Tüm yurda yoğun kar yağışı geliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-05-2011 (00:57)   Son Mesaj: 03-05-2011 (00:57)    Cevap: 0    Gösterim: 511  

    03-05-2011

    Tüm yurda yoğun kar yağışı geliyor

    Tüm yurda yoğun kar yağışı geliyor


    Türkiye önümüzdeki haftadan itibaren yeni bir soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyor. Türkiye beyaza bürünecek, yeni haftada pazartesi günü kar yağışı, tipi ve fırtına geliyor. İzmir’e bile kar yağması bekleniyor.

    Pazartesi-perşembe günleri arasında Türkiye genelinde yoğun kar, fırtına ve tipi etkili olacak. Mart ayının ikinci haftasında yoğun kar, tipi ve fırtınaya tutulacağız. İstanbul Boğazı'na kar yağabilir, sıcaklık -2 derece hissedilecek. Fırtınanın hızı 80 kilometreyi geçecek.
    Romanya üzerinden Türkiye'ye inecek kuvvetli soğukla birlikte kar pazartesi günü önce Marmara Bölgesi'nde Trakya, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik ile Bolu, Batı Karadeniz geneli ve Kütahya boyunca başlayacak.

    İstanbul'da pazartesi günü çok kuvvetli poyrazla önce sulu kar bekleniyor, Çatalca ve yüksek tepelerde kar erken başlayabilir. Salı günü kar yağışı Çatalca-Beylikdüzü taraflarında yoğunluğunu artırabilir. İstanbul Boğazı çevresinde de bekleniyor, sıcaklık fırtınayla birlikte salı günü -2 derece hissedilecek. Çarşamba günü de aralıklı kar yağışları devam edecek.

    Ankara'da pazar günü yağmur var, pazartesi önce sulu kar başlıyor, akşam saatlerinde yağış kara dönecek. Başkent perşembeye kadar üç gün boyunca beyaza bürünecek, kar ara ara yoğun yağacak.

    Perşembe gününden itibaren yağışların batıdan çekilmesiyle sıcaklıklar yavaş yavaş artacak. Yarın ise Türkiye genelinde yağış yok, pazar günü Marmara, Ege ve İç Anadolu ile Antalya'da hafif yağmur şeklinde yağışlar var.

    Poyraz pazartesi günü Marmara ve Kuzey Ege boyunca çok kuvvetli esecek, salı günü Ege Denizi ve Batı Karadeniz boyunca fırtınanın hızı 80 kilometreyi geçecek.

    Kar yağışı salı günü tüm Marmara, İç Anadolu, Karadeniz'in geneli, Doğu ile Ege'de Muğla, Akdeniz'de Isparta'ya kadar yayılacak. İzmir'de bile sulu kar bekleniyor, dağlarında orta kuvvetli kar yağacak. Çarşamba kar Türkiye genelinde devam edecek.

    Akdeniz'de pazartesi-çarşamba arasında çok kuvvetli, çarşamba günü ise şiddetli yağmur bekleniyor, dağlarda ise yoğun kar var. (Meteoroloji editörü Dilek Çalışkan - NTV)

    BÖLGELERDE HAVA DURUMU

    Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre; Marmara'nın doğusu, Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri, İç Anadolu'nun batısı ile Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray, Artvin, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Karabük çevreleri aralıklı yağışlı geçecek.

    Rüzgar genellikle kuzey ve doğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege Kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

    -BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI-

    Yurdun iç ve doğu bölgelerinde gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

    -ÇIĞ TEHLİKESİ-

    Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'da eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

    SON CEMRE TOPRAĞA DÜŞÜYOR

    Baharın müjdecisi olan son cemre toprağa düşüyor. 5-6 Mart tarihleri arasında düşecek cemrenin ardından hava sıcaklığı hissedilir oranda artacak.

    Kor halindeki ateş anlamına gelen cemrenin birincisi 19-20 Şubat'ta havaya, 26-27 Şubat'ta ise suya düşmüştü. Soğuk günlerin geride kaldığını belirten cemrelerin ardından 6 Mayıs'ta da Hıdırellez günleri başlayacak.

    Cemrelerin ardından ağaçlar da yavaş yavaş çiçeklenmeye başlıyor. Çiçekler ağaçlarına güzel bir görünüm kazandırırken görenleri de etkiliyor. Özellikle dört mevsimin yaşandığı Çukurova Bölgesi'nde bahçeler rengarenk bir görüntü sergiliyor. Portakal ağaçları yapraklarını yenilerken, bazı ağaçlar da fışkınlarıyla dikkat çekiyor. Cıvıl cıvıl kuşların dallarına konduğu ağaçlar seyredenlere de keyif veriyor.

    BÖLGE BÖLGE 5 GÜNLÜK HAVA HARİTALARI VE İL İL 5 GÜNLÜK SICAKLIK DERECELERİ

    -BAZI İLLERDE HAVA DURUMU-

    Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bazı illerde hava durumu şöyle olacak:

    İSTANBUL: Parçalı ve çok bulutlu sabah saatlerinde yağmurlu geçecek.(7)

    ANKARA: Az bulutlu zamanla parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif yağmurlu.(8)

    İZMİR: Az bulutlu ve açık.(13)

    ANTALYA: Parçalı ve az bulutlu.(18)

    SAMSUN: Parçalı bulutlu.(7)

    ERZURUM: Az bulutlu ve açık zamanla parçalı ve çok bulutlu.(-2)

    DİYARBAKIR: Parçalı ve az bulutlu.(14)

    -BÖLGELERDE HAVA DURUMU-

    Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

    MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu; doğusu (İstanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecik çevreleri) aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur, Bursa ve Bilecik'in yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

    EGE: Az bulutlu ve açık iç kesimleri parçalı ve çok bulutlu geçecek. Rüzgar; Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esecek.

    AKDENİZ: Parçalı ve az bulutlu geçecek.

    İÇ ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, batısı ile Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Yozgat ve Kayseri çevreleri hafif yağmurlu geçecek.

    BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar Zonguldak, Düzce, Bolu ve Karabük çevreleri hafif yağmurlu, iç kesimlerinin yüksekleri karlakarışık yağmurlu geçecek.

    ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur, Artvin çevreleri ile kıyıların yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

    DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık zamanla kuzey kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Ardahan çevreleri sabah saatlerinde hafif kar yağışlı geçecek. Gece ve sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı görülecek. Bölgede eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

    GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu geçecek.




    Tüm yurda yoğun kar yağışı geliyor Yorumları