12 Eylül'ün emekli ettiği vali, maaşını faiziyle alacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-09-2011 (13:57)   Son Mesaj: 03-09-2011 (13:57)    Cevap: 0    Gösterim: 557  

    03-09-2011

    12 Eylül'ün emekli ettiği vali, maaşını faiziyle alacak

    12 Eylül'ün emekli ettiği vali, maaşını faiziyle alacak


    Danıştay, 1980 darbesinin görevden uzaklaştırdığı valilere itibarlarını iade etti ve 8 yıl 3 ay 22 günlük maaş farkı kayıplarının, faiziyle ödenmesine karar verdi.

    Karar, aralarında profesör ve doçentlerin de yer aldığı yaklaşık 20 bin kamu görevlisini ilgilendiriyor12 Eylül uygulamaları doğrudan ilk kez bir yargı kararıyla mahkum oldu.
    Danıştay, 12 Eylül döneminin, zorunlu olarak emekliye sevk ederek, devlet yönetiminden uzaklaştırdığı valilere itibarlarını iade etti ve bu dönemdeki ekonomik hak kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

    Danıştay 11'inci Dairesi bu kararını, 12 Eylül döneminde resen emekliye ayrılan 33 vali arasında yer alan Güngör Aydın'ın 20 yıllık hukuk mücadelesi sonunda aldı. 1980'de Elazığ valisi olan Aydın emekliğe sevk kararını alırken, "Olağan hukuk kanalları açıldığında kazanılmış tüm haklarımı arama hakkım saklı kalmak koşuluyla tebellüğ ediyorum" diye şerh düştü.

    12 Eylül mağduru valileri ilk idari girişimlerini 1990'da gerçekleştirdi ve 14 vali, görevine geri dönme hakkı kazandı. Bu isimler arasında Aydın da vardı. Ancak devlet bu dönemde de darbe mağdurlarını "merkez valisi" yapmakla yetindi. Göngör Aydın, 1990'da merkez valisi olarak göreve başladıktan sonra 1991 yılında Danıştay'a dava açtı.

    Emeklilikteki geçen 8 yıl 3 ay 22 günlük süredeki sosyal ve ekonomik haklarının iadesini istedi. Danıştay o tarihteki kararıyla kendisine, "Devlet sizi açıktan atadı, o nedenle geçen süreye ilişkin haklarınızı alamazsınız" yanıtını verdi.

    2001'de Anayasa'nın darbecileri ve darbe dönemi yasalarını koruma altına alan Geçici 15'inci Maddesinde değişiklik yapılarak 12 Eylül döneminde çıkan yasalar ve o dönemdeki uygulamaların Anayasa'ya aykırılığının ileri sürülemeyeceğine ilişkin bölüm kaldırıldı.

    Vali Aydın bunun üzerine yeniden Danıştay'a başvurdu. Danıştay'ın başvurusuyla Anayasa Mahkemesi 1982'deki Bakanlar Kurulu kararına dayanak olan Emekli Sandığı Kanunu'nun Ek Geçici 2'nci maddesini iptal etti Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Danıştay 11'inci Dairesi, Güngör Aydın'ın açtığı davayı esastan görüştü ve sonuca bağladı.

    Karar emekliye sevk edilen diğer valiler için herhangi bir yoruma ihtiyaç duymadan emsal oluşturacak. 12 Eylül döneminde ayrıca, aralarında "1402'likler" olarak bilinen profesör ve doçentlerin de yer aldığı yaklaşık 20 bin kamu görevlisi ya resen emekliye ayrılmışlar ya da emekliye ayrılmak zorunda bırakılmışlardı.

    SABAH




    12 Eylül'ün emekli ettiği vali, maaşını faiziyle alacak Yorumları