Derviş Eroğlu: KKTC halkı yapılanı unutmaz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-07-2011 (20:54)   Son Mesaj: 03-07-2011 (20:54)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    03-07-2011

    Derviş Eroğlu: KKTC halkı yapılanı unutmaz

    Derviş Eroğlu: KKTC halkı yapılanı unutmaz


    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yıllardır hayalini kurdukları bir projenin gerçeğe dönüştüğünü belirterek, ''KKTC halkı kadirşinastır, yapılanları unutmaz. KKTC halkı anavatanına bağlıdır, onu seviyor, kardeş biliyor, kimse boşuna uğraşmasın'' dedi.

    Eroğlu, KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu temin edecek ''asrın projesi''nin ilk halkası olan Mersin'in Anamur ilçesinde yapılacak Alaköprü Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu günün tarihçiler tarafından önemli bir gün olarak kayıtlara geçirileceğini bildirdi.
    Eroğlu, siyasi yaşamı boyunca anavatandan KKTC'ye su getirilmesi hayalini kurduğunu, bugün ise bunun gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, ''Bugün ayrıca benim doğum günüm. Doğum günüme böylesi bir olayın denk gelmesi, yıllardır hayalini kurduğum projenin hayata geçirilmesi, bana ayrı bir heyecan veriyor'' dedi.

    Bu projenin daha önce de pek çok kez gündeme getirildiğini, herkesin bir şeyler yapmaya çalıştığını ancak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda son derece kararlı davrandığını ifade eden Eroğlu, ''İşte bu yüzden bugün burada bulunmamızın mimarı Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır'' şeklinde konuştu.

    -KKTC VE EKONOMİ-

    Eroğlu, anavatan Türkiye ile aralarında bir köprü daha kurulduğunu belirterek, ''4 yıl sonra Türkiye'den yavru vatana su akacak, suya hasret topraklarımız yeniden ümitlenecek. KKTC halkı kadirşinastır, yapılanları unutmaz; KKTC halkı, anavatanına bağlıdır, onu seviyor, kardeş biliyor, kimse boşuna uğraşmasın. Sayın Başbakanın söylediği gibi et ve tırnak gibiyiz'' diye konuştu.

    Eroğlu, Türkiye'deki ekonomik istikrarın yanı sıra uluslararası platformlarda Başbakan Erdoğan'ın tutumu sonucu elde edilen itibarın da gururunu yaşadıklarını belirterek, ''Bunda doğru politikaların yeri vardır. KKTC ise ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor, muhakkak biz de tedbir almalıyız. Şunu da göz ardı etmemeliyiz ki KKTC'nin durumu, başka devletin durumuna benzemez. Güneydeki Rum komşuların başlıca hedefi bizim ekonomimizi çökertmek, gelişmesini engellemektir'' dedi.

    Eroğlu, Barış Suyu Projesi'nin önemine de dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    ''Bana göre Barış Suyu Projesi, Kıbrıs konusu açısından büyük önem taşıyor. Bu proje benim masadaki elimi ciddi anlamda güçlendirecektir. Bir anlaşma olması halinde anavatan Türkiye'den gelecek bu suyun, Güney Kıbrıs'a verilmesi de mümkün olacaktır. Peki bugün için durum ne derseniz? Bizler samimi olarak masada çaba gösteriyoruz, ortaya koyduğumuz pratik çalışma programı var. En kısa sürede sonuca gitmek istiyoruz. Adadaki gerçekler hazmedilirse bunun zor olmadığı kanaatindeyiz.

    Nedir bu gerçekler? Kıbrıs'ta iki halk, iki dil, iki din, iki bölge var. Yeni bir devlet kurulurken siyasi eşitlik temel olmalıdır. Anavatan Türkiye'nin desteğinin devamı bizim için vazgeçilmezdir. Biz hiç kimseden ekonomisini, güvenliğini tehlikeye atacak bir anlaşma istemediğimize göre kimse de bizden böyle talepte bulunma hakkına sahip değildir.''

    Kıbrıs Türk halkının tek güvencesinin Türkiye olduğunu vurgulayan Eroğlu, bu sevgiyi bozmaya çalışanların başarılı olamayacaklarını söyledi.

    Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye geldiğinde bir konuşmasında, ''Size söz veriyorum, deniz altından suyu, denizin altından elektriği de getireceğim'' dediğini anımsatarak, ''Şimdi bu sözün gerçekleştiğini görmekteyim. Çok mutluyum. Bu projenin hayata geçirilmesi için uğraş veren başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün hükümet üyelerine, bize bugüne kadar karılıksız destek veren anavatandaki kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum'' dedi.

    -KKTC BAŞBAKANI KÜÇÜK-

    KKTC Başbakanı İrsen Küçük ise bugüne kadar çok sayıda açılış törenine katıldığını ancak böylesi bir heyecan ve onuru yaşadığını anımsamadığını ifade ederek, Kıbrıs'a bereket taşıma hazırlığı yaptıklarını kaydetti.

    Türkiye'nin her türlü maddi ve manevi katkılarıyla KKTC'nin küçümsenemeyecek bir konuma kavuştuğunu vurgulayan Küçük, ''Ne mutlu bize ki nesillerimizi daha mutlu geleceğe ulaştıracak her türlü girişimizi destekleyen bir anavatanımız var. Ne mutlu bize ki bugün bölgesinde her alanda örnek alınan, dış politikada saygın ve yön tayin eden büyük Türkiye'nin yavru vatanıyız. Ne mutlu bize ki Türkiyemizin Başbakanı Tayyip Erdoğan hep yanımızda. 80 milyonu aşan Türkiye Cumhuriyeti hep bizimle'' dedi.

    KKTC ile Türkiye'nin birlikteliğini kıskananların, kirli emellerini gerçekleştirmeye çalışanların olabileceğini ifade eden Küçük, ''Telkinlerle bir takım güçleri kullanabilirler, hatta bu yolla huzursuzluk yaratabilirler ama bunlar asla başarılı olamamışlardır. Biz kardeşiz, biz bütünüz, ayrılmaz, et ve tırnağız. Nereden gelirse gelsin, hangi boyutta olursa olsun, anayı yavrudan ayıramazlar, bu da böyle bilinmeli'' şeklinde konuştu.

    -DEVLET BAKANI ÇİÇEK-

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de konuşmasında, Türkiye ve KKTC için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, barajın bitmesinin ardından ne kadar anlamlı bir proje olduğunun daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

    Çalışmaları en kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini belirten Çiçek, ''Bu baraj, uzun zamandır KKTC'nin özlemiydi, rüyasıydı, hayaliydi, bugün gerçek oluyor. 40 yıllık bir slogandı, bugün proje oldu. Bu proje inanıyoruz ki KKTC'ye, oradaki kardeşlerimize güç katacak, bolluk, bereket getirecek'' dedi.

    Uzun zamandır konuşulan bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu. Bu baraj, KKTC için bolluğun, bereketin ve cumhuriyetin güç kaynağı olacak, yeni bir atardamar olacaktır. Bu proje, iki ülke arasındaki kardeşliği güçlendirecektir. KKTC ile orada yaşayan kardeşlerimizle olan ilişkimiz bir al-ver ilişkisi değildir, bir menfaat, bir çıkar ilişkisi değildir, emperyal ilişki hiç değildir. Bu ilişkinin özü, bir kardeşlik ilişkisidir. Bu proje, kardeşin kardeşe verdiği bir anlamlı destektir.

    KKTC için ne yapıyorsak, ne söylüyorsak ne tavsiye ediyorsak, bunların hepsi oradaki kardeşlerimizin mutluluğu için, refahı içindir. Orada daha güçlü, kuvvetli, daha itibarlı olarak varlıklarını sürdürmek içindir. Bu baraj, iki ülke arasında kurduğumuz, gönülden gönüle kurduğumuz köprüyü artıracak, oradaki kardeşlerimize mutluluk ve refah getirecek.''

    -ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU-

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında ''tarihe milat olarak geçecek çok önemli bir yatırımın temel atma törenini gerçekleştirdiklerini'' belirterek, ''KKTC bizim canımız. Dolayısıyla oraya ne gerekiyorsa yapmak bizim en önemli vazifemizdir'' dedi.

    Alaköprü Barajı'ndan Kıbrıs'a, denizin altından 250 metre derinlikten, 107 kilometre uzunluğunda iletim hattı ile yılda 75 milyon metreküp su verileceğini ifade eden Eroğlu, projenin zorluklarına dikkati çekti ve bunların çalışmalarla aşıldığını anlattı.

    Eroğlu, ''KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca, 50 bin dekarlık alan sulamaya açılacak. Bu çok önemli bir proje. Bu proje sayesinde ayrıca enerji üretimi gerçekleşecek. Bu bölgenin ormanlık alanlarında yangın zamanlarında su ihtiyacını karşılamak üzere depo vazifesi görecek. Balıkçılık ve turizm açısından da katkı sağlayacak'' şeklinde konuştu.

    Hükümetin Mersin'e önem verdiğini vurgulayan Eroğlu, projelerle kentin içme suyu sorununu çözümlediklerini, göletler oluşturduklarını, dere ıslahları gerçekleştirdiklerini, ayrıca Pamukluk Barajı'nın temelini de attıklarını anlattı.

    Mersin'de özel çevre alanı kapsamının genişletildiğini belirten Eroğlu, ağaçlandırma çalışmalarında da Mersin'in Türkiye birincisi olduğuna dikkati çekti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu konuşmaların ardından barajın temelini attı.




    Derviş Eroğlu: KKTC halkı yapılanı unutmaz Yorumları