İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-07-2011 (07:38)   Son Mesaj: 03-07-2011 (07:38)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    03-07-2011

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı


    Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlenen miting binlerce Alevi vatandaşı İzmir'de buluşturdu. Mitinge Türkiye'den ve yurt dışından 10 binlerce Alevi vatandaş katıldı. Kalabalık eşit yurttaşlık talebinde bulundu.

    Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından İzmir'de düzenlenen büyük mitingde, başta İzmir olmak üzere çevre il ve ilçelerden Alevi, Bektaşi dernekleri, birlikleri ve binlerce alevi vatandaş Gündoğdu Medanı'nda toplanarak, eşit yurttaşlık talebinde bulundu.
    Miting öncesi meydanda polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Vatandaşlar miting alanına üst araması yapıldıktan sonra alındı. Yağmura rağmen mitinge katılım yoğun oldu. Mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, CHP'li belediye başkanları da katıldı. Genç yaşlı binlerce kişinin doldurduğu Gündoğdu Meydanı'nda kalabalığa ilk olarak Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız hitap etti. Birlik ve beraberlik mesajları veren Balkız, "Ta ki; Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılıncaya kadar, zorunlu din dersleri kaldırılıncaya, cemevlerimiz yasal statüye kavuşuncaya, Madımak Oteli müze oluncaya, Alevi köylerine cami yapma politikaları son buluncaya, başta Hacı Bektaş dergahı olmak üzere kutsal mekanlarımız biz gerçek sahiplerine iade edilinceye, kutsal Gadirhum günü Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan müsahip kardeşlerimiz Arap Alevileri için bayram, dolayısıyla resmi tatil günü ilan edilinceye dek mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi. 12 Eylül'de yapılan her şeyin AK Parti hükümeti döneminde devam ettiğini öne süren Balkız şöyle devam etti: "Ne han istiyoruz ne hamam, ne bayrak istiyoruz ne toprak. Bu güzel ülkede Sünni kardeşlerimizle, inanan inanmayan yurttaşlarımızla birlikte eş ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz. Ama bu isteklerimizi Sünni kardeşlerimiz olmaksızın yalnız başımıza gerçekleştiremeyiz. Tıpkı Kürtlerin sorununu, Türklerin anlayışı, kabulü ve desteği olmaksızın çözemeyecekleri gibi. "

    Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özer ise, "Alevilerin yaşadığı tüm toplumlarda Alevilerin borcu yoktur alacağı vardır. Bizim tek istediğimiz eşit yurttaşlık, eşit haklardır. Anayasamızda olan eşitlik hakkını istiyoruz ama vermiyorlar. Cemevleri artık ibadethane olarak kabul edilsin, Alevi köylerine cami yapılması ısrarından vazgeçilsin. Önümüzde genel seçimler var. Türkiye'nin geleceği birlik ve beraberlikten geçiyor. Bir olalım, beraber olalım" dedi.

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş yaptığı konuşmada, "Yüzlerce yıldır, katledilmiş, bastırılmış, susturulmuş ve yaşadığı sorunlarla anılmış bir toplumun üyeleri olarak bir dönemi geride bırakmanın artık sırası geldi. Aleviler olarak, solcular olarak, devrimciler olarak sürekli kaybeden tarafta olmak zorunda değiliz. Hızla toplumun dokusu değişiyor. Siyasal İslam her alana hakim oluyor, o yüzden dün oldukları YÖK'e bugün sıkı sıkıya bağlı oluyorlar. O yüzden dün karşı oldukları HSYK'ya, bugün sıkı sıkıya bağlı oluyorlar. Yakarak, yıkarak, katlederek Alevileri yok edemediler, şimdi yaptıkları hamlelerle Aleviliği katletmeye, kendi Alevilerini yaratmaya, Aleviliği devletleştirmeye çalışıyorlar. Ama gene yanılıyorlar AKP Aleviliğini, devlet Aleviliğini, aleviler kabul etmez, biz kabul etmeyiz. 12 Haziran'da haklının ve tüm ezilenlerin yanında yer almaya sizi davet ediyorum." dedi. Bu arada, miting alanında fenalaşan bir kadın 112 ekibi tarafından hastanaye kaldırıldı.

    Konuşmaların ardından konser başladı. Ünlü halk ozanı Arif Sağ ve bazı sanatçılar söyledikleri türkü ve ezgilerle kalabalığa müzik ziyafeti verdi.

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı

    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı





    İzmir'de mitinge 60 bin Alevi katıldı Yorumları