KTÜDAKS Zigana'da tatbikat yaptı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-06-2011 (18:54)   Son Mesaj: 03-06-2011 (18:54)    Cevap: 0    Gösterim: 626  

    03-06-2011

    KTÜDAKS Zigana'da tatbikat yaptı

    KTÜDAKS  Zigana'da tatbikat yaptı


    Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (KTÜDAKS) üyesi bir grup dağcı, 2 yıl önce 10 dağcının çığ altında kalarak hayatını kaybettiği Zigana Dağı'nda arama kurtarma tatbikatı yaptı.

    KTÜDAKS üyesi 30 dağcı, hafta sonunu fırsat bilerek, çığ düşmesi olaylarındaki arama kurtarma çalışmaları hakkında eğitim almak amacıyla, Dağcılık Kolu Başkanı Yiğit Tezanlar ve eğitmen Merve Tunçer eşliğinde Torul ilçesindeki 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı'na geldi.
    Eğitimleri çerçevesinde dağdaki Zigana Gümüşkayak Tesisleri yakınında kamp kurarak geceyi burada geçiren ekipteki dağcılardan 18'i, kar kalınlığının yarım metreyi bulduğu dağda, kampın rüzgar ve soğuktan etkilenmemesi için kalıplar halinde kestikleri karlar ile kamp alanının çevresini kapattı.

    Ekip üyeleri daha sonra bölgede yaşanabilecek çığ düşmesi olaylarında gerçekleştirilecek arama kurtarma faaliyetleri konusunda tatbikat gerçekleştirdi.

    Senaryo gereği dağcıların 18'i kampta beklemeye başlarken ellerinde telsizler bulunan 4 kişi, Zigana Gümüşkayak Tesisleri'ne giderek beklemeye başladı. Senaryoya göre Kadırga Yaylası güzergahında yürüyüş yapan dağcıların üzerine çığ düştüğünü öğrenen 4 kişilik ekip, telsizleri aracılığıyla durumu arama kurtarma ekiplerine bildirdi.

    İhbar üzerine kısa sürede harekete geçen 10 kişilik arama kurtarma ekibi, çığın düştüğü alanda çubuklarla kar altında kalan dağcıları aramaya başladı. Bu sırada bir kişinin ''buldum'' uyarısı üzerine küreklerle işaretli bölgedeki karı temizleyen ekip, çığ altında kalan bir dağcıyı kurtardı.

    Yaralı dağcı kurtarma ekiplerince, hayatta olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından yaşadığı anlaşılınca baş ve boyun kısmına korse takıldıktan sonra iplerden yapılan bir sedyeye alındı. Yaralı dağcı, kurtarma ekiplerince sedye üzerinde, daha önceden oluşturulan kapma kadar taşındı.

    Gerçeğini aratmayan tatbikat, kurtarılan dağcının sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından sona erdi.

    -TEKİN OLMAYAN DAĞLARDAKİ ARAMA KURTARMA EĞİTİMLERİ-

    KTÜDAKS Dağcılık Kolu Başkanı Tezanlar, tatbikat sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatbikat süresince bir arama kurtarma faaliyetinde yapılması gereken herşeyin uygulandığını belirterek, ''Her sene bu eğitimi veriyoruz. Tekin olmayan bu dağlarda bu tür arama ve kurtarma eğitimlerinin alınması gerekiyor. Çığ altında kalanların nasıl kurtarılacağı, çığ bölgelerinin nasıl tespit edileceğini bu tür eğitimlerle dağcılarımıza öğretiyoruz'' dedi.

    Eğitmen Merve Tunçer ise 3 yıldır dağcılık sporlarıyla ilgilendiğini belirterek, kulübe katılan yeni üyelere her yıl çeşitli alanlarda eğitimler verdiklerini söyleyerek, arama kurtarma eğitimlerinin önemine değindi.

    -ZİGANA'DAKİ ÇIĞ-

    Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı.

    Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık da tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmişti.

    Çığda Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek de yaralanmıştı.




    KTÜDAKS Zigana'da tatbikat yaptı Yorumları