Simitte “Kardeşler” markası paylaşılamıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-09-2011 (12:56)   Son Mesaj: 03-09-2011 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 535  

    03-09-2011

    Simitte “Kardeşler” markası paylaşılamıyor

    Simitte “Kardeşler” markası paylaşılamıyor


    Bir zamanlar “fakirin yiyeceği” olan simidin yanında yaklaşık 50 unlu mamul çeşidi koyup kentin birçok yerinde açtığı unlu mamullü şubeleriyle marka haline gelen firma yaklaşık 300 çalışanı yıllık ortalama 3 milyon 840 bin TL’lik cirosuyla dikkatleri üzerine topluyor.

    Adana"da seyyar tezgâhta simit satılarak temelleri atılan işletmenin "Kardeşler" ismi paylaşılamıyor.
    1974"de dört "kardeşiyle" simitçilik yaparak başladığı işi geliştirerek şehir merkezindeki Atilla Altıkat Köprüsü"nün altında küçük bir işletmeye dönüştüren Ali Koçaklı, 16 yıl sonra "kardeşlerinden" ayrılarak, tek başına yoluna devam etti.

    Merkez Atilla Altıkat Kardeşler Unlu Mamuller adıyla başta simit olmak üzere poğaça, piza, yaş pasta, su böreği, sütlü, kepekli ekmek gibi farklı çeşitleriyle müşterinin damak zevkini hitap eden Koçaklı, küçük bir simit fırınını lüks salonlu işletmeler haline getirdi.

    Koçaklı, 2011"de işletme zinciri sayısını 14"e çıkardı. Yakın zamanda açılacak iki yeni şubenin çalışmaları sürüyor. İlde marka haline gelen "Kardeşler" ismini diğer kardeş ve yakın akraba çevresinin açtığı salonların yanı sıra korsanlarıyla yaklaşık 50 işletmede kullanılıyor.

    Adına tescilli firma ismini alarak üretim yapanlara karşı Ali Koçaklı, bu yıl çareyi tabelasındaki "Kardeşler" logosunu değiştirmekte buldu. Şirket Müdürü Mehmet Özdemir, Atilla Altıkat Köprüsü altında ilk şubesi açılan Kardeşler Unlu Mamulleri"nin 2002"de "sarı kırmızı" renkli olan ilk logolarının tescillendiğini söyledi.

    Hijyen, kalite ve güler yüzlülük gibi özellikleriyle ön plana çıkan "Kardeşler" markasının Koçaklı"nın diğer kardeşlerin dışında aile bağı olmayan kişiler tarafından da kullanıldığını anlatan Özdemir, "Öz Kardeşler, Beş Kardeşler, İmparator Kardeşler" gibi eklemelerle isimlerinin korsan bir şekilde alındığını kaydetti. Özdemir, "Adana"da Kardeşler markası paylaşılamıyor." dedi.

    Firmalarının adını kullananlara karşı bugüne kadar yasal bir işlem yapmadıklarını en sonunda 2011"de logolarını değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Özdemir, "Firmamızın adını kullananlara karşı âdete kendimizi soyutladık. Çünkü işletmemizin bir e-;mail ve web sitesi var. Vatandaşlar dilek ve şikâyetlerini buraya yazıyor. Şikâyetleri araştırdığımızda çoğunun 14 şubemizle ilgisinin olmadığını görüyoruz.

    Ama müşteri Adana"da sadece bir tek "Kardeşler" ismini biliyor."şeklinde konuştu. Yeni bir logo almalarının riskli ve maliyetli bir tercih olduğunu ifade eden Özdemir, bundan sonra izinsiz bir şekilde firma isimlerinin alınması halinde yasal işlemlere başvuracaklarını duyurdu. TSE belgeli olan ürünlerin imalat yerlerini kamera sistemiyle internet üzerinden vatandaşa gösterdiklerini belirten Özdemir, simiti üç tekerlekli küçük bir tezgâhtan alıp lüks salonlara taşıyarak, bu alanda "farkındandık" oluşturduklarını vurguladı.

    Tüm şubelerinde müşteri çay ve simit yerken kablosuz internet imkânı sunduklarını dile getiren Özdemir, "Ayran-;simit; çay-;simit" sloganını geliştirdiklerini hatırlattı. Özdemir, 50 kuruşa sattıkları simidin diğer illere göre daha uygun fiyata verdiklerini bildirdi. Her ürünü taze ve sıcak bir şekilde sunmaya özen gösterdiklerine işaret eden Özdemir, il dışında da şube açma teklifleri aldıklarını ancak şimdi böyle bir düşüncelerinin olmadığını aktardı. Firma olarak sosyal aktivitelere önem verdiklerine işaret eden Özdemir, Milli Eğitim Bakanlığı"nın "Gönül Köprüsü Projesine" verdikleri destek nedeniyle Vali İlhan Atış tarafından "teşekkür belgesi ve plaketle" ödüllendirildiklerini kaydetti.




    Simitte “Kardeşler” markası paylaşılamıyor Yorumları