Davutoğlu: Basına baskı algısı yanlış!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-05-2011 (06:37)   Son Mesaj: 03-05-2011 (06:37)    Cevap: 0    Gösterim: 490  

    03-05-2011

    Davutoğlu: Basına baskı algısı yanlış!

    Davutoğlu: Basına baskı algısı yanlış!


    Bir dizi temas için Brüksel’e ziyarette bulunan Davutoğlu, görüşmelerin ardından yaptığı değerlendirme toplantısında Türkiye’deki son gözaltılarla ilgili net konuştu.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Fikir özgürlüğü kadar taviz verilmemesi gereken bir ilke de demokratik toplumlarda yargı bağımsızlığıdır. Yargı bağımsızlığı içinde her hangi bir uygulama yapıldığında bunu TC Hükümeti"nin bir uygulamasıymış gibi ya da basına yönelik bir baskıymış gibi yansıtılması modern hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz"" dedi.
    Brüksel temaslarının ardından açılışa hazırlanan Türkiye'nin yeni Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği binasında basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle, İçişlerinden Sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi.

    Ashton'la çalışma yemeğinde Türkiye'nin AB üyelik süreci ve ortak stratejik konuları ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, vize konusunda AB İçişleri Bakanlarının 24 Şubat"ta aldığı kararın kendilerinde yarattığı "hayal kırıklığını" da muhataplarıyla paylaştığını kaydetti.

    "FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ KADAR YARGI BAĞIMSIZLIĞI DA TAVİZ VERİLEMEZ BİR İLKEDİR"

    Bir soru üzerine Türkiye"deki son gözaltılara da değinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ""AB"nin gündeminde gözaltılar vardı yargısında bulunmak doğru değil. Bu konu ne Sayın Ashton"la ne de Sayın Malstrom"la yaptığımız görüşmelerde gündeme geldi. Sadece Sayın Füle ile yaptığımız görüşmede, görüşmenin çok kısa bir bölümünde gündeme geldi. Birçok konu ele alındıktan sonra. Türkiye AB"ye tam üyelik entegrasyonu sürecinde bir ülke, dolayısıyla her konu Avrupa Birliği zemininde tartışılabilinir. Bunda herhangi bir olağanüstülük yok. Fikir ve basın özgürlüğü ülkemizin çok önem verdiği değerlerdir. Bunu kendisine de ifade ettim"" diye konuştu.

    Davutoğlu ayrıca ""Fikir özgürlüğü kadar taviz verilmemesi gereken bir ilke de demokratik toplumlarda yargı bağımsızlığıdır. Yargı bağımsızlığı içinde her hangi bir uygulama yapıldığında bunu TC Hükümeti"nin bir uygulamasıymış gibi ya da basına yönelik bir baskıymış gibi yansıtılması modern hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz. Defalarca vurguladık, bütün bu süreç bağımsız yargının aldığı kararlar etrafında yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde hükümetimizin müdahil olması teorik olarak da mümkün değil, pratik olarak da söz konusu değildir. Türkiye herhangi bir Avrupa ülkesi gibi yargı bağımsızlığının egemen olduğu bir ülkedir. Nasıl başka Avrupa ülkesinde herhangi bir yargı inisiyatifi konusunda bir yorumda bulunulamaz, kimse Türkiye"deki demokratik hukuk sisteminin işleyişinde şüphe uyandıracak beyanlarda da bulunamaz. Türkiye hukuk devleti uygulamaları bakımından çağdaş Avrupa standartlarına sahiptir"" şeklinde konuştu.

    "CENAZELERİN BİR AN ÖNCE TÜRKİYE"YE GÖNDERİLMESİNİ TALEP ETTİK"

    Altı ay önce Belçika"da öldürülen iki Türk vatandaşın cenazelerinin ailelerine teslim edilmemesinin hatırlatılması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu ""Biz ilk günden itibaren bu konuyu yakından takip ediyoruz. Bugün Belçika Dışişleri Bakanı Sayın Vanackere yaptığımız görüşmede de bunu ele aldık. Onların ifadesi bir hukuki süreç devam ettiği için cenazelerin teslimi ile ilgili bir gecikme yaşandığı yönünde. Biz kendilerine bu konuda her türlü yardımı yapabileceğimizi, herhangi bir hukuki sürecin Türkiye"de de devam edebileceğini ve her türlü kolaylığı gösterebileceğimizi söyledik. Vatandaşlarımızın cenazelerinin burada bu kadar uzun süredir tutulmasını anlayamadığımızı, bu konunun bir an önce çözülmesine yönelik beklentimizi kendisine ilettim"" şeklinde konuştu.

    "HERHANGİ BİR ÜLKEDEN BAŞKA UYGULAMA İSTEMİYORUZ"

    Davutoğlu, AB'nin vize kararıyla ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin ilkesel tutumunu "verdiğimiz sözün arkasında dururuz, muhataplarımızdan da verdikleri sözlerin arkasında durmalarını bekleriz ve herhangi bir ülkeden başka uygulamaya tahammül göstermeyiz" şeklinde özetleyerek vize konusunda da AB'nin diğer ülkelere yaptığı muamelenin Türkiye'ye de yapılmasını beklediklerini vurguladı.

    Davutoğlu, "Şu veya bu gerekçeyle farklı bir muameleyi kabul etmemiz mümkün değil" diyerek Türkiye'nin bu yaklaşımını AB'ye son birkaç yıldır net şekilde ilettiklerini ve vize konusunda üzerine düşenleri yaptıklarını belirtti.




    Davutoğlu: Basına baskı algısı yanlış! Yorumları