Yenel: Ortadoğu karıştıkça ABD'yle yakınlaştık   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-04-2011 (08:54)   Son Mesaj: 03-04-2011 (08:54)    Cevap: 0    Gösterim: 445  

    03-04-2011

    Yenel: Ortadoğu karıştıkça ABD'yle yakınlaştık

    Yenel: Ortadoğu karıştıkça ABD'yle yakınlaştık


    Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Yenel, Ortadoğu'daki olayların ortaya çıkmasının ardından Türkiye ile ABD'nin daha çok yakınlaştığını ve her seviyede çok yakın iletişimin bulunduğunu söyledi.

    Yenel, Washington temasları sırasında Türk gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ziyaret sırasında, Dışişleri Bakanlığının yanı sıra, Kongre'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bazı yeni üyeleriyle de görüştüklerini belirtti.
    Kongre üyeleriyle daha çok İran ve İsrail konularını konuştuklarını ifade eden Yenel, Amerikan yönetiminin Türkiye'nin bu konudaki tutumunu anladığını ama Kongre üyelerine yönelik çalışmak gerektiğini kaydetti.

    Yenel, "Kongre üyelerinin bazılarının ön yargıları var. Bu nedenle her gelen heyet Kongre üyeleriyle görüşüyor, bilgilendiriyor. ABD ile ilişkilerimizin ne kadar yoğun olduğunu, hedeflerimizin aynı, fakat bazı noktalarda yöntemlerimizin ayrı olduğunu söylüyoruz" dedi.

    Yenel, Kongre üyeleriyle görüşmeler yaptıkça Türkiye'ye yönelik bazı olumsuzlukların azalmaya başladığını söyledi.

    "ABD TARAFI DA ASKERİ MÜDAHALEYE TEMKİNLİ"

    Yenel, temaslarında Libya'ya yönelik askeri operasyon konusunun gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine, Türkiye'nin askeri müdahaleden yana olmadığını hatırlatarak, konu gündeme geldikçe Türkiye'nin tutumunu söylediklerini aktardı. Yenel, ABD tarafının da askeri müdahaleye temkinli yaklaştığını dile getirdi.

    Kendilerine Türk firmalarının İran ile ticaretine yönelik soruların gelip gelmediğine yönelik soru üzerine, Türkiye'nin BM yaptırımlarına uyduğunu ama tek taraflı yaptırımların Türkiye'yi bağlamadığını belirttiklerini ifade eden Yenel, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerle ilgili de ABD tarafının da çaba göstermesi gerektiğini söylediklerini dile getirdi.

    "DAHA ÇOK YAKINLAŞTIK"

    Yenel, "geçen yıl Kasım ayında yaptığı ziyaret ile bu ziyareti arasında gündeme gelen konular veya var olan havada bir değişiklik görüp görmediğine" ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

    "Benzer konular gündeme geliyor ama özellikle bu Ortadoğu'daki sorunlar ortaya çıktığından bu yana çok daha yakınlaştığımızı görüyoruz. Her seviyede müthiş telefonlaşma, haberleşme var. Amerikalılarla birbirimize çok daha iyi yaklaştık, onların da bizim tutumumuzu, bizi daha iyi algıladıklarını sanıyoruz."

    Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine "model" olarak gösterilmesiyle ilgili soru üzerine de Yenel, "Türkiye bir model değildir" dedi.




    Yenel: Ortadoğu karıştıkça ABD'yle yakınlaştık Yorumları