11 kişiye mezar olan maden ocağı süresiz kapatıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-06-2011 (10:56)   Son Mesaj: 03-06-2011 (10:56)    Cevap: 0    Gösterim: 516  

    03-06-2011

    11 kişiye mezar olan maden ocağı süresiz kapatıldı

    11 kişiye mezar olan maden ocağı süresiz kapatıldı


    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ciner Grubu'na ait Çöllolar maden sahasını, iş güvenliği olmadığı ve hayati tehlike taşıdığı gerekçesiyle süresiz kapattı.

    Kahramanmaraş Afşin Elbistan'daki Çöllolar maden sahasında yaşanan ve 11 kişiye mezar olan toprak kaymalarının acıları devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, Ciner Grubu'na ait maden sahasının faaliyetlerini "İş güvenliğinin olmaması ve hayati tehlikenin devam etmesi" gerekçesiyle süresiz durdurdu. Karar, maden sahasını işleten firmaya da bildirildi.
    Elektrik Üretim A.Ş'ye (EÜAŞ) ait olan ve bölgede bulunan Afşin-A ile B elektrik santrallerinin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar maden sahasında, 7 Şubat'ta bir, 10 Şubat'ta ise 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelanlar meydana gelmişti. Toprak altındaki vatandaşların cesetlerine henüz ulaşılamazken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olası nedenleri araştırmak amacıyla idari soruşturma başlattı.

    Afşin Elbistan bölgenin dinamosu

    Afşin Elbistan'da bulunan A ve B santrallerinin kurulu gücü 2 bin 749 megawat. Santrallerde yakıt olarak EÜAŞ'a ait sahalardan çıkarılan linyit kömürü kullanılıyor.

    Heyelanın yaşandığı Çöllolar sahası, EÜAŞ Afşin Elbistan B Termik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılıyor.

    Santralin yıllık 17 milyon ton kömür ihtiyacının karşılanması amacıyla EÜAŞ ihaleye çıktı ve 4 Şubat 2007'de imzalanan sözleşme ile sahanın işletimi 25 yıllığına Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm A.Ş.'ye verildi.

    Şimdilik elektrik krizi yok

    Afşin B santralinin kömürü, bölgede bulunan diğer kömür ocaklarından sağlanıyor. Elektrik üretimindeki krizi ise bu yıl kapasitede olan hidroelektrik santralleri ve sisteme yeni giren doğalgaz üretim santralleri önlüyor.

    SABAH




    11 kişiye mezar olan maden ocağı süresiz kapatıldı Yorumları