.

    Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, satıcı ve sağlayıcıların, yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarını kullanarak yaptığı mal ve hizmet satışlarının mutlaka yazılı yapılması ve sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
    ''Mesafeli Sözleşmeler'' kapsamında olan bu tür satışlarda tüketicinin, bir haftalık süre içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

    ''Son zamanlarda tüketici derneklerimize gelen şikayetlerden, 'Mesafeli Sözleşmeler' kapsamında yapılan alışverişlerden tüketicilerimizin mağdur olduğu anlaşılmaktadır. Sağlık ve internet hizmeti adı altında bazı firmalar, tüketiciyi telefonla arayarak kredi kartı bilgilerini almakta ve sözleşmelerine aykırı 'Mail Order' işlemiyle tüketicinin kredi kartı hesabından para çekmektedirler. Halbuki 'Mesafeli Sözleşmelerin' akdinden önce, ayrıntıları bakanlıkça çıkarılan tebliğle belirlenen bilgilerin tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğu belirtilmekte ve ''tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez'' denmektedir. Tüketici 'Mesafeli Sözleşmeler' kapsamında satın aldığı mal ve hizmetlerle ilgili bir haftalık süre içerisinde, satıcı ve sağlayıcılara kredi kartı bilgilerini vermemelidirler. Tüketicilerimizi, kredi kartının kart ve güvenlik numarası ile son kullanma tarihini telefonla satıcı ve sağlayıcılara verirken kırk kez düşünmelerini istiyoruz.''

    Hukuka aykırı çekimlerde bankaların da sorumlu olduğunu ifade eden Yılmaz, hem tüketiciyi mağdur eden satıcı ve sağlayıcıları hem de hukuka aykırı ödemeler konusunda bankaları yakından takip ettiklerini, hukuka aykırı ödemelerin kesinlik kazanması durumunda ilgili bankaları BDDK'ya bildireceklerini ve savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.




    TÜDEF: Bu bilgileri verirlen 40 kez düşünün Yorumları