Gümrük kapılarında baskın: 54 gözaltı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-09-2011 (21:56)   Son Mesaj: 03-09-2011 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 571  

    03-09-2011

    Gümrük kapılarında baskın: 54 gözaltı

    Gümrük kapılarında baskın: 54 gözaltı


    Gümrük kaçakçılığı ve rüşvet soruşturması kapsamında bugün İstanbul, Kocaeli, Ankara, Iğdır ve Ağrı'da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının 54 olduğu öğrenildi.

    AA muhabirinin Gümrük Müsteşarlığından aldığı bilgiye göre, Gürbulak ve Doğubayazıt gümrük müdürlüklerinde yolsuzluk ve kaçakçılık yapıldığına dair iddialar üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri soruşturma başlattı.
    Yapılan inceleme ve soruşturmalarda, gümrük idarelerine verilen beyanlar ile beyana konu eşyaların aynı olmadığı tespit edildi. Bu kapsamda ilgili 26 firma hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

    Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğüne bağlı antrepolarda yapılan denetimler sonucunda üç antrepo kapatılırken bazı eksiklikler nedeniyle de iki antrepoya tedbir konularak eşya giriş ve çıkışı durduruldu. Olaylarla ilgili olduğu düşünülen gümrük görevlileri hakkında adli ve idari soruşturmalar başlatıldı.

    Bu arada Doğubayazıt gümrüğünden yapılan işlemlerde bazı eşyaların olması gerekendan daha düşük vergilerle ithal edildiğinin iddia edilmesi üzerine Gümrük Müsteşarlığı soruşturma başlattı. Bazı usulsüzlüklerin ortaya çıkması üzerine geçen ay beş gümrük müfettişinden oluşan bir komisyon kuruldu. Müfettişler, usulsüzlük yaptıkları iddia edilen firma ve kişilerle ilgili bir ay süreyle cari denetimde bulundu.

    Müfettişler, bu ithalatçı firma ve kişilerin denetime takılmamak için, bir aylık cari denetim süresince Gürbulak gümrük kapısından birkaç araç dışında eşya ithali yapmadıklarını tespit etti.

    Zanlıların ayrıca, gümrükte 'alkil benzen' olarak beyan ettikleri kimyasal sıvının tahlil sonucu baz yağ çıktığı, bazı ticari eşyaların da antrepolardan izinsiz olarak çıkarıldığı belirlendi.

    Bu çalışmalarla bağlantılı olarak, bugün İstanbul, Kocaeli, Ankara, Iğdır ve Ağrı'da yapılan operasyon kapsamında aralarında dört gümrük muhafaza kısım amiri, dört gümrük muayene memuru, 10 gümrük muhafaza memuru, bir gümrük muamele memuru, üç jandarma astsubay, bir jandarma uzman çavuş ve bir Doğubayazıt Adliyesi personelinin bulunduğu toplam 54 kişi gözaltına alındı.

    Soruşturmanın sürdürüldüğü öğrenildi.




    Gümrük kapılarında baskın: 54 gözaltı Yorumları