Elektrik ve doğalgaza zam olacak mı?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-05-2011 (18:56)   Son Mesaj: 03-05-2011 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 511  

    03-05-2011

    Elektrik ve doğalgaza zam olacak mı?

    Elektrik ve doğalgaza zam olacak mı?


    Akaryakıt ürünlerine son aylarda yapılan zamlar 'Acaba elektrik ve doğalgaza da zam gelecek mi?' sorusunu akıllara getirdi.. Enerji Bakanı Taner Yıldız bu soruya cevap verdi..

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ham petrolün yüzde 93'ünü, doğalgazın da yaklaşık yüzde 97'sini ithal eden bir ülke olduğunu söyledi.

    Bölgede sular durulduktan sonra spekülatif fiyat artışlarının normale döneceğini belirten Yıldız, elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını da açıkladı.

    Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Eskişehir'e gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, ithal edilen enerji kaynaklarını yerli kaynaklar haline getirebilmek için arama faaliyetlerinin artırıldığını belirtti. Başbakan'ın bu konuda talimatı olduğunu ifade eden Yıldız, "AK Parti hükümetleri zamanında bu arama faaliyetleri 12 katına çıkmıştır. Denizde, karada, nerede bulunma ihtimali varsa oralarda arıyoruz. Bu bizim için önemli bir konu. Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerde olan hadiselerin dünyadaki petrol arz ve talebiyle alakalı bir değişiklik oluşturmadığını gördük. Dünyada şu anda petrol bulamayan herhangi bir müşteri yok. Herhangi bir ülke arzla ilgili bir sıkıntı yaşamıyor. Üstüne üstlük geçen hafta Suudi Arabistan petrol bakanı Libya'nın ürettiğinin 4 katı kadar fazla üretim yapacaklarını beyan etti" dedi.

    Dünyada petrol sıkıntısından dolayı fiyatların artmadığına işaret eden Yıldız, "Artış spekülasyon kaynaklı. Bu fiyatları yönlendirmek isteyen insanlar ve kurumlar var. Dolayısıyla yurt dışından ithal ettiğimiz bir kaynağın petrol ürünlerine de yansıması şu anda kaçınılmaz oldu. Şunu ümit ediyor ve inanıyorum ki, bölgede olaylar sakinleştikten sonra bu spekülatif fiyat artışları tekrar geriye dönecektir. Çünkü üretici ülkeler bu fiyat artışının uzun vadede kendilerine yaramadığını, malı satmada, pazarlamada farklı sıkıntıları olacağını söylüyor. O yüzden kısa zamanda tekrar bir gerileme olacağını, dünyadaki hem uluslararası enerji ajansı hem de bir kısım otoriteler söylüyor" diye konuştu.

    Yıldız, "Doğalgaz ve elektriğe zam yapılacak mı?" sorusuna, "Şu anda bizim elimizde bulunan verilere göre doğalgaz ve elektrik zammı ile alakalı herhangi bir gösterge yok" cevabını verdi.

    Kamyonlarda 10 numara yağ kullanılmasının doğru olmadığını söyleyen Yıldız, "Maliye Bakanı'mız ile görüştük. ÖTV miktarının artırılması ile alakalı bir husus vardı. Maliye çalışıyor ve kendileri açıklayacaklar. Ama 10 numaralı yağın akaryakıt olarak otobüslerde ve kamyonlarda kullanılması gerek çevre gerek motor ve genel tüketim açısından doğru değil. Yalnızca sanayicimizin kullanmasının doğru olacağına inanıyoruz. Düzenlemeler de bu yönde gelişecektir" şeklinde konuştu.

    İHA




    Elektrik ve doğalgaza zam olacak mı? Yorumları