İzmir, hafif raylı taşıma sistemine kavuşuyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-04-2011 (21:54)   Son Mesaj: 03-04-2011 (21:54)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    03-04-2011

    İzmir, hafif raylı taşıma sistemine kavuşuyor

    İzmir, hafif raylı taşıma sistemine kavuşuyor


    İzmir'in kent içi toplu taşımasına çağdaş çözüm olarak nitelendirilen EGERAY projesinin ilk bölümü olan İZBAN, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle pazar günü hizmete girecek.

    TCDD basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, EGERAY projesinin Aliağa ile Menderes ilçelerini birbirine bağlayan İZBAN bölümü, 6 Mart Pazar günü Alsancak garında yapılacak törenle hizmete girecek. Törene, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.
    Türkiye'nin havalimanı bağlantılı en uzun banliyö sistemi olan İZBAN, kuzeyden Aliağa'dan başlayarak, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havalimanı ve Cumaovası'na kadar toplam 31 istasyon ile günde 550 bin yolcuya hizmet verecek.

    Metro sistemiyle, Alsancak-Aliağa arası 60 dakika, Alsancak-Cumaovası arası 26 dakikaya inecek.

    Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in kent içi toplu taşımacılığa modern çözüm olarak nitelendirilen EGERAY projesi, Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğinde yürütülüyor.

    Proje çerçevesinde TCDD, banliyö hattını çift hatta çıkartarak, Aliağa-Menemen-Basmane ve Alsancak-Cumaovası hattında elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kurdu, alt yapı eksikliklerini giderdi ve hattı ihata altına aldı. Çalışmalar kapsamında TCDD, Egekent 2 ve Ulukent istasyonlarını metro standardında yeniden inşa etti.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi de 5.2 kilometrelik iki tünel ile 25 istasyonu yeniden inşa etti. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 25 adet karayolu alt ve üst geçit ile bakım-onarım ve aktarma merkezlerinin inşasını gerçekleştirdi.

    EGERAY Sistemi'nin işletmesini TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin birlikte kurduğu İZBAN A.Ş. yapacak.

    Proje için 99 adet vagondan oluşan 33 dizi araç yurt dışından satın alındı. Projenin temeli, 3 Mart 2006'da atılmıştı.




    İzmir, hafif raylı taşıma sistemine kavuşuyor Yorumları