3 milyon gurbetçinin oyu en fazla kime   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-11-2011 (08:34)   Son Mesaj: 03-11-2011 (08:34)    Cevap: 0    Gösterim: 710  

    03-11-2011

    3 milyon gurbetçinin oyu en fazla kime

    3 milyon gurbetçinin oyu en fazla kime


    Yurt dışındaki 3 milyon seçmen, YSK ile AK Parti’nin arasını açtı. YSK, gurbetçilerin bulundukları ülkede oy kullanmasına karşı çıkınca AK Parti, 'eğilim bizden yana diye bu karar alındı' dedi. Son seçimler sınırdan AK Parti'ye gelen oylar ortada...

    Ercan Seki'nin haberi

    2007 seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 47 oy alan AK Parti"ye gümrük kapılarındaki sandıklardan ise yüzde 57 oy çıkmıştı. Bu tabloya göre YSK"nın 12 Haziranda gurbetçilerimize oy kullandırmama kararı en büyük zararı AK Parti"ye verecek.
    GURBETÇİ OYLARINDA AK PARTİ AÇIK ARA ÖNDE

    Yurt dışındaki 3 milyona yakın seçmen, Yüksek Seçim Kurulu ile AK Parti"nin arasını açtı. Hükümet yurt dışındaki Türklerin 12 Hazirandaki seçimde, bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi için bütün hazırlıkları tamamlamıştı. Başta Almanya olmak üzere Türklerin yaşadığı bütün ülkelerle mutabakata varılmış, gurbetçilerimiz elçiliklerde ve konsolosluklarda kurulacak sandıklarda oylarını kullanabilecekti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu 27 Şubatta sürpriz bir kararla bütün hesapları altüst etti. Yurt dışındaki seçmenlerin 12 Haziran seçiminde, geçmiş yıllarda olduğu gibi ancak gümrük kapılarında oy kullanabileceklerine karar verdi. Yabancı ülkelerde kurulacak sandıkta oy kullanmalarına ise hazırlıkların tamamlanmadığı gerekçesiyle izin vermedi.

    YSK AK PARTİ"NİN İTİRAZINI REDDETTİ

    YSK"nın milyonlarca gurbetçiyi hayal kırıklığına uğratan kararı aldığında günlerden pazardı. Ve o gün Başbakan Erdoğan gurbetçilerimize müjdelik haberi vermek için Almanya"daydı. Böyle bir ortamda gelen YSK kararına Başbakan Erdoğan çok sert tepki göstermişti. Erdoğan "YSK ben orada konuşurken karar alıyor. Günlerden de pazar. Arkadaş beni sabote mi ediyorsunuz?" diye sormuştu. YSK"nın kararının yurt dışındaki vatandaşlarımızın seçme ve seçilme özgürlüğüne bir tokat olduğunu belirtmişti. AK Parti kısa bir süre önce Yüksek Seçim Kurulu"na itirazda bulundu. Yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanması konusundaki kararının düzeltilmesini istedi. Ancak YSK kararından dönmedi ve dün AK Parti"nin karar düzeltme başvurusunu reddetti.

    GURBETÇİNİN TERCİHİ AK PARTİ

    2007"de yapılan milletvekili seçimlerinde AK Parti"nin Türkiye genelindeki oy oranı yüzde 46.58"di. Gurbetçilerimizin gümrük kapılarında oy kullandığı sandıklarda ise AK Parti"nin oy oranı yüzde 56.75"i gösteriyordu. Aradaki yüzde 10"luk fark siyasi dengeler açısından hiçte azımsanamayacak bir miktar olarak dikkat çekiyor.

    AK Parti"nin gurbetçilerimiz arasında, Türkiye"dekinden daha fazla rağbet gördüğünün başka ispatları da mevcut. 21 Ekim 2007"de yapılan ve "Cumhurbaşkanını halkın seçmesini" öngören Anayasa değişikliğinde AK Parti"nin savunduğu "Evet" oyları. Türkiye genelinde yüzde 68 iken, gurbetçi oylarında bu oran yüzde 75 olarak gerçekleşti. Yine 12 Eylül 2010"da yapılan referandumda da AK Parti"nin savunduğu "Evet" oyları Türkiye genelinde yüzde 58 çıkarken, gümrük kapılarında bu oran yüzde 61"e ulaştı. Hem 22 Temmuz genel seçiminde, hem de ardından yapılan iki halk oylamasında ortaya çıkan bu tablo AK Parti"nin yurt dışındaki oyunun Türkiye"dekinden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu açıdan bakıldığında Yüksek Seçim Kurulu"nun kararının en fazla zararı AK Parti"ye vereceği apaçık ortada.

    BOZDAĞ: GEREKÇE AK PARTİ"NİN OYLARI MI?

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulu"ndan gelen red kararının ardından yaptığı açıklamada karara tepki gösterdi. YSK"nın görevine aykırı davrandığını ileri süren Bozdağ, "YSK kararında yurt dışında bulunan vatandaşların tercihlerinin çoğunluğunun AK Parti"den ya da başka bir partiden yana olması bu kararın alınmasında etken oldu mu? merak ediyorum" diye konuştu.

    Türkiye Gazetesi




    3 milyon gurbetçinin oyu en fazla kime Yorumları