Demirel: Türkiye model olamaz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-09-2011 (10:58)   Son Mesaj: 03-09-2011 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 726  

    03-09-2011

    Demirel: Türkiye model olamaz

    Demirel: Türkiye model olamaz


    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Orta Doğu’da halk isyanlarıyla yönetim değişikliği yaşanan ülkelere Türkiye’nin ya da başka bir ülkenin model olamayacağını belirtti.

    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Ne Türkiye model olur, ne de Malezya model olur. Kendi şartları var. Kendi şartlarına göre demokrasinin genel prensipleri var. Dünyada uygulanan politikalar var. Kendilerine göre bir yol çizerler" dedi. Orta Doğu ülkelerinin sekülerizmi kabul etmeden demokrasiyi inşa edemeyeceklerine işaret eden Demirel, "Zaten, Türkiye"den başka sekülerizmi kabul etmiş, demokrasiyi uygulayan ülke de yok. Türkiye de çalkalanıyor. Sıkıntı içerisinde Türkiye" diye konuştu.
    Demirel, Ekoenerji dergisinden Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır"a verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tunus ve Mısır"ın ardından Libya, Yemen, Bahreyn gibi Orta Doğu ülkelerinde patlak veren isyanları değerlendiren Demirel, Arap ülkelerinde halkın büyük çoğunluğunun yoksulluk ve işsizlik gibi sıkıntılarının olduğunu, artan iletişim imkanlarıyla buradaki insanların da dünyada olup biteni gördüğünü belirterek "İnsanlar bakıyor, otuz senedir süregiden bir idare var. Ne kadar iyi olsa da, otuz senede halk ondan bıkmış. "Otuz senede ne yaptı ki, bundan sonra ne yapacak?" diyor. Birinci mesele olarak, "o zaman bu gitsin" demekte. Yani sorununa çareyi, başındaki adamın gitmesinde görüyor. Çünkü sorununa başındaki adamın sebep olduğu kanaatinde" dedi.

    Bu ülkelerin rejimlerini, milli gayretlerini ve başka ülkelerle işbirliklerini gerçekten rasyonel sayılabilecek yöne çevirememeleri durumunda yönetim değişikliğinin sağlıklı bir sonuç vermeyeceğine dikkat çeken Demirel, "Dolayısıyla, bunların önünde duran demokrasiden başka bir alternatif yok. Yani, ikinci bir adam çıkıp, bunları alsın bir yere götürsün, bu mümkün değil. Çünkü, birincisinde denemiş, görmüş onu. Geliyor, oturuyor, bir daha yerinden gitmiyor, onu bu insanlar yıllarca görüp yaşamış" görüşüne yer verdi.

    -"TÜRKİYE DE MALEZYA DA ORTA DOĞU ÜLKELERİNE MODEL OLMAZ"-

    Arap dünyasındaki hareketlerin, dışarıdan değil içeriden kaynaklandığını vurgulayan Demirel, Türkiye"nin, bu ülkelerin iç işlerine karışmasının söz konusu olmadığını ancak istemeleri durumunda özgür ve adil seçimlerin yapılması, parlamenterizme dayalı hükümetler kurulması gibi konularda Türkiye"nin onlara yardımcı olabileceğini kaydetti. Demirel, "Türkiye bu ülkelere model oluşturabilir mi, yoksa bir başka ülke mi oluşturur? Mesela bunlara Malezya mı model olur, Türkiye mi model olur?" sorusuna "Ne Türkiye model olur, ne de Malezya model olur. Kendi şartları var. Kendi şartlarına göre demokrasinin genel prensipleri var. Dünyada uygulanan politikalar var. Kendilerine göre bir yol çizerler. O olur zaten, başka bir şey olmaz" yanıtını verdi.

    -"SEKÜLERİZMİ KABUL ETMEDİKÇE DEMOKRASİYİ GERÇEKLEŞTİRMELERİ ZOR"-

    Orta Doğu ülkelerinin rejim değiştirmesinin kolay olmadığına işaret eden Demirel, "Sonra bu ülkelerin sekülerizmi kabul etmeleri de kolay değil. Sekülerizmi kabul etmedikçe demokrasiyi gerçekleştirmeleri de, demokrasi içinde piyasa ekonomisiyle kalkınmaları da, dünya ile entegre olmaları da kolay değil. İşin içerisinde böyle zorluklar var. Zaten, Türkiye"den başka sekülerizmi kabul etmiş, demokrasiyi uygulayan ülke de yok. Türkiye de çalkalanıyor. Sıkıntı içerisinde Türkiye" dedi.

    -"BUGÜNKÜ KONJONKTÜR DEĞİŞİR, TÜRKİYE AB ÜYESİ OLACAKTIR"-

    Demirel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin 25 Şubat"ta Ankara"ya "G-20 Ülkeleri Dönem Başkanı" sıfatıyla yaptığı 6 saatlik ziyaretini de değerlendirdi. Sarkozy"nin bir seyyah ya da bir işadamı gibi Türkiye"ye 6 saatlik bir ziyarette bulunmasının, "hem kendisine, hem devletine verdiği önemi" gösterdiğini belirten Demirel, "Yani hem devletini önemsemiyor, hem de kendisini önemsemiyor, hem de Türkiye ile olan münasebetlerini önemsemiyor. Bundan dolayı da üzülürüm" dedi.

    Türkiye ile Fransa arasındaki dostluğun yine yeşereceğini, önceki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde 1999"da Türkiye"nin AB"ye adaylığının kabul edildiğini söyleyen Demirel, "Bugünkü politikalar değişir, konjonktür değişir, dünya şartları değişir. Sonra herkes hesabını iyi yapmalıdır. Bugünkü bir Çin olayı karşısında, önümüzdeki 10 sene içerisinde daha değişik senaryolar meydana çıkacaktır" diye konuştu.

    Demirel, Türkiye"nin AB ülkelerinin politikacılarına öfkelenerek AB üyeliği hedefinden vazgeçmemesi gerektiğini vurgulayarak "Ben şu kanaatteyim; sağduyu hakim olacaktır. Onun için Türkiye öfkelenmemeli, pes etmemelidir ve yoluna devam etmelidir. Yani, Türkiye Avrupa Birliği üyesi olacaktır" dedi.




    Demirel: Türkiye model olamaz Yorumları