Can: Ankara toplumsal barışa engel   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-09-2011 (16:36)   Son Mesaj: 03-09-2011 (16:36)    Cevap: 0    Gösterim: 405  

    03-09-2011

    Can: Ankara toplumsal barışa engel

    Can: Ankara toplumsal barışa engel


    Yeni Anayasa Platformu tarafrından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Doç. Dr. Osman Can da katıldı. Can, '''Aslında Ankara, politik kavgalarıyla toplumsal barışın önünde bir engel bile olarak görülebilir' dedi.

    Yeni Anayasa Platformu (YAP) Koordinasyon ve Sekretarya üyesi Meltem Gürler, toplumun, ideolojisiz, etnik referans olmayan, değiştirilemez maddelerle toplum iradesini ipotek altına almayan, kucaklayıcı, kısa bir anayasa talebini dile getirdiğini bildirdi.
    Gürler, Nippon Otel'de düzenlenen basın toplantısında, YAP'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Anayasanın toplumun devleti düzenleme aracı olması gerekirken, Türkiye'de devletin, toplumu düzenleme ve özgürlükleri kısıtlama aracı olduğunu savunan Gürler, platformun çalışmaları kapsamında Türkiye'nin her ilini dolaşma kararı aldıklarını belirtti. Gürler, şunları söyledi:

    ''Türk toplumunu dinleyerek, taleplerine aracılık ederek onu tarihe hazırlama amacındayız. Şu ana kadar 8 ilde anayasa toplantıları düzenledik. Gördük ki Ankara'da, devletin tepesinde kopan fırtınalar topluma ait değil. Siyasetin fay hatları, toplumu ilgilendirmiyor. Siyasetin ürettiği çalışmaları toplum reddediyor. Toplum, ideolojisiz, etnik referans olmayan, değiştirilemez maddelerle toplum iradesini ipotek altına almayan, kucaklayıcı, kısa bir anayasa talebini dile getiriyor. Ankara'ya ders veriyor. Egemenliğini kendi tanımlıyor ve ona sahip çıkıyor. Tarihe geçecek bir yürüyüş başlatıyor.''

    Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can da platformun çalışmaları sırasında, toplumsal taleplerin, siyasetçilere göre daha iç açıcı ve gerçekçi, çözüme dönük olduğunu gördüklerini belirterek, bu taleplerin dile getirilmesinde politik kaygılar olmadığını söyledi.

    Can, ''Aslında Ankara, politik kavgalarıyla toplumsal barışın önünde bir engel bile olarak görülebilir. Toplum taleplerini dile getirirken çok ilginç manzaralar ortaya çıkıyor'' dedi.

    Can, parlamento dışında hiçbir kurumun anayasal kurum olmaması gerektiğinin önerildiğini belirterek, şunları kaydetti:

    ''İnsanlar, parlamento dışındaki kurumların yasalarla düzenlenmesi gerektiğini savunabiliyor. Bu talepler toplanıyor, ardından talep üzerindeki değerler, ortak paydalar Anayasa Çalışma Grubu tarafından değerlendirilecek. Seçim öncesi ilk ve toplumsal anayasal talepleri, toplum adına dile getireceğiz. Bir metin hazırlığı yok. Yani biz anayasa yazım çalışması yapmayacağız.''

    Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan da yapılacak anayasanın bir partinin, toplum yahut inanç kesiminin anayasası olmasını istemediklerini söyledi.

    ''Bütün toplum kesimlerinin müdahil olduğu bir anayasa istiyoruz. Her partiye yakın kesimler Anadolu'da toplantılarımıza katıldı'' diyen Ogan, her sivil inisiyatifin iktidara bağlı olarak algılandığını ancak bu durumun doğru olmadığını dile getirdi.




    Can: Ankara toplumsal barışa engel Yorumları