Ankara ve Atina'nın Kıbrıs yarası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-08-2011 (17:34)   Son Mesaj: 03-08-2011 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 680  

    03-08-2011

    Ankara ve Atina'nın Kıbrıs yarası

    Ankara ve Atina'nın Kıbrıs yarası


    Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças Türkiye ile Yunanistan'ın ortak hedefinin işbirliğinin daha da geliştirilmesi olduğunu söyledi. Druças, Kıbrıs'ın bir yara olarak kaldığını belirtti.

    Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ile biraraya gelen Druças, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
    Son dönemde iki ülke arasında sık görüşmelerin olduğunu ve bunlara sistemli şekilde hazırlanıldığını belirten Druças, Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin de özellikle yapıcı olduğunu söyledi.

    Taraflar arasında iki ülkeyi ilgilendiren konuların ele alındığını ve uluslararası gelişmeler için de görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Druças, ''Bölgemiz ve Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında Sayın Davutoğlu ile aynı endişeleri paylaşıyoruz. Krizin ilk anından beri irtibattayız. Libya'da durum böyle kalamaz. Bu konuda da hem fikiriz'' dedi.

    Türk-Yunan ilişkilerinde bugüne kadar kaydedilen ilerlemeye de atıfta bulunan Druças önemli birçok konunun yüksek düzeyli işbirliği konseyi aracılığıyla ele alındığını, bu mekanizmanın ilk toplantısından bu yana gelişmelerin tatmin edici olduğunu söyledi.

    Druças konseyin ikinci toplantısının Temmuz ayında Türkiye'de olmasının beklendiğini de kaydetti.

    İki ülke arasında ticaret, ekonomi, turizm gibi önemli konuların ele alınmaya devam ettiğini belirten Dışişleri Bakanı, özellikle ekonomi alanında iki ülke işadamlarının aktivitelerinin memnun edici yoğunlukta olduğunu sözlerine ekledi.

    Diğer yandan ele alınan başka önemli konuların da olduğunu belirten Druças, bunları Türkiye-AB ilişkileri ve istikşafi görüşmeler olarak sıralayıp, ''Çabalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

    Ege'de iki ülkenin farklı bakış açılarının olduğunu belirten Druças ''Zaten bunun için konuşuyoruz. Yunanistan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası kurallara saygı, çerçeveyi oluşturuyor'' dedi.

    Druças Türkiye'nin bazı faaliyetlerinin bu yöndeki çabaya uymadığını, kamuoyunda yanlış izlenim oluşturduğunu ve bunlara bir son verilmesi gerektiğini de ileri sürdü.

    Kaçak göçle mücadele konusuna da değinen Yunanlı Dışişleri Bakanı, Yunanistan'ın AB'nin dış sınırlarını teşkil ettiğini ve bu sınırlarda büyük baskı olduğunu söyledi. Bu çerçevede AB Dış Sınırları Koruma Ajansının (Frontex) bölgede görev yaptığını ve olumlu sonuçlar getirdiğini belirten Druças, AB-Türkiye arasında, yani Yunanistan-Türkiye arasında bu konudaki işbirliğinin önemini vurguladı.

    Türkiye'nin geri iadeyle ilgili müzakerelerinin doğru yöne atılmış bir adım olduğunu söyleyen Druçaş, ''En kısa zamanda yürürlüğü konmalarını ümit ediyoruz'' dedi.

    Türk vatandaşlarının AB'ye vizesiz girişi konusuna da değinen Druças konunun çok önemli olduğunu belirtirken Yunanistan'ın yeşil pasaport uygulamasında sonuçların da oldukça olumlu olduğunu, nitekim Yunanistan'a gelen Türk turist sayısında artış kaydedildiğini belirtti.

    Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Druças, ''Bu konudaki tezimiz bilinmektedir. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekliyoruz ancak bu Türkiye'nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve reformlarda ilerleme kaydedilmesi önşartlarını kapsamaktadır'' dedi.

    Kıbrıs konusunda da konuşan Yunanlı Dışişleri Bakanı Kıbrıs'ın "açık yara" olmaya devam ettiğini ve Türkiye'nin de AB perspektifini etkilediğini söyledi. Druças BM çerçevesinde özlü bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini de ifade etti ve Kıbrıs meselesinin çözümünün iki ülke ilişkilerinin daha iyi olması için gerekli olduğu değerlendirmesinde bulundu.

    Druças, ''Vizyonumuz Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın çıkarları doğrultusunda bir arada çalıştıklarını görmektir'' dedi. Yunanistan'daki azınlıklar konusuna, sorular üzerine değinen Druças, Yunanistan'ın farklı dinlerin birlikte yaşaması ve dini özgürlüklere saygı açısından bölgesinde örnek teşkil ettiğini belirtti. Druças öte yandan mütekabiliyet ve Yunanistan'ın iç işlerine karışılmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

    Açıklamasında istikşafi görüşmelere de değinen Druças istikşafi görüşmelerinin sebebinin kıta sahanlığının belirlenmesi olduğunu ve bu yönde samimi, ciddi bir çaba gösterildiğini belirtti.

    Davutoğlu'nun Trakya'ya gerçekleştireceği ziyarete de sorular üzerine değinen Druças, Yunanistan'ın özgür ve misafirperver bir ülke olduğunu ve kapılarının da ziyaretçilere açık olduğunu söyledi.




    Ankara ve Atina'nın Kıbrıs yarası Yorumları