Times ve Economist'e göre Erbakan   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-05-2011 (04:34)   Son Mesaj: 03-05-2011 (04:34)    Cevap: 0    Gösterim: 569  

    03-05-2011

    Times ve Economist'e göre Erbakan

    Times ve Economist'e göre Erbakan


    İngiliz Times gazetesi, vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'la ilgili bir anma yazısı yayımlarken, Economist dergisi de bu haftaki sayısında Erbakan'a yer verdi.

    Times gazetesinin bugünkü sayısında, vefat eden tanınmış kişilerin ardından anma yazılarına yer verdiği sayfada yayımlanan yazıda, Erbakan'la ilgili "ordu her defasında partisini kapattığında, yeni bir isimle, bir parti kurdu" denildi.
    Erbakan'ın "Türkiye'de İslamcı hareketin siyasi başarısının en büyük mimarlarından biri" olduğunu yazan gazete, kendisinin 1990'lı yıllarda Türkiye'nin ilk "İslamcı Başbakanı" olduğunu yazdı.

    Economist dergisi ise bu haftaki sayısında, Erbakan'ın cenazesine çok sayıda kişinin katıldığına dikkati çekerek, "Erbakan'ın artık Türkiye'nin İslamcıları için ılımlaştırıcı bir etmen olarak görüldüğü" yorumunu yaptı. Yazıda, "Arap dünyasının olası bir örnek olarak Türkiye'ye baktığı bugünlerde, Erbakan'ın mirası yeni bir önem kazandı" denildi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erbakan ile yollarını ayırdığını ve "Avrupa ile serbest piyasa yanlısı bir yol izlediğini" yazan dergi, şu ifadelere yer verdi:

    "Erdoğan, Avrupa yanlısı olmasının onu çekici kıldığını unutmamalı. Almanya'daki temaslarında, (Almanya'yı) Türk azınlığını zorla asilime etmekle suçlayan Erdoğan, AK Partinin AB'ye katılıma artık ilgi duymadığı spekülasyonlarını güçlendiriyor. Erdoğan, endişe verici bir şekilde 14 sene öncesinin Erbakan'ını hatırlatıyor. Ancak ne olursa olsun, Türkiye deneyimi İslam ve demokrasinin (Erbakan ile olduğu gibi) bazen garip de olsa, sürdürülebilir bir bileşim olduğunu gösteriyor."




    Times ve Economist'e göre Erbakan Yorumları