CHP'li Tayfun İçli'den YSK'ya başvuru   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-11-2011 (15:37)   Son Mesaj: 03-11-2011 (15:37)    Cevap: 0    Gösterim: 615  

    03-11-2011

    CHP'li Tayfun İçli'den YSK'ya başvuru

    CHP'li Tayfun İçli'den YSK'ya başvuru


    CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, kayıtlı değil, görevli oldukları sandıklarda oy kullanacak sandık kurulu üyesi, bina sorumlusu ve güvenlik güçlerinin mükerrer oy kullanmasının önlenmesi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurdu.

    İçli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 14 Mart'ta seçim takviminin başlayacağını anımsattı. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa'da yapılan değişiklikle, sandık kurulu üyeleri, kolluk güçleri, bina sorumluları ve sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştıran kişilerin, görevli oldukları yerde oy kullanabileceğine imkan tanındığını belirten İçli, bunlara ilişkin belgelerin ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca verileceğini kaydetti.
    İçli, bu şekilde görevli alacakların yaklaşık 1,5-2 milyon kişi olduğunu, bunun içinde güvenlik güçlerinin yer almadığını belirtti. İçli, sayıları 1 milyon 200 bine yaklaşan, 1 başkan ve 6 kişiden oluşan sandık kurulu üyelerinin, kayıtlı oldukları değil, görevli oldukları sandıklarda oy kullanacağını ifade etti. Mükerrer oy kullanmanın önlenebilmesi için bu kişilerin kayıtlı olduğu yerlere şerh düşülmesi gerektiğini vurgulayan İçli, YSK'nın 8 Mart 2011'de kanun düzenlenmesine yönelik bir karar aldığını anımsattı.

    Kaygılarını YSK'ya ilettiğini anlatan İçli, ''Oradaki düzenlemede ilçe seçim kurulu başkanı belgeyi verecek, 'kayıt düşülsün' diye. İlgili sandık kurulu başkanlığını kayıtlı olduğu yere bu yazının ulaşması, ulaşmaması ya da sandık kurulu başkanının kayıtta bunu işlememesi, geçmişte olduğu gibi birtakım suistimallere, yolsuzluklara neden olabilir. Bu kaygılarımı dile getiren dilekçeyi YSK'ya verdim'' şeklinde konuştu.

    ''Seçim namustur'' diyen İçli, Konya'da 8 hayali mahalle tespit edildiğini, kümeslerde seçmenlerin gezdiğini, tarlalarda seçmenlerin kayıtlı olduğunu söyledi. İçli, seçmenlerin, siyasi parti temsilcilerinin, kümesleri, boş tarlaları, hayali mahalleleri takip etmelerinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı. İçli, YSK'ya başvuru dilekçesinde, seçimlerin demokratik olmasının en önemli koşulunun seçmen kütüklerinin güvenilirliği olduğuna işaret etti.

    CHP'li İçli, ''Kayıtlı oldukları sandıkta değil, görevli oldukları sandıkta oy kullanacak seçmenlere, ilçe seçim kurulu başkanlarınca yazılı belge verilmeden önce, bu seçmenlerin görevli olduklarının tespiti dışında, kayıtlı oldukları sandık seçmen listesine de meşruhat düşüldüğünün tespiti gereklidir. 1,5-2 milyon görevlinin oy kullanmasıyla ilgili kuralların yeniden belirlenerek, kötü niyetli kişilerin mükerrer oy kullanmalarını engelleyecek kararın alınmasını arz ederim'' dedi.




    CHP'li Tayfun İçli'den YSK'ya başvuru Yorumları