Ulaştırma Bakanlığı'nda gözyaşlı devir teslim   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-10-2011 (17:37)   Son Mesaj: 03-10-2011 (17:37)    Cevap: 0    Gösterim: 625  

    03-10-2011

    Ulaştırma Bakanlığı'nda gözyaşlı devir teslim

    Ulaştırma Bakanlığı'nda gözyaşlı devir teslim


    Eski Ulaştırma Bakanlığı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı görevini Mehmet Habib Soluk'a devretti. Günün anısına Yıldırım'a plaket sunan Soluk, gözyaşlarına engel olamadı.


    Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye altyapı sorunları büyük oranda çözmüş olarak Cumhuriyetimizin 100.'üncü yılına hazır hale gelecektir" dedi.
    Yıldırım, bakanlık koltuğunu devretmeden önce 8 yıl boyunca yaptığı hizmetler konusunda basın mensuplarına bilgi verdi. Bakanlığı boyunca 6 bin kilometre olan bölünmüş yolu 20 bin kilometreye çıkardıklarını belirten Yıldırım, "Ülkemizin dört bir yanını yollarla donattık, yolları böldük, hayatları birleştirdik.

    Trafik kazalarında bilhassa kafa kafaya çarpışmalarda çok ciddi müspet yönde arasında iyileşme sağladık. Yüzde 60 ile yüzde 80 arasında trafik kazalarında azalmalar oldu. Yol kusurundan kaynaklanan 4 misli azalmış oldu. Bu anlamda halen Avrupa Birliği ortalamasının üzerindeyiz. Kilometre başın Avrupa ortalaması 3 biz göreve başladığında 6 idi. Şu anda 3,91'e kadar gerilemiş oldu. Bu ciddi bir iyileşme. Bunu devam ettirmemiz lazım" diye konuştu.

    Türkiye'nin çok önemli projelerini hayata geçirdiklerinin belirten Yıldırım, yapılan otoyollar, köprüler ve yüksek hızlı trenler konusunda bilgi verdi. Yıldırım, "Türkiye altyapı sorunları büyük oranda çözmüş olarak Cumhuriyetimizin 100.'üncü yılına hazır hale gelecektir" dedi.

    Demiryollarında da önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldırım, AK Parti döneminde hızlı tren dönemini başlattıklarını söyledi.

    Halen birçok hatta hızlı tren çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, "2023 yılına kadar mevcut demiryolu hattımız 11 bin kilometreye çıkacaktır. Böylece demiryollarında yarım asra ulaşan ihmal sona erecek ve uzun bir süreden beri bu ülkenin yükünü taşımayan demiryolları Türkiye'nin yükünün yeniden taşımaya başlayacaktır. Bu konuda çalışmalar kararlılıkla yürüyor" diye konuştu.

    Denizcilikte yapılan çalışmaları da anlatan Yıldırım, "Özellikle denizciliğimizin dış itibarıyla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Kara listede yer alan bir ülkeydik. Artık beyaz listeye geçtik. Türk gemileri yabancı limanlarda sakıncalı gemi olmaktan çıktı, itibar gören bir bayrağa sahip oldu" dedi.

    Yıldırım, havacılık sektöründe de başarı öyküsü yazdıklarını belirterek, 8.5 milyon olan iç pat yolcu sayısını 51 milyona çıkardıklarını, 25 milyon olan yurtdışı yolcu sayısını ise 52 milyona çıkardıklarını ifade etti.

    Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldım, bir gazetecinin '8.5 yıldır görev yaptınız İçinizde ukde kalan bir şey var mı?' yönündeki soruya Yıldırım, "Bu soru sormasaydın içimde ukde kalacaktı" diyerek esprili bir yanıt verdi.

    Fransız firma Alcatel'e ihale verilmemesinin son günlerdeki Türkiye-Fransa arasındaki krizden dolayı olup olmadığını ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Hiçbir ilgisi olmaz. Devletlerarası ilişki, alışverişte düzenlenecek, etkilenecek ilişki değil. Türkiye-Fransa ilişkilerin en az 500 yıllık tarihi var. Zaman içerisinde iç ve dış politik nedenlerle bazen iyileşmiştir, bazen kötüleşmiştir. Ama Alcatel yok ama İngiliz-Fransız ortaklığından oluşan konsorsiyum teklif verdi. Alcatel'in ihale alınmaması teknik neden" dedi.

    Başka bir gazetecilerin ' Ukdeniz yok galiba" yönündeki sözleri üzerine Yıldırım, "Ukdesiz iş olur mu. Daha güzel daha fazla iş yapılabilirdi. Aynı zamanda iki kat daha fazla iş yapılabilirdi. Ama Türkiye'nin gerçekleri var. Kaynakla ilgili sorunumuz oldu, zaman zaman mevzuatla ilgili sorunumuz oldu. Bunlarla mücadele ettik, üstesinden geldik" dedi.

    Bir gazetecinin '12 Haziran'dan sonra oluşturulacak yeni hükümette de Ulaştırma Bakanlığı'na yeniden talip misiniz?' yönündeki sorusu hem Yıldırım'ı hem de bakanlık çalışanlarını güldürdü. Yıldırım, "Onu ayıraca konuşalım" diyerek bu soruya da esprili yanıt verdi.

    Yıldırım, daha sonra makamına son kez çıkarak görevi müsteşarı olan Mehmet Habib Soluk'a devretti. Burada bir konuşma yapan ve Yıldırım'a verdiği hizmetlerinden ötürü teşekkür eden Soluk, gözyaşlarına hakim olamadı.

    Yıldırım, yeni bakan Soluk'a çiçek verirken, 'Geri alacağım" diye espri yaptı. Yıldırım, devir-teslim töreninin ardından alkışlarla bakanlıktan uğurlandı.







    Ulaştırma Bakanlığı'nda gözyaşlı devir teslim Yorumları