Tugayı'ın götürdüğü muhtar hâlâ kayıp   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-10-2011 (14:07)   Son Mesaj: 03-10-2011 (14:07)    Cevap: 0    Gösterim: 705  

    03-10-2011

    Tugayı'ın götürdüğü muhtar hâlâ kayıp

    Tugayı'ın götürdüğü muhtar hâlâ kayıp


    1994'te Bolu Dağ Komando Tugayı'nın götürdüğü Mehmet Gürkan'ın ailesi dosyayı AİHM'e götürüyor. Yıllar sonra ortaya çıkan görgü tanıkları Gürkan'ın askeri helikopterden atıldığını söyledi. Bolu Tugayı Gürkan ailesine 'Git babanı hangi devlet almışsa ona sor' demişti.

    Kürt illerinde birçok sivili kaybederek katlettiği öne sürülen ve 90'lı yıllardan bu yana çok tartışılmasına rağmen halen görevde olan Bolu Dağ Komando Tugayı ile ilgili bir dosya daha AİHM'e gidiyor. Bu dosyanın hikayesi ise Kürt illerinde kayıpların adresinin hatta katledenlerin künyelerinin bilinmesine rağmen halen nasıl devlet tarafından koruma altına alındığına da ışık tutuyor.
    HELİKOPTERE BİNERKEN GÖRÜLDÜ

    Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Akçayurt köyü 1993'te 'PKK'ye yardım ve yataklık ediyor' denerek boşaltılıp yakıldı. Muhtar Mehmet Gürkan ve ailesi ise Adana'ya göç ettiler. Ancak, Gürkan 1994'te resmi işler için köye geri döndü. Topçular Jandarma Karakolu'na bağlı askerler Gürkan'ın köye geldiğini öğrenince hemen gözaltına aldı. Daha sonra ise aynı bölgede operasyon yapan Bolu Dağ Komando Tugayı'na teslim edildi. Gürkan son olarak köye yakın Damlatepe mezrasında çobanlar ve bazı köylüler tarafından helikoptere bindirilirken görüldü. O günden sonra ise Gürkan'dan bir daha haber alınamadı. O dönem Bolu Tugayı kimi gözaltına almışsa ya bir daha izine rastlanmamış ya da bir çukurda cenazesi bulunmuştu.

    'KAÇ TANE DEVLET VAR?'

    Oğlu Hikmet Gürkan ise köye gelerek babasını gözaltına alan Topçular Jandarma Karakolu'na giderek babasının 'nerede' olduğunu sormak istedi. Daha sonrasını ise Gürkan şöyle anlatıyor:

    "Babamı götüren Topçular Jandarma Karakoluna gidip komutanlardan babamı sordum. Oradaki rütbeliler bana 'Git babanı hangi devlet almışsa ona sor' yanıtını verdi. Ben de buna karşılık rütbelilere ben de bir TC vatandaşı olarak soruyorum sizlere, bu ülkede kaç devlet var dediğimde beni karakoldan kovdular. Bana 'bir daha gelme buralara' dediler."

    Bolu Dağ Komando Tugayı, merkezi Bolu'da bulunsa da esas olarak Kürt illerinde görev yapıyor. İnsan hakları savunucuları adı özellikle köy yakmalarla anılan bu tugayın bölgedeki görevinin sonlandırılmasını istiyor.

    TANIKLAR YILLAR SONRA KONUŞTU...

    Hikmet Gürkan bölgedeki savaş atmosferi ve kendisininde kaybedilme ihtimaline karşı çaresizlik içinde geri döndü ancak arayışları hiç bir zaman bitmedi. Gürkan olayını gören ve tanıklık edenler 90'h yılların 'vahşet' olarak adlandırılan atmosferinden korkarak konuşmadılar.

    Yıllar sonra, 2001'de, bildiklerini ve gördüklerini anlattılar. Görgü tanıkları Fehmi, Abdullah ve Hayriye Demir, Mehmet Gürkan'ın Bolu Komando Tugayı askerleri tarafından helikoptere bindirildi ğini gördüklerini, helikopter uzaklaştıktan sonra ise Gürkan olduğunu sandıkları bir kişiyi aşağıya attıklarını ifade ettiler. Bunun üzerine Gürkan ailesi harekete geçerek, hem karakol hakkında hem de Bolu Tugayı hakkında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ancak aradan 10 yıl geçmesine rağmen, ne açılan soruşturmada bir adım ileri gidildi ne de bir sonuç çıktı.

    BAKAN DA SESSİZ BAŞBAKAN DA

    Mehmet Gürkan'ın oğlu Hikmet Gürkan, Başbakan'a ve İçişleri Bakanlığı'na dilekçe ile başvurarak, babasının akıbetini sordu. Ancak, oradan da ne bir sonuç ne de bir yazı geldi. Adalet aradığını ancak İçişleri Bakanlığı'nın bile bugüne kadar bir soruşturma yürütmediğine dikkat çeken Hikmet Gürkan, iç hukuk yolları tükendiği için son umut olarak dosyayı AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.

    Birgün




    Tugayı'ın götürdüğü muhtar hâlâ kayıp Yorumları