Anayasa Değişikliği Teklifi kabul edildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-09-2011 (13:57)   Son Mesaj: 03-09-2011 (13:57)    Cevap: 0    Gösterim: 587  

    03-09-2011

    Anayasa Değişikliği Teklifi kabul edildi

    Anayasa Değişikliği Teklifi kabul edildi


    AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Meclis Anayasa Komisyonu, Meclis'teki 4 grubun ortak imzasıyla verilen tek maddelik Anayasa değişikliğinin görüşmelerini tamamladı.


    AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin imzasıyla verilen, spor faaliyetleriyle ilgili kararlara karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabileceğine ilişkin ortak Anayasa değişiklik teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
    Teklife ilişkin bilgi veren Devlet Bakanı Faruk Özak, Anayasa Mahkemesi'nin, daha önce ilgili kanunda yapılan değişikliğin, 'Bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz' hükmünü iptal ettiğini hatırlatarak, bu çerçevede bir düzenleme hazırladıklarını ifade etti. Sporun kendine özgü bir yönetim tarzı bulunduğuna işaret eden Özak, süratli bir biçimde yönetiminin yürütülmesinin, disiplin yargılaması yapılmasının önemine işaret etti. Uluslararası spor camiasının onurlu bir üyesi olan Türkiye'nin, uluslararası spor hukuku kurallarını iç hukukuna yansıtmasının, kendi taahhütlerinin bir gereği olduğunu vurgulayan Özak, düzenlemeyle, kamu kurumu niteliğinde olmayan, özel hukuk hükümleriyle yönetilen Türkiye Futbol Federasyonu'nun, FIFA ve UEFA'ya karşı yükümlülüklerini yerine getirdiklerini söyledi. Özak şunları söyledi:

    "Anayasa'da yapılacak bu değişiklikle spor federasyonlarının organ ve kurullarının müsabakalar, kulüpler, sporcular ve sporla ilgili diğer kişiler hakkında verdikleri ihtar, kınama, para cezası, sportif ceza, müsabakadan men, yetiştirme tazminatı ödemeye mahkumiyet, hak mahrumiyeti, küme düşürme, ligden ihraç, tescil iptali, üyeliğin askıya alınması ve üyelikten ihraç, seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan tenzili, lisans iptali gibi kararlarıyla statü, talimat ve benzeri hukuki düzenlemeleri, spor kulüplerinin kayıt tescil ve tescillerinin iptaline, müsabakaların icrasına, müsabaka sonuçları ve liglerin tesciline, lig ve grupların oluşmasına, müsabakaların tatiline, ertelenmesine, yarım kalan müsabakalarla olaylı ve anlaşmalı müsabakalar ve bunlarla sınırlı olmayarak, sporun yönetilmesine ve disiplinine ilişkin olarak verdikleri tüm kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak ve sadece zorunlu tahkim yoluna gidilebilecektir.

    Zorunlu tahkim kurulları kesin olup yargı denetimine tabi olmadığından genel hükümler çerçevesinde bu kararların hukuka aykırı olduğu iddiasıyla tespit, iptal ve tazminat davası açılması mümkün olmayacak. Ayrıca bu kararlara karşı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri çerçevesinde iptal davası açılamayacak ve bu kararlar aleyhine istinaf, temyiz, karar düzeltme gibi kanun yollarına başvurulamayacaktır."

    Bakan Özak'ın konuşmasının ardından Anayasa değişiklik teklifi, komisyonda verilen önerge çerçevesinde yapılan değişiklikle kabul edildi. Teklif, Anayasa'nın 59. maddesinin madde başlığının 'Sporun Geliştirilmesi ve Tahkim' şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Teklife göre Anayasa'nın 59. maddesine, 'Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimi ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilecek.

    Tahkim Kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz' fıkrası eklenecek. Anayasa değişikliği teklifi ile sportif faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin ihtilafların süratle ve yargı denetimine tabii olmaksızın kesin olarak çözüme kavuşturulması amaçlanıyor.






    Anayasa Değişikliği Teklifi kabul edildi Yorumları