Economist'ten Erdoğan'a Erbakan iması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-04-2011 (11:58)   Son Mesaj: 03-04-2011 (11:58)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    03-04-2011

    Economist'ten Erdoğan'a Erbakan iması

    Economist'ten Erdoğan'a Erbakan iması


    Economist, Erbakan'ın zamanında tehlikeli bir gerici göründüğünü ancak Türkiye'nin İslamcıları için ılımlaştırıcı bir etmene dönüştüğü belirtirken Erdoğan'ın bazı eleştirilerin Erbakan'ın 14 yıl önceki haline benzetti.

    Economist, sayfalarında Erbakan'ın cenazesinin demokrasi ve İslam açısından taşıdığı anlamı yorumluyor.
    Zamanında tehlikeli bir gerici olarak görülen Erbakan'ın artık Türkiye'nin İslamcıları için ılımlaştırıcı bir etmen olarak görüldüğünün belirtildiği yazıda, Arap dünyasının olası bir örnek olarak Türkiye'ye baktığı bugünlerde, Erbakan'ın mirasının yeni bir önem kazandığı söyleniyor.

    İlgili Haberler'Erdoğan'ın Almanya çıkışı oy amaçlıydı'Türkiye'nin AB ile arasındaki çatlak açılıyorİlgili KonularTürkiye, Avrupa BirliğiYazıda, Erbakan'ın bir yandan devletle kavga ettiği, ancak diğer yandan ise devlete derinden bağlı olduğu belirtiliyor.

    Dergiye, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'ın Erbakan ile yollarını ayırmasını, Avrupa ve serbest piyasa yanlısı bir yol izlemesini değerlendiren Eski Refah partisi üyesi Haşim Haşimi, bu ayrılığın benzerlerinden farkını şöyle değerlendiriyor: "Türkiye dışında küçük İslami gruplar tam ters yöne gidip, daha radikal hale geldiler."

    Economist, bu tür radikalleşmelerin, Kuzey Afrika coğrafyasında var olduğunu yazıyor.

    Erdoğan'a 'hatırlatma'

    Yazıda, Ergenekon davasının darbe yanlılarını da içerdiğinin şüphe götürmediğini ancak Ak Parti'ye muhalif olan masum kişilerin davaya dahil edildiği kaygısının yaygın olduğunu da belirtiliyor.

    Yazı, başbakan Erdoğan'a yönelik şu hatırlatmaya da yer veriyor: "Erdoğan, Avrupa yanlısı olmasının onu çekici kıldığını unutmamalı. Ancak bu hafta giriştiği Avrupa eleştirileri, Ak partinin artık AB üyeliği ile gerçekten ilgilenmediği şüphelerini güçlendiriyor. Avrupa Birliği'nin bir Hıristiyan kulübü olduğunu söyleyen Erdoğan ise, endişe verici bir şekilde 14 sene öncesinin Erbakanı'nı hatırlatıyor."

    Dergi, yorumunu "Ancak ne olursa olsun, Türkiye deneyimi İslam ve demokrasinin (Erbakan örneğinde olduğu gibi) bazen garip de olsa, sürdürülebilir bir bileşim olduğunu gösteriyor" tespitiyle bitiriyor.




    Economist'ten Erdoğan'a Erbakan iması Yorumları