3 Türk doktor Libya'da yaşadıklarını anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-09-2011 (00:57)   Son Mesaj: 03-09-2011 (00:57)    Cevap: 0    Gösterim: 541  

    03-09-2011

    3 Türk doktor Libya'da yaşadıklarını anlattı

    3 Türk doktor Libya'da yaşadıklarını anlattı


    İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekiplerince Libya'ya götürülen 3 Türk doktor, izlenimlerini anlattı.

    İHH'den yapılan açıklamaya göre, doktorlar Mevlit Yurtseven, Hasan Hüseyin Ünsal ve Hamdi Osmanoğlu, Bingazi ve Beyda'daki hastaneleri ziyaret ederek, ülkede yaşananları yerinde gördü.
    Dr. Yurtseven, İHH tarafından götürüldükleri Libya'da hastaneleri ziyaret edip ülkedeki sağlık kuruluşlarıyla görüştükten sonra, yaşanan durumu raporlaştırdıklarını bildirdi.

    Ülkede ciddi bir katliam olduğunu ve hastanelerin çatışmaların yaşandığı ilk günlerde yaralılarla dolduğunu belirten Yurtseven, katliamlar nedeniyle bir doktorun gün içinde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını kaydetti.

    Yurtseven,Libya'da, Arap Doktorlar Birliğinin desteği sayesinde şu an için doktor sıkıntısı olmadığını, ancak bazı ilaçlarda sıkıntı yaşandığını, bu ilaçları temin etmek için Mısır Tabipler Birliği ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

    Yurtseven, ilaçları Mısır'dan temin etmede sıkıntı yaşamaları durumunda Türkiye'den Libya'ya ilaç ve tıbbi malzeme göndereceklerini bildirerek, şöyle devam etti:

    ''Çok ciddi bir katliam olmuş. Yaralıların önemli bir kısmı 18-22 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Son derece ağır silahlar kullanmışlar. Çatışmalar başladıktan sonra 5 gün içerisinde 1200 yaralı Beyda'daki devlet hastanesine getirildi. Libyalı doktorların tespitlerine göre kimyasal silah dışında her türlü silah kullanılmış. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi. Beyda'da doktorlar 5 günde 245 ameliyat yapmışlar. Yaralıların bir kısmı ameliyat masasında hayatını kaybetmiş. Havari Hastanesi yoğun bakım sorumlusu Dr. Abdülaziz El Şari, bir doktorun günde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını bize anlattı.''

    Dr. Ünsal da Libya'da tedavi edilemeyen bazı yaralıların Türkiye veya Mısır'da tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, ''Bu yaralıların tahliyesi için hava koridorunun mutlaka açılması gerekir. Karadan bu yaralıları tahliye etmek sıhhi açıdan güvenli olmayabilir'' ifadesini kullandı.

    Dr. Osmanoğlu ise Libya'daki hastanelere kan durdurucu ilaçlar, ağrı kesiciler, süt tozu ve çocuk maması yardımında bulunduklarını kaydetti.




    3 Türk doktor Libya'da yaşadıklarını anlattı Yorumları