Leyla Zana, Şivan Perwer’e sahip çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-08-2011 (17:54)   Son Mesaj: 03-08-2011 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 693  

    03-08-2011

    Leyla Zana, Şivan Perwer’e sahip çıktı

    Leyla Zana, Şivan Perwer’e sahip çıktı


    Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, terör örgütü PKK tarafından ‘hain’ ilan edilen ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’e sahip çıktı. Zana, Perwer’in bir onur olduğunu ve Kürt kadınının bu onura sahip çıkacağını söyledi.

    Abdullah Öcalan da son avukat görüşmesinde Perwer'i eleştirmişti. Barış ve Demokrasi Partisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Diyarbakır'da miting düzenledi. Yenişehir İstasyon Meydanı"nda yapılan mitinge, yüzlerce kadın katıldı.
    Miting, konuşmaların yapılacağı platformun arkasına asılacak afişe izin verilmemesi nedeniyle oturma eylemiyle başladı. Miting düzenleme kurulu adına konuşan BDP Kayapınar İlçe Başkanı Zübeyde Zümrüt, kadınların dünyayı değiştirebilecek güçte olduğunu söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Leyla Zana, konuşmasının tamamını Kürtçe yaptı.

    Zana, demokratik açılıma verdiği destek ve şiddete karşı duruşuyla bilinen sanatçı Şivan Perwer"e de sahip çıktı. Yüreğinde hiçbir kin tutmadığını ve her gün temizlediğini anlatan Zana, bunun faydasını gördüğünü dile getirdi. Zana, bütün toplumlarda olduğu gibi Kürt toplumu içinde de farklı düşünenlerin olabileceğini, bunlardan birinin de Şivan Perwer olduğunu söyledi.

    Bu sırada kalabalık içinde "yuh" sesleri yükseldi. Zana, "Hayır hayır kesinlikle hayır, protesto yok. Bir Kürt bugün başka bir Kürt"ü protesto ederse, biliniz ki onun aklında eksikler var." diyerek karşı çıktı.

    YARIN SIRA BANA DA GELİR, BDP GENEL BAŞKANI'NA DA

    Toplumda herkesin aynı şekilde düşünmeyebileceğini ama herkesin bu ülkenin onuru olduğunu anlatan Zana sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanatçı Şivan Perwer gibi. O bir onurdur. Kürt kadını bu onura sahip çıkacaktır. Eğer biz onurumuza sahip çıkmazsak bugün Şivan Perwer"in, yarın benim sıram olacak, ertesi gün sıra BDP Genel Başbakanı'na gelecek. Biz oyunlara gelmemeli, onurumuza sahip çıkmalıyız.

    Birbirimizi eleştirelim ama biz aileyiz. 5 kardeş de aynı şekilde düşünmeyebilir. Bu onların birbirine baskı yapacakları anlamına gelmiyor. Herkes benim gibi düşünecek diye bir şey olamaz. Eğer ben bugün herkes benim gibi düşünsün diyorsam o zaman demokraside eksik düşünüyorum demektir. Biz kendimiz için özgürlük istediğimiz kadar bizim gibi düşünmeyenler için de istemeyiz.

    Biz demokrasiyi istediğimiz kadar bizim gibi düşünmeyenler için de istemeliyiz." Ünlü Kürt siyasetçi Kemal Burkay"ın Türkiye"ye döneceğini açıklamasına da ismini belirtmeden değinen Zana, "Biz kimsenin sürgünde olmasını istemiyoruz. Biz diyoruz, kapı herkese açılsın ve gelsinler.

    Kimse sürgünde kalmasın. Onurlu gelsin ve gitsinler. Biz kişisel değil genel bir çözüm istiyoruz. Sanatçılarımızın da bu halkın onuru olarak gelmelerini istiyoruz." dedi. Kendisi için istediğini başkaları için de istemek gerektiğini vurgulayan Leyla Zana, kadınların namaza başlarken ettiği duaya dikkat çekti. Zana, "Bütün annelerin çok iyi bildiği bir şey var.

    Kadın namaza durduğu zaman diyor ki, "Rabbim önce 72 millete sonra bize". Kürt kadını bu kadar açık gönüllüdür. Yani diyor ki Allah'ın 72 millete Rahman ismi tecelli etsin, sonra da bize. Yani bütün bu milletler demokrasi ve özgürlük görmüş bizler de göreceğiz.

    Bizler rengimizle ve isteklerimizle, gelenek ve göreneklerimizle yaşayacağız. Bu şu anlama gelmiyor, biz bunları isterken başkalarının onuruna saldıramayız. Biz Ortadoğu"ya örnek olacağız. Tarihimizde de bu vardır." şeklinde konuştu.




    Leyla Zana, Şivan Perwer’e sahip çıktı Yorumları