Öğrencilerden rektöre istifa çağrısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-10-2011 (16:56)   Son Mesaj: 03-10-2011 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 626  

    03-10-2011

    Öğrencilerden rektöre istifa çağrısı

    Öğrencilerden rektöre istifa çağrısı


    Şırnak Üniversitesi öğrencileri 2008 yılında kurulan Şırnak Üniversitesi kampüsünün hala yapılmamasına protesto etti. Üniversite öğrencileri, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz'ı istifaya çağırdı.

    2008 yılında kurulan Şırnak Üniversitesi kampüsünün hala yapılmamasına tepki gösteren üniversite öğrencileri, düzenledikleri basın açıklamasıyla Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz'ı istifaya çağırdı.
    Şırnak Öğrenci Derneği öncülüğünde yapılan yürüş ve basın açıklamasına Belediye Başkan Yardımcısı Piruz Üstün, Balveren Beldesi Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız, BDP İl Başkanı Abit İke, Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Başkanı Serhat Uğur, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kasım Kadırhan ile çok sayıda öğrenci katıldı. Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen öğrenciler, yürüyüş sırasında sık sık 'Rektör İstifa' şeklinde sloganlar attılar.

    Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklamasını grup adına Şırnak Öğrenci Derneği Üyesi Kader Cin okudu. Cin, Şırnak Üniversitesi'nin eksik ve göz ardı edilmiş şartlarda kurulmasına rağmen üniversiteye sahip çıkmayı ilke edindiklerini belirterek, "Yaklaşık 3 yıldır kurulmasına rağmen bugüne kadar üniversitenin hala kampüs alanı belirlenmemiştir. Daha önce halkımız suçlanmış, arazi verilmediği söylenmiştir. Ancak halkımızın ve kimi sivil toplum örgütlerimizin bu konuda girişimleri olmuştur.

    Böylelikle bir bölüm arazi kamulaştırılmıştır. Fakat hangi mantıkla yapıldıysa kamulaştırılan alanın, sonradan yapılan fizibilite çalışması ile heyelan alanı olduğu ortaya çıkmıştır. Var olan koşullarda üniversitemizin bir lise görünümünde olduğu herkesçe bilinmektedir. Oysa kuruluş yılı aynı olan diğer üniversitelerin kampüsleri bitme aşamasındadır. En yüksek bütçeye sahip üniversitelerin arasında olan Şırnak Üniversitesi bu bütçeyi sürekli kiralamaya giderek harcamaktadır" dedi.

    Bunun kabul edilebilir bir mali politika olmadığını belirten Cin, üniversite öğrencilerinin ev ve yurt bulmakta zorluk çektiğini, çoğu zaman dışarıda kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını buna rağmen akademik personele maliyetine varacak kadar daireler ve yerleşim alanları tahsis edildiğini söyledi. Cin, "Şimdi soruyoruz: Gösterilen araziler kamulaştırılmadan önce fizibilite çalışması yapılması gerekmiyor muydu? Gösterilen kampus alanlarının 3 seferdir değiştirilmesi nedendir? Bu işin içinde başka ilişkiler ve amaçlar mı vardır?

    Üniversitenin kuruluşundan bu yana toplam geliri nedir? Bu gelir nasıl kullanılmaktadır? Neden kiralama yoluna gidilmektedir? Şırnak'ın belli sermayedarlarıyla yapılan anlaşmalar bu anlamda ne amaç taşımaktadır? Sonuç olarak halkımız ve gençlerimiz neden sağlıklı, özerk ve bilimsel bir eğitimden mahrum bırakılmaktadır? Halkımız yıllarca en önemli hakkı olan eğitim hakkından mahrum bırakılmıştır.

    Şimdi ise bir lütufmuş gibi kağıt üzerinde 'Alın size üniversite, daha ne istersiniz' tarzında bir yaklaşım sergilenmektedir. Tüm bunlar dikkate alınarak en yakın sürede sorumluların görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Eğer bu sorumluluklar yerine getirilemiyorsa yönetimi derhal istifaya davet ediyoruz. Bilinmelidir ki bu konunun takipçisi olmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

    Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.









    Öğrencilerden rektöre istifa çağrısı Yorumları