AP karar tasarısını bir tepki de Şahin'den   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-11-2011 (14:36)   Son Mesaj: 03-11-2011 (14:36)    Cevap: 0    Gösterim: 553  

    03-11-2011

    AP karar tasarısını bir tepki de Şahin'den

    AP karar tasarısını bir tepki de Şahin'den


    AB Yetkililerinin Türkiye'yi yargı bağımsızlığı üzerinde müzakere sürecinde sık sık uyardığını hatırlatan TBMM Başkanı Şahin, "karar tasarısını bir çelişki olarak değerlendiriyorum" dedi.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, hakimler ve savcıların ellerindeki yasa ve delil durumuna göre görevlerini yaptıklarını söyleyerek, "Avrupa Parlamentosunda görev yapan milletvekillerinin de bu gerçeği bilmelerini, konunun detaylarını iyice inceleyerek bunu değerlendirmelerini tavsiye ediyorum" dedi.
    Karabük'e 2 günlük ziyarette bulunan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Eskipazar ilçesinde bu yıl eğitim öğretime açılan Meslek okulunun açılışını gerçekleştirdi. Kaymakamlığa geçen Şahin, gazetecilerin AP kararı ve Japonya depremiyle ilgili sorularını yanıtladı.

    "FELAKETİN BOYUTUNUN AZ OLMASINI DİLİYORUM"

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Japonya'da belki daha önce yaşanmamış büyüklükte deprem meydana geldi. Bundan büyük üzüntü duyduk. Çünkü Türkiye de malisel deprem kuşağında yer almaktadır. Böylesine büyük deprem meydana gelen Tsunami ile daha büyük hasar vermektedir. Japonlar çok sık deprem yaşadıkları için binalarını depreme dayanıklı inşa etmeye büyük özen gösteriyorlar. Dünyada örnek göstereceğimiz bir ülkedir, depreme karşı önlemleri bakamından. Ancak Tsunami'nın hangi boyutlarda olacağını tahmin edemiyoruz. Ben de sabah televizyonlardan canlı olarak Tsunami'nin açmış olduğu zararı tüm dünyaya duyurdular. Tabi dehşete kapıldık. İnsan kaybının az olmasını temenni ediyoruz. Hem Dış Meclis Başkanına hem de Temsilciler Meclisi Başkanına geçmiş olsun dileklerimi içeren mesaj çektim. O ülkedeki vatandaşlarımızla ilgili Başkonsolosluklarımız ve Büyükelçiliklerimiz Dış İşleri Bakanlığına bilgiler veriyorlar. Bir takım televizyon kanalları da oradaki vatandaşlarımızla irtibat kurup bilgiler alıyorlar. Geçmiş olsun dileklerimizi ifade ediyoruz. Allah daha büyük felaketler göstermesin. Dünyanın bir noktasında meydana gelen böyle büyük bir felaket tüm insanları ve hepimizi etkiliyor, üzüntü duyuyoruz. Nihayetinde dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan vatandaşlar da olsak bir insanın başına bir hadise geldiğinde bu hepimizi etkiler. Felaketin boyutunun az olmasını diliyorum" dedi.

    TBMM BAŞKANI ŞAHİN, AP KARARINI "ÇELİŞKİLİ" OLARAK DEĞERLENDİRDİ

    Başkan Şahin, Avrupa Parlamentosunun aldığı kararla ilgili soruya ise "Dış işlerimiz ve hükümet adına yapılan açıklamaları herkes takip etti. Ancak ben orada oylanan Türkiye ile ilgili karar tasarısının kulaktan dolma bilgilerle hazırlanmış oluğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa Birliği yetkilileri çok sık şekilde, 'Yargı bağımsızlığı son derece önemlidir. Yargının tarafsızlığı son derece önemlidir. Türkiye bu konuda daha dikkatli olmalıdır' diye bizi zaman zaman özellikle yargı alanıyla ilgili müzakere süreçleri üzerinde hep uyarma ihtiyacı duymuşlardır. Şimdi bir yargısal faaliyetten dolayı yargı dışındaki kurumları suçlayan böyle bir karar tasarısını bir çelişki olarak değerlendiriyorum. Şimdi Türkiye'de tarafsız ve bağımsız olan hakim ve savcılar bir takım kişilerle ilgili yargısal faaliyette bulunuyorlar, soruşturma açıyorlar, tutuklama kararı veriyorlar. Bu tamamen yasama organının ve yürütme organının dışında yargının bir faaliyetidir. Avrupa Birliği bir taraftan, 'Yargının işine karışmayın, yargının müdahale etmeyin, talimat vermeyin, yargı bağımsızdır' diyor bir taraftan da yargının bu faaliyetinden dolayı eğer Türkiye'yi yönetenleri siz sorumlu tutuyorsanız burada çelişki var. Hakimler ve savcılar ellerindeki yasa ve delil durumuna göre görevlerini yapıyorlar. Avrupa Parlamentosunda görev yapan milletvekillerinin de bu gerçeği bilmelerini, konunun detaylarını iyice inceleyerek bunu değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bir takım gazete haberlerine, köşe yazarlarının yorumlarına bakarak Türkiye hakkında bir karar tasarı hazırlarsanız bu ne ağırlığı olan bir karar tasarısı olur ne de ciddi olarak karşılanan bir karar tasarısı olur. Ben doğrusu böyle değerlendiriyorum" diye ifade etti.




    AP karar tasarısını bir tepki de Şahin'den Yorumları