TBMM Başkanı Şahin: Gazetecilerin tepkisi doğal   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-04-2011 (17:36)   Son Mesaj: 03-04-2011 (17:36)    Cevap: 0    Gösterim: 443  

    03-04-2011

    TBMM Başkanı Şahin: Gazetecilerin tepkisi doğal

    TBMM Başkanı Şahin: Gazetecilerin tepkisi doğal


    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında dün bazı gazetecilerin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılmasının tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu bildirdi.

    Şahin, Küçükçekmece Belediyesinin, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği ''Küçük İstanbul Buluşmaları'' etkinliğinden ayrılırken basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
    ''Bazı gazeteci arkadaşların gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılması tamamen yargısal bir faaliyettir'' diyen Şahin, bu kişilerle ilgili hangi iddia ve delillerin bulunduğunu bilmediklerini, bu nedenle sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı olmadığını söyledi.

    İlk soruşturmaların Cumhuriyet savcıları tarafından dava açılana kadar yasalar gereği gizli yürütüldüğünü hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

    ''Ben TBMM Başkanı olarak, yasama organının başında bulunan birisi olarak şunu ifade edebilirim; TBMM bu ülkede uygulanan yasaları çıkartan organdır. Yasaları, Meclis olarak biz çıkartıyor ve yürürlüğe koyuyoruz. TBMM'nin çıkartmış olduğu her kanun, Türkiye'de demokrasiyi daha da genişletmek amaçlıdır. Türkiye'de özgürlük alanını daha da genişletmeyi hedef alır. Ve Türkiye kanun devleti değil, tam bir hukuk devleti olsun düşüncesiyle bu yasaları çıkartır. Meclisin Başkanı olarak çıkartmış olduğumuz bu yasaların da uygulanmasının aynı doğrultuda olmasını bekleriz ve arzu ederiz. Uygulamada yaşandığı ifade edilen birtakım sorunlar olabilir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine, ben yürekten inanan ve bunu uygulamaya çalışan bir kişiyim. Yargı bağımsız ayrı bir organdır. Birbirimizin işine karışmayız. Ama Meclis olarak çıkartmış olduğumuz kanunların özüne ve ruhununa uygun olarak uygulanmasını arzu ederiz. Ben bunu söyledikten sonra şöyle bir soru soracaksınız, 'Bu amaca uygun uygulanmıyor mu' Uygulanması için kuşkusuz ki titizlik gösteriliyor.''

    Hiçbir savcı ve hakimin kimsenin hasmı ve düşmanı olduğunu düşünmediğini ifade eden Meclis Başkanı Şahin, sözlerine şöyle devam etti.

    ''Onlar sadece önlerindeki yasaları eldeki delil durumuna göre tatbik ederler. Bu görevlerini yaparken Türkiye'de özgürlüklerle ilgili, basın özgürlüğü ile ilgili bir sorun varmış izlenimi verecek uygulamalar içerisinde olmamaya azami itina gösterilmelidir. Yasama organının başında bulunan TBMM Başkanı olarak diğer organlardan beklediğim, bu yasaları, Meclis olarak biz ortaya koyuyoruz. Bu yasaları lütfen, 'Türkiye'de demokrasi daha da gelişiyor, temel hak ve özgürlükler, hukuk devleti anlayışına göre uygulanıyor' şeklinde uygulayın bunu bekleriz.''

    Mehmet Ali Şahin, bugün bazı gazeteci meslek gruplarının bu gözaltılarla ilgili protesto ve onlara destek yürüyüşü yaptığını belirtirken, bunu, demokratik bir hak olarak gördüğünü, yasal sınırlar içinde bu tip tepkileri doğal karşıladığını ifade etti.




    TBMM Başkanı Şahin: Gazetecilerin tepkisi doğal Yorumları