Toprak'tan AKP'ye basına baskı eleştirsi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-05-2011 (13:37)   Son Mesaj: 03-05-2011 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 427  

    03-05-2011

    Toprak'tan AKP'ye basına baskı eleştirsi

    Toprak'tan AKP'ye basına baskı eleştirsi


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirerek, ''AKP döneminde basına uygulanan baskı, darbe dönemlerini geçti'' değerlendirmesinde bulundu.

    Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, basın mensuplarına yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamaların darbe dönemlerinde bile yaşanmadığını öne sürdü.
    12 Eylül darbesinde sadece 31 gazetecinin tutuklandığını, son dönemde ise tutuklanan gazeteci sayısının bu rakamın iki katına yaklaştığını belirten Toprak, şunları kaydetti:

    ''Bu tablo Türkiye'yi dünyada itibarsızlaştırıyor. Türkiye özgürlükler alanında sürekli geriliyor. Bağımsız gazeteciler gözaltına alınıyor, yazarlara yazı yazdırılmıyor, patronlara ceza kesiliyor ve bütün gazeteciler kendi kalemlerine, beyinlerine ve vicdanlarına oto sansür uyguluyor. Bu nedenle basın özgürlüğü konusunda 178 ülke arasında 138. olduk ve Etiyopya'nın yanında yer bulduk.

    Türkiye'de 50'den fazla gazeteci cezaevlerinde tutuklu olarak yargılanmaktadır. Ayrıca hapis cezası istemiyle yargılaması devam eden 30'dan fazla gazeteci bulunmaktadır. Yargılandıkları davalarda, haklarında para ya da hapis cezası verilmiş olmakla birlikte, mahkeme kararı temyiz edildiği için cezası kesinleşmeyen veya cezanın infazı 5 yıl süreyle ertelenmiş olan 30'dan fazla gazeteci vardır. Toplam olarak 100'den fazla gazeteci yakın vadede cezaevine girme tehdidi altındadır. Bütün bunların dışında, çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası talebiyle açılmış 2 binden fazla dava mahkemelerde görülmektedir. Ayrıca gazeteciler hakkında açılmış olan 4 binden fazla soruşturma devam etmektedir.''

    Toprak, basına yönelik açık veya üstü kapalı baskıların, gazetecilik mesleğinin temel değerlerini ortadan kaldırdığını öne sürerek, CHP olarak basın özgürlüğü konusundaki bütün kısıtlamaları kaldıracaklarını, herkesin kişilikli ve onurlu bir biçimde mesleğini yapmasının koşullarını yaratacaklarını belirtti.




    Toprak'tan AKP'ye basına baskı eleştirsi Yorumları