Öğrencilerinin yüzde 11,7’si sigara içiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-04-2011 (17:56)   Son Mesaj: 03-04-2011 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 529  

    03-04-2011

    Öğrencilerinin yüzde 11,7’si sigara içiyor

    Öğrencilerinin yüzde 11,7’si sigara içiyor


    USADER Başkanı Uzm. Dr. Mutlu Vurkun, sigaraya başlama yaşının küçüldüğüne dikkat çekerek, ilköğretim öğrencilerinin yüzde 11,7’sinin, liselilerin yüzde 20’sinin, üniversitelilerinse yüzde 23 ile 48’inin içtiğini kaydetti.

    Uşak Sağlık Çalışanları Derneği başkanı Vurkun, sigara firmaların hedeflerinin bu yaş kitleleri olduğunu belirterek, "Sigara firmalarının hedefi, bugünün sağlıklı gençlerini bağımlı hale getirerek, devamlı müşterileri yapmaktır." dedi. Sigara içmenin, iddia edildiği gibi sosyal bir davranış olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Vurkun, aksine madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalık olduğunu söyledi.
    USADER tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde, Uşak Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak "Sigaraya Yenik Düşmeyin" isimli bir konferans düzenlendi. Burada konuşan Mutlu Vurkun, sigara içmeyi deneyenlerin yarısının bağımlı olduğunu ifade ederek, "İnsanların çoğu sigara içmez, içenlerin çoğu ise başladıklarına pişman olur. Gelişmiş ülkelerde sigara salgını azalmaktadır. Buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır. Dünyada her yıl 4 milyon insan, sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yıl içinde bu sayı 10 milyona çıkacak ve 7 milyonu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olacaktır." şeklinde konuştu.

    Gelişmiş batı ülkelerinde sigara içenler azaldıkça, firmaların az gelişmiş ülkelerde reklam ve tanıtıma ağırlık verdiğine dikket çeken Uzm. Dr. Vurkun, "Üreticiler, gelişmiş ülkelerde yasaklardan dolayı satamadıkları yüksek katranlı ve yüksek nikotinli sigaraları, gelişmemiş ülkelerin pazarına sürmektedir. ABD, sigara tüketiminde 40 yıl önceki seviyesine inmiştir ancak diğer ülkelerde satmak için üretimini arttırarak devam ettirmektedir." dedi. Son 20 yılda Türkiye'de sigara tüketiminin yüzde 80 arttığını, ABD'de ise yüzde 30 azaldığını belirten Vurkun, orada sigaradan zarar görenlerin açtıkları davalardan dolayı firmaların ağır tazminatlar ödediği kaydetti.

    Türkiy'de bir yılda terörden 3 bin, trafik kazalarında 7 bin, sigaradan ise 100 bin kişinin kaybedildiğinin hatırlatıldığı konferansta daha sonra Dr. Akın kaya ve Opr. Dr. Erol Uysal, sigaranın zararlarını ve kurtulma yollarını anlattı.




    Öğrencilerinin yüzde 11,7’si sigara içiyor Yorumları