Görmez'den 'Kur'an ve Söz' konulu ders   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-05-2011 (16:58)   Son Mesaj: 03-05-2011 (16:58)    Cevap: 0    Gösterim: 523  

    03-05-2011

    Görmez'den 'Kur'an ve Söz' konulu ders

    Görmez'den 'Kur'an ve Söz' konulu ders


    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Yazarlar Birliği Yazar Okulu'nun 18 dönem açılışında ''Kur'an ve Söz'' konulu ders verdi.

    Türkiye Yazarlar Birliği'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Görmez, Kuran'da lafız, nutuk, kelime, kelam, beyan, hadis, hitap ve kavil gibi kavramların söz kelimesi yerine kullanıldığına işaret etti.
    Kuran'da söze zulmedenlerden ve manasını tahrip edenlerden de bahsedildiğini ifade eden Görmez, ''Ağızdan çıkan söz boş ve anlamsızsa sadece lafzıdır, o kelime kelama hitama dönüşmemiştir. Beyana layık değildir'' dedi.

    Kuran'da söz ahlakı, söz estetiği ile ilgili bir kavramsal çerçeve çıkarılabileceğini belirten Görmez, özellikle Hucurat Suresi'nin bu açıdan önemli olduğuna dikkati çekti. Bu surede ''Peygambere aranızdan birisi gibi hitap etmeyin, birbirinize lakap koşmayın, bir topluluk bir başka toplulukla alay etmesin, kadınlar birbirleriyle alay etmesin'' gibi bugüne de hitap eden çok sayıda ilke konulduğunu söyleyen Görmez, ''Bugün kitle iletişim araçlarımızın, dünyada egemen medyanın kullandığı dil ve üslubun bütün yanlışlıklarını Hucurat suresi'nde aslında görebilirsiniz. Eğer, orada ifade edilen bütün ilke ve prensiplere riayet edilse herhalde hiç kimse söz ve hakarete uğramaz, yalan haber yayınlanmaz'' diye konuştu.

    Konuşmasının ardından gazetecilerin ''Libya liderinin halkını bombaladığı yönünde haberler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, bugünkü dersin çerçevesi dışına çıkmak istemediğini, konuyu bir başka platformda konuşmayı tercih edeceğini kaydetti.




    Görmez'den 'Kur'an ve Söz' konulu ders Yorumları