Leyla Zana 20 yıl sonra meclis yolunda   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-10-2011 (11:36)   Son Mesaj: 03-10-2011 (11:36)    Cevap: 0    Gösterim: 594  

    03-10-2011

    Leyla Zana 20 yıl sonra meclis yolunda

    Leyla Zana 20 yıl sonra meclis yolunda


    1991 seçimlerinde SHP listesinden TBMM'ye giren ve Meclis kürsüsündeki Kürtçe yemin kriziyle tarihe geçen dönemin DEP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, haziran seçimlerinde BDP'den aday olacak.

    Dilek Gedik'in haberi
    Parti yönetiminin teklif götürmeye hazırlandığı Zana'nın, adaylığa sıcak baktığı öğrenildi. Kapatılan DEP'in simge isimlerinden Hatip Dicle de yine BDP'nin bağımsız adaylık için teklifi götüreceği isimlerden biri.

    AHMET TÜRK DE VAR

    BDP'nin listesinde Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da var. Halen Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) eş başkanları sıfatıyla görev yapan iki isim için DTP'nin kapatılmasından sonra siyaset yasağı getirilmişti. Ancak son anayasa değişikliğiyle Türk ve Tuğluk'a vekillik yolu açılmıştı.

    KCK'DAN MECLİS'E

    BDP, KCK operasyonu kapsamında bir süredir tutuklu bulunan isimler arasından da bağımsız aday gösterecek. Bunlar arasında Diyarbakır eski il başkanı Fırat Anlı, BDP yöneticisi Selma Irmak ve Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay da bulunuyor. Silivri Cezaevi'nde Devrimci Karargah örgütü suçlamasından tutuklu bulunan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da İstanbul'dan bağımsız aday olarak gösterileceği belirtildi. BDP hukukçuları, bu kişilerin vekil olmalarına engel bir durum olup olmadığını inceliyor.

    GRUPTA SEÇİM TELAŞI

    Öte yandan BDP'nin 20 kişilik Meclis grubunu seçim heyecanı sardı. Parti kulislerinde, grubun yarısının değişeceği konuşulurken, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'la Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın yeniden adaylığının belirsiz olduğu belirtiliyor. Parti yönetiminin haziran seçimlerinde milletvekili çıtası ise 35-40. Bunlardan en az 12'sinin ise kadın olması hedefleniyor.

    Akşam




    Leyla Zana 20 yıl sonra meclis yolunda Yorumları