ABD Büyükelçisi Tan'dan yandaş Türkiye yorumu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-08-2011 (16:58)   Son Mesaj: 03-08-2011 (16:58)    Cevap: 0    Gösterim: 483  

    03-08-2011

    ABD Büyükelçisi Tan'dan yandaş Türkiye yorumu

    ABD Büyükelçisi Tan'dan yandaş Türkiye yorumu


    Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, John Hopkins Üniversitesi’nin İleri Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde (SAIS) düzenlenen panelde Türkiye’nin perspektifi hakkında bilgi verdi.


    Türkiye"nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, Washington"da katıldığı bir panelde, "İran"dan yana değil, İran"la yan yanayız" dedi.
    Türkiye"nin Ortadoğu"ya model olabileceği tartışmaları devam ederken Türkiye"nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, John Hopkins Üniversitesi"nin İleri Uluslararası Araştırmalar Merkezi"nde (SAIS) düzenlenen panelde Türkiye"nin perspektifi hakkında bilgi verdi. SAIS Transatlantik İlişkiler Genel Müdürü Kurt Volker"in yönettiği panelde Türkiue"nin yüzünü Batı"dan çevirdiği, Doğu"ya ve bölgesel ortaklıklara odaklandığı iddia edildi.

    Bu görüşe karşı çıkına Büyükelçi Namık Tan, bölgeyle ilişkili olarak Türkiye"nin ihtiyacının ve yeteneğinin değiştiğini, Türkiye"nin coğrafi konumu itibariyle gelişmelere kayıtsız kalamayacağını belirtti. İçinde bulunduğumuz küresel etkileşim çağında, sorunların en uzak yerdeki insanları bile etkilediğini Büyükelçi Tan, "Bölgemizde barış ve istikrarın sağlanması için izlenecek politikalarda bu yaklaşımın büyük bir etkisi var" dedi.

    Türkiye"nin uyguladığı yumuşak güçte ekonomik dinamizminin bir faktör olduğunu ve bölgeye ilgiyi artırdığını ifade eden Namık Tan, "Yumuşak gücümüze eklenen bu ekonomik dinamizm aynı zamanda dış politika araçları tarafından desteklenmesi lazım. Yeni pazarlar ve yeni yatırımlar iş toplumumuzun çıkarlarına daha fazla dikkati gerektiriyor" dedi.

    Türkiye"nin son zamanlarda İran ile ilişkilerini artırması ve taraf tuttuğu iddialarıyla ilgili konuşan Büyükelçi Tan, "Biz İran"dan yana değiliz, İran"la yan yanayız. Bu ikisi çok farklı şeylerdir" dedi. Tan ayrıca bölgede barış ve güvenliğinin gözetilmesi yönündeki uluslararası toplumun arzusunu Türkiye"nin paylaştığını söyledi. Tan, "Bu işler bizim bulunduğumuz bölgede biraz karmaşıktır. Türk dış politikasının nihai hedefi, eğer bu yönde bir niyeti varsa İran"ı nükleer silah sahibi olmasından vazgeçirmektir" dedi.

    ABD"nin bölgeyle ilişkileri konusunda ne gibi tavsiyelerinin olacağı sorusunu yanıtlayan Namık Tan, bu sorunun 1 milyon dolar değerinde olduğunu ve cevabın da tek kelimeyle "demokrasi" olduğunu söyledi. Türkiye ile ABD ilişkilerinin daha da yakınlaşması çağrısında bulunan Tan, bu ilişkinin bölgenin karşılaştığı sorunlara hitap etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye"nin Ortadoğu"da mücadele veren ülkelere model olabileceğini söyleyen Tan, "Biz demokrasinin gerçek kanıtıyız ve İslamiyet"le bir arada modernize ediyoruz" dedi.






    ABD Büyükelçisi Tan'dan yandaş Türkiye yorumu Yorumları