Halilov'dan dünya liderlerine deprem çağrısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-12-2011 (15:58)   Son Mesaj: 03-12-2011 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 673  

    03-12-2011

    Halilov'dan dünya liderlerine deprem çağrısı

    Halilov'dan dünya liderlerine deprem çağrısı


    Uluslararası Deprem Tespiti Ağı (GNFE) ve IC-Geochange Uluslararası Küresel Değişim Kurulu’nun Başkanı, Azeri bilim adamı Prof. Dr. Elçin Halilov, dünya liderlerini uyararak, 'vaktimiz' kalmadı dedi.

    Hazırladığı "Yerkürede oluşacak olağanüstü değişimler" konulu raporu 80"den fazla ülkenin devlet başkanına sunmakla tanınan, merkezi Londra"da bulunan Uluslararası Deprem Tespiti Ağı (GNFE) ve IC-Geochange Uluslararası Küresel Değişim Kurulu"nun Başkanı, Azeri bilim adamı Prof. Dr. Elçin Halilov, özel açıklamalarda bulundu.
    Prof. Dr. Elçin Halilov, 2011 ve 2015 yılları arasında başta İstanbul, İzmir ve İzmit olmak üzere büyüklüğü 6.5 ve daha üzeri deprem olma olasılığının çok yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu, "2010 yılından başlamak üzere dünyada sismik ve volkanik aktiflik fazlaşmağa başlamıştır. 2011 yılında ise bu süreç daha da aktifleşecektir. 2009 yılında kurumumuzun deprem konusunda verdiği tahminlerin 2010 yılında doğru olduğu ortaya çıktı, bu da tüm dünya için büyük tehlikedir" dedi.

    Kendi buluşu olan "Atropatena Crystal" olarak adlandırdığı deprem tespit cihazını ilk defa İHA"nın görüntülemesine izin veren Halilov, "Merkezimiz artık bu yeni teknoloji ile 3 senedir çalışmalarını sürdürüyor, bunun sonucu olarak ta, gelecekte depremin meydana geleceği yönünde 140 tahmin ve uyarılarda bulunduk, onlarında yüzde 92"si doğru çıktı" dedi.
    Depremin olacağı uyarısını yalnız merkeze üye ülkelere verildiğini söyleyen Halilov, Türkiye"nin de bu sistemde yer alması için yoğun çalışmalar sürdürdüğünü belirtti. Halilov, "biz deprem konusundaki bilgileri yalnız bizim merkezimize üye ülkelere vermekteyiz.

    Bu üye ülkeler sırasında Pakistan, Endonezya, Ukrayna yer almakta, Türkiye"nin de üye olması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Japonya"da meydana gelen tusunamiye bağlı olarak iki gün önce bilgiler vermiştir" dedi. Azerbaycan e Türkiye"nin de büyük tehdit altında olduğunu belirten Halilov, Azerbaycan ve Türkiye olarak çok büyük tehdit altındayız. 2011 -; 2015 yılları arasında sismik tehlike oldukça büyüktür, hem Türkiye"de hem de Azerbaycan"da daha önceleri çok büyük depremler meydana gelmiştir, biz bunları unutmamalıyız, biz bilmeliyiz ki, Türkiye ve Azerbaycan için bu tehliikeler çok yüksektir, tehlikenin en büyük riski 2013"den başlamakla, 2015. Yıla kadar devam edecektir" dedi. Halilov, dünyada en büyük risk altında olan ülkelerin adını açıklayarak ,"En çok tehdit altında kalan ülkeler sırasında Endonezya ve Japonya yer almaktadır" dedi.
    Türkiye"yi tehdit eden depremin gerçekleşe bileceği yerleri açıklayan Halilov, "Türkiye"nin kentleri arasında en büyük tehdidi İstanbul taşımaktadır. İstanbul"da, Marmara"da yer altı faylarının kritik durumda olduğu tespit edilmiştir. Bu da İstanbul"da büyük depremin meydana geleceği sinyalini vermektedir. İstanbul dışında İzmir ve İzmit"te de deprem tehdidi ile karşı karşıya olan şehirlerdir" dedi.

    DÜNYA BİLİM ADAMLARININ KISKANCLIKLA KARŞILADIĞI "ATROPATENA CRYSTAL" CİHAZI DÜNYANIN BU YÖNDE EN MÜKEMEL MÜCÜZESİDİR.

    Deprem tespit konusunda dünyanın en mucizevi cihazı olan "Atropatena Crystal" Deprem Tespit cihazı dünya bilim adamları tarafından kıskançlıkla karşılandığını söyleyen Halilov, " biz ortak çalışmalar için kapımızı her kes için açtık. Kim isterse gelsin beraber çalışmalarımızı sürdürerek, "Atropatena Crystal" cihazı ne şekilde çalıştığını göstermeğe hazırız, yalnız karşılıklı çalışmakla başarılı olunur.Dünya bilim adamlarına buradan seslenerek, tüm bildiklerimizi paylaşmağa hazır olduğumuzu belirtiyoruz" dedi.

    HALİİOV, "DEPREMİN YERİ VE ZAMANINI CİHAZ BELİRLİYOR"

    Deprem tehlikesi yönünde dünyaya uyarılarda bulunan Halilov, "deprem bilgilerinin "Atropatena Crystal" cihazı ile tespit edildiğini belirterek, "Kısa zaman diliminde Depremin meydana geleceği konusunda bilgileri yalnız özel çihazların tespiti ile elde etmek mümkündür, daha önceleri depremin meydana geleceği konusunda tahminler yüzde 65"den yüksek olmuyordu, biz bunun sebebini araştırdık, biz sismolijide olan yanlışlıkları dikkate aldık, ve yeni teknolojimizle de bu yanlışlıkları aştık. Bizim cihazımız daha önce bilimde görünmemiş prensiplerle çalışıyor ve çok uzak yerlerde meydana gelebilecek depremi tespit etme imkanına sahiptir" dedi.

    DÜNYAYI DEPREM FELAKETİNDEN HABERDAR ETMEK İÇİN NE YAPMALI

    Deprem önü alınamayacak bir tehlikedir, bu tehlikeyi az kayıplarla atlamanın tek çözümü ise, "Atropatena Crystal" cihazları ile donatılmış belirli mesafelerle istasyonların kurulmasıdır. Halilov, "dünyada sismik bölgelerde bu cihazlar bulundurulması çok önemlidir, hangi bölgede kaç cihazın kurulması, o bölgenin büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin, Türkiye için 4 ve ya 5 istasyonun kurulması yeterlidir, Azerbaycan için 3 ve ya 4 istasyon, Pakistan için de, bir o kadar, Fakat Endonezya için 7 ve ya 8 istasyon olması şarttır ki, depremin gerçekleşeceği bölge kesinleşe bilsin. İstasyonlar 500 ve ya 1000 kilometre uzaklıkla kurulmalı, 500 kilometreden yakın da olmamalıdır" dedi.

    CİHAZIN DEĞERİ PARA İLE ÖLÇÜLEMEZ

    Cihazın değerine gelince E.Halilov, "bu istasyonlar ucuz istasyonlar değildir, bu istasyonların merkezimizde hazırlanması 4 ay sürmekte, 2 ay da test edilmektedir, bu çok zor bir teknolojidir. Bu cihaz 10 bin kilometre uzaklıkta meydana gelebilecek depremi tespit ediyor, onu yönünü ve büyüklüğünü göstere bilmek imkanına sahip bir cihazdır. Depremin meydana geleceği ile bağlı bilgileri, yüzde ile veriyoruz. Örneğin yüzde 85 oranında eminlikle falanca yerde depremin olacağı yönünde bilgi vere biliyoruz. Deprem tahmininde, depremin boyutu, yeri ve zamanı daha önceden tespit edile biliniyor. Bu da 5 ve ya 10 gün içinde tarihleri de açıklanmakla, meydana gele bileceği bilgileri veriliyor" dedi.

    JAPONYA DEPREMİ 2009"DA BELLİYDİ

    Halilov, "Japonya"da deprem olacağı konusuda 2009. Yılında bilgiler verilmişti. Hatta bu konuda Japonya Baku Büyükelçiliğine tarafımızdan da uyarı mektubu gönderilmiştir. Deprem ve tusunami bilgileri dünyadaki bir çok medya kuruluşunda da yer almıştır."

    Halilov, "biz depremin meydana geleceği yönünde bilgileri verirken, yalnız insanları tehdid eden büyük depremlerden haber veriyoruz. Bu da 6 ile 12 büyüklüğünde olan depremlerdir. "Atropatena Crystal" cihazı yakın bölgeler için 4 ve unun üzerinde, uzak bölgelerde ise 5"den büyük depremleri kesinlikle doğru şekilde göstermektedir" dedi.

    HALİLOV DÜNYA LİDERLERİNE SESLENEREK, " HİÇ ZAMANIMIZ KALMADI" DEDİ

    Halilov, "Dünya liderlerin hiç zamanımız kalmadığını söylemek isterdim, doğa (tebiyet) kendini göstermeğe başlamıştır, 2008 yılından bu güne verdiğimiz tahminler doğrulandı. Depremden korunmak için ilk önce Birleşmiş Milletler Teşkilatının üzerine çok işler düşmektedir. Bu çalışmalara yeni yasaların çıkarılması, gerekli programın uygulanması, depremin önceden tahmin edilmesi için uluslararası bir merkezin kurulmasının gerektiğini ve bunun içinde tüm dünya liderlerini, bilim adamlarını, parlamenterlerini, Eylül ayının 19"dan 21"dek İstanbul"da yapılacak Sismik Konuların masaya yatırılacağı uluslar arası konferansa davet ediyorum" dedi.






    Halilov'dan dünya liderlerine deprem çağrısı Yorumları